IndyCar

IRL: Richmond Saturday Night Rain

De Nieuw Zeelander Scott Dixon boekte op de oval van Richmond zijn derde overwinning in de IRL serie dit seizoen en is de aanvoerder in het kampioenschap, de Braziliaan Tony Kanaan tot op 27 punten genaderd.Dixon vestigde overigens een unicum. Voor het eerst in de geschiedenis van de IRL reed de leider de totale afstand op kop

tekst Willem J.Staat.  

De Nieuw-Zeelander Scott Dixon vestige afgelopen zaterdagavond een uniek record op de oval van Richmond.Voor het eerst in de geschiedenis van de IRL reed de race-leider de gehele wedstrijdafstand op kop. Vanwege regenval moest de wedstrijd voortijdig beëindigd worden. Overigens heeft het management van Dixon door laten schemeren dat de Nieuw Zeelander voor 2004 zijn zinnen heeft gezet op de vacature van Toyota F-1 testrijder. Overigens heeft Scott een exclusief contract met Toyota en niet met Ganassi zo bevestigen insiders.

De concurrentie was afgelopen zaterdagavond niet bij machte om tegen de Nieuw Zeelander een vuist te maken. Het Braziliaanse Penske duo Castroneves en De Ferran moesten met een tweede en derde plaats genoegen nemen. Smaakmaker was andermaal tweevoudig IRL kampioen Sam Hornish die het publiek na een spectaculaire inhaaljacht op de banken kreeg.Na een aanrijding in de pits viel Hornish naar de dertiende plaats terug en wist alsnog als vierde te finishen."Het was leuk om zoveel auto's in te halen, ik had vandaag zeker voor de overwinning kunnen gaan" aldus de man van wie verwacht wordt dat GM één dezer dagen een besluit neemt omtrent zijn toekomst. Over NASCAR wordt nog steeds druk gespeculeerd. 

AGR rijder Tony Kanaan was niet tevreden met zijn vijfde plaats. "Ik heb voor een totaal verkeerde set-up gekozen en neem hier dan ook  deverantwoording voor" verweet de Braziliaan zichzelf.De wedstrijd moest in de 127e ronde voor de traditionele A.J.Foyt IV crash geneutraliseerd worden, maar de neutralisatie duurde langer dan verwacht omdat een omgevallen boom buiten het circuit de energievoorziening had lamgelegd,waardoor de lichtvoorziening op het circuit ook aanmerkelijk minder werd."Het was wel grappig om je eigen schaduw in te halen" berichtte Gil de Ferran na afloop. In de 206e ronde werd definitief afgevlagd. De laatste wedstrijd die voortijdig afgevlagd moest worden was in 1997 op Disney World toen Eddie Cheever na 145 van de 200 te verrijden ronden eveneens als winnaar werd afgevlagd.Sarah Fisher vertrok van de eerste startij, maar speelde in de wedstrijd nauwelijks een rol van betekenis. 

Uitslag:
1. Scott Dixon(NZ) G-Force Toyota 206 ronden
2. Helio Castroneves(BR) Dallara-Toyota    206 ronden
3. Gil de Ferran(BR)   Dallara-Toyota  206 ronden
4. Sam Hornish(USA) Dallara-Chevrolet 206 ronden
5. Tony Kanaan(BR) Dallara-Honda   206 ronden
6. Felipe Giaffone(BR)  G-Force Toyota   206 ronden
7. Kenny Brack(S) Dallara-Honda    206 ronden
8. Dan Wheldon(GB)    Dallara-Honda    206 ronden
9. Buddy Rice(USA)   Dallara-Chevrolet  206 ronden
10. Al Unser jr.(USA)    Dallara-Toyota 206 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet