IndyCar

Champcar: Nightrider Sebastien Bourdais

De Fransman Sebastien Bourdais won door een perfecte strategie van Newman-Haas de allereerste "road-evening" race op Cleveland.De Fransman zette zichzelf daarmee op één lijn met Juan Pablo Montoya, die in zijn rookie-seizoen in de CART series eveneens drie races wist te winnen.In de eindfase kwam de zege van Bourdais toch nog behoorlijk in gevaar.!

tekst en foto Willem J. Staat.  

 

Avondraces op ovals is een bekend fenomeen in de VS, maar een avondrace op een roadcircuit was nog niet eerder vertoond. CART baas Chris Pook sprak van een groot succes, maar liefst 112.000 bezoekers waren getuige van de avondrace op Cleveland. "Milwaukee en Cleveland Burke Lakefront Airport zijn natuurlijk gemakkelijk te verlichten, maar ik denk niet dat dit voor de stratencircuits zo"n goed idee is, er zijn gewoon te veel schaduwen van de gebouwen!" De rijders waren eveneens vol lof over dit fantastische experiment. De Spanjaard Oriol Servia hierover: " Je weet dat je achter een andere auto zit, de vonkenregen, de roodgloeiende remschijven, als coureur voel je dat je deel uitmaakt van iets heel speciaals!" 

Paul Tracy nam direct de leiding voor de Fransman Bourdais en kon die ruim 67 ronden lang vasthouden.Tijdens een door het Newman-Haas Team meer dan perfect uitgevoerde stop kwam Bourdais aan de leiding.Tracy: "Ik was niet in staat om van Bourdais weg te lopen, ze hadden gewoon een hele goeie stop en dat was het dan wel!"Tracy kon zijn 200e CART start niet in een zege omzetten, maar behoudt wel de leiding in de stand om het kampioenschap voor het Team van Player's Forsythe. Jimmy Vasser, uitkomend voor het American Team Spirit Johansson kwam door een andere "pit-window" strategie eveneens korte tijd aan de leiding.

In de beginfase veroorzaakte Vasser de opgave van Moreno."Ik was misschien een beetje te ambitieus, maar hij wist dat ik er aankwam. Ook zijn fout!"Vasser veroorzaakte in de slotfase een "caution" die Bourdais zwaar had kunnen opbreken."Ik probeerde Tagliani te verschalken maar verloor de controle" aldus Vasser. Met nog drie ronden te gaan wordt de race voor twee ronden geneutraliseerd.Bourdais had kort ervoor Adrian Fernandez bij het dubbelen ook nog geraakt. "Ik gaf hem genoeg ruimte, hij heeft me waarschijnlijk toch niet gezien" aldus de Mexicaan.Bourdais mocht nog van geluk spreken dat de gelapte Mario Haberfeld zich tussen hem en Paul Tracy bevond."Ik was zo moe en was blij te zien dat Mario zich tussen ons bevond"Direct bij de re-start kon Bourdais opgelucht ademhalen, teamgenoot Bruno Junqueira plaatste nog een felle aanval op Tracy, die zijn handen vol had om de Braziliaan van zich af te schudden. Uiteindelijk finishte Tracy als tweede en Junqueira als derde. Patrick Carpentier finishte met een beschadigde voorvleugel als vierde. De Portugees Tiago Monteiro crashte in de warm-up en moest met een lichte hersenschudding van deelname afzien. Zijn deelname in Toronto volgende week staat ter discussie. 

Uitslag:
1. Sebastien Bourdais (F)    Lola Cosworth    115 ronden 2.03.51.974(188.800 km/u).
2. Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 115 ronden
3. Bruno Junqueira(BR)   Lola Cosworth    115 ronden
4. Patrick Carpentier(CDN)  Lola Cosworth    115 ronden
5. Mario Dominquez  Lola Cosworth    115 ronden
6. Oriol Servia(ESP)   Lola Cosworth 115 ronden
7. Michael Jourdain(MEX) Lola Cosworth    115 ronden
8. Alex Tagliani(CDN)   Lola  Cosworth   115 ronden
9. Ryan Hunter Reay(USA)  Reynard Cosworth 115 ronden
10. Darren Manning(GB) Reynard Cosworth 115 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet