IndyCar

IRL: 1000e start voor Penske

Als Helio Castroneves en Gil de Ferran a.s. zondag op Kansas van start gaan betekent dat de 999e en 1000e start in American Open Wheel Racing, een absoluut record voor een team dat hierin alleen maar grossiert!

tekst Willem J.Staat

In 35 jaar behaalde Penske Racing in American Open Wheel Racing 115 overwinningen, 11 kampioenschappen, 13 Indy 500 zeges, 12 Indy poles, 32 dubbeloverwinningen en 1-2-3 zeges.Verder won het team 24 500 mijlsraces. Een absoluut record. Penske maakte met Mark Donohue in 1968 zijn debuut op het Canadese Mosport en behaalde direct een vijfde plaats in de toenmalige USAC series.

Donohue won als eerste voor Team Penske de Indy 500 in 1972 met een McLaren M16B Offenhauser.Donohue overleed in 1975 ten gevolge van zijn verwondingen, opgelopen tijdens een crash in de warming up van de Oostenrijkse GP op het toenmalige Zeltweg. Donohue reed voor Penske een March 751. De afgelopen drie jaar wist het team de Indy 500 drie maal achtereen te winnen met de Brazilianen Helio Castroneves(2) en Gil de Ferran(1).

In 2000 en 2001 won Marlboro Team Penske de CART series, voordat men in 2002 definitief naar de rivaliserende IRL overstapte. "Aan het eind van 2003 moet CART een beslissing over haar toekomst nemen.Het subsidiëren van haar teams zal ongetwijfeld tot de ondergang van CART leiden" zegt Roger Penske."Zij hebben er voor gekozen om op internationale circuits te rijden, en het ondersteunen van teams met hun eigen kapitaal kan niet voort blijven duren.Als zakenman ben ik er al lang achter dat gesubsiëerde business nooit op eigen benen blijft staan!" 

Penske ziet verder geen mogelijkheden voor een fusie tussen beide kampioenschappen. "CART rijdt in Engeland, Duitsland, Mexico, dat is voor onze sponsors oninteressant en breng alleen maar extra kosten met zich mee!"Penske is er verder van overtuigd dat de kalender uit 16 wedstrijden moet bestaan."Mocht CART verdwijnen, dan zullen wij ook op de road-circuits overstappen" aldus de jubilerende Roger Penske.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet