IndyCar

Verrassende IRL zege Bryan Herta

De Amerikaan Bryan Herta, die bij AGR als vervanger van de geblesseerde Dario Franchitti werd ingelijfd scoorde vanmiddag op de Kansas Speedway zijn allereerste oval overwinning. Het Braziliaanse Penske duo De Ferran/Castroneves finishte resp. als tweede en derde in het 1000e Penske optreden. De wedstrijd werd enigszins overschaduwd door een zware crash tussen Daniel Wheldon en de Braziliaan Felipe Giaffone. De Brit bleef ongedeerd, maar Giaffone liep volgens de eerste berichten een gebroken dijbeen en bekkenfractuur op.

tekst Willem J. Staat.  

Met nog vijf ronden te gaan kreeg Bryan Herta tijdens de Kansas Indy 300 de leiding in handen. Teameigenaar Michael Andretti gokte met het methanol verbruik, en die pakte goed uit.Herta boekte de allereerste oval zege in zijn carriëre! De man die als vervanger van Dario Franchitti bij AGR werd ingelijfd stond na de kortstondige terugkeer van de Schot op Pikes Peak andermaal op de keien. Toen de Schot na Pikes Peak het seizoen definitief voor gezien moest houdenwerd Herta andermaal met open armen bij AGR ontvangen."Normaal heb ik geen emoties, maar toen ik het zwart-wit geblokt zag liet ik de waterlanders lopen" vertelde een geëmotioneerde Herta die in de éénzitter-racerij in de Formule 1 en CART bij diverse teams tevergeefs aanklopte. Exact na het vallen van het zwart-wit geblokt kwam Herta zonder methanol te staan.

Het Braziliaanse Penske duo De Ferran/Castroneves was niet in staat om het 1000e optreden van het team met een overwinning te belonen."We wisten dat we het niet zouden maken" zei de Ferran na afloop.Castroneves mocht nog van geluk spreken dat hij het zwart-wit geblokt überhaupt zag.Castroneves moest het in de eindfase zonder vijfde versnelling stellen."Ik weet niet eens hoe ik finishte,maar zelfs in de vierde ging ik nog flat out!" Het Ganassi duo Scott Dixon en Tomas Scheckter finishte resp. als zesde en negende. In de 134e ronde verspeelde Dixon de leiding, waarmee er een einde kwam aan zijn record run van maar liefst 342 achtereen op kop gereden rondes! Scheckter kampte met oliedrukproblemen. Met een vierde plaats verstevigde Tony Kanaan de leiding in het kampioenschap voor het team AGR. AGR rookie Daniel Wheldon was andermaal bij een zware crash betrokken, waarbij de Braziliaan Felipe Giaffone een gebroken dijbeen en bekkenfractuur opliep."Ik wilde net Tony Kanaan aan de buitenkant inhalen toen ik mijn poging afbrak, en Felipe aan de binnenkant opdook." aldus de Brit, die eerder dit seizoen bij eerdere crashes betrokken was.De Braziliaan is vermoedelijk voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Volgens insiders besteedt Wheldon te weinig aandacht aan de spotters.Wheldon bleef ongedeerd. 

UITSLAG:
1. Bryan Herta(USA)    Dallara Honda    200 ronden
2. Gil de Ferran(BR) Dallara Toyota    200 ronden
3. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden
4. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda    200 ronden
5. Kenny Brack(S)  Dallara Honda 200 ronden
6. Scott Dixon(NZ)    G-Force Toyota   200 ronden
7. Roger Yasukawa(USA) Dallara Honda   200 ronden
8. Greg Ray(USA)   G-Force Honda  200 ronden
9. Tomas Scheckter(ZA)  G-Force Toyota 200 ronden
10. Jacques Lazier(USA)  Dallara Honda  200 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet