Alfa 147 Challenge 2001-2004

Alfa 147 Challenge: Tempo Team slaat hard terug tijdens Italia a Zandvoort (lang)

 Nadat zij met Phil Bastiaans de eerste Alfa 147 GTA race van dit jaar op hun naam wisten te schrijven en in de tweede race met Rory Bertram vierde werden, sloeg het Tempo Team tijdens Italia a Zandvoort hard terug. Met een '1-2' voor Phil en Rory troefden zij de gevestigde orde af. Dayzerscoureur Sebastiaan Bleekemolen sloeg zijn slag in de slotfase van de 12 raceronden en hield daarmee ieder van de Cable1-CEB teamleden dit keer van het podium. Al deze successen konden niet voorkomen dat Tim Coronel namens het laatstgenoemde team in de tussenstand nog steeds aan de leiding gaat, maar weet dat hij op de voeten gevolgd wordt door onder andere Phil Bastiaans.

Tekst: Jakob Dekker
Fotografie: Gerrie Hoekstra en Boudewijn PietersStrandwandeling

Zo konden alle deelnemers regulier aan de laatste race van deze Italiaanse dag deelnemen. Het was voor velen lang wachten, maar die tijd kon gedood worden door uitgebreid met de vele gasten te praten. Dit jaar trokken de Italiaanse raceklassen ruim 10.000 bezoekers en daarvan waren er de nodige op de Pearle Alfa 147 GTA Challenge afgekomen. Voor hij zijn eerste startpositie zou innemen maakte Rory Bertram nog een ommetje over het strand. "Er is de afgelopen periode veel gebeurd. Om er nu een keer echt bij te zitten hebben we voorafgaand aan deze race flink getraind. Dat resulteerde net voor het weekend nog in een nieuwe motor voor mijn wagen, waardoor het allemaal nog een stuk beter liep. Deze pole position is daar het gevolg van. Maar dat we het ook als team goed doen, mag blijken uit de tweede plaats van Phil."


Teamgenoten Rory Bertram en Phil Bastiaans geven elkaar de beste kans na de kwalificatie op de eerste startrij.

 

 

Bastiaans gaf desgevraagd aan die positie nog liever in te nemen, omdat hij vanaf deze plek beter weg zou kunnen komen en beter voor de eerste bocht uit zou komen. "Daar wil ik zelfs die ene punt van de pole nog wel voor laten liggen", verklaarde hij lachend. De Limburger voegde de daad bij het woord en was na het verkleuren van het startlicht ook als beste weg. Direct gevolgd door teammaat Rory Bertram, die daarmee ook gelijk een buffer naar de rest van de volgers vormde. En die zaten op de achterbumper, want de pole sitter kwam niet echt lekker weg. "Teveel wheelspin", luidde de simpele verklaring. Later zou hij zich nog een keer verschakelen en verspeelde daarmee kort zijn  tweede plek, die hij even later weer terugwon op Tim Coronel. Daarbij was naar het oordeel van de jonge Loosdrechter kort sprake van plaatwerkcontact. 

Succes Tempo Team

Deze strijd bracht voor koploper Phil Bastiaans alleen maar meer licht. "Ik zag die mannen met elkaar strijden en wilde uiteraard zo goed mogelijk profiteren. Maar in die eerste vijf ronden had ik veel last van overstuur en kon voor mijn gevoel niet de voorsprong pakken die ik graag wilde. Toch had ik die nodig net als de punten om in het kampioenschap mee te blijven doen. Later lukte het beter om meer afstand te nemen, omdat Rory het echt druk had met de mannen, die hem bleven belagen. Tegen het eind van de race bouwde mijn auto duidelijk nog wat af, maar ik had voldoende voorsprong om de zege en de punten te pakken." 


De eerste ronden reden de beide Tempo Team Alfa's voorop.

Rory Bertram completeerde het Tempo Team succes door beslag te leggen op de tweede plaats. En dat beide heren aan elkaar gewaagd zijn mag blijken uit het feit dat zij in dezelfde ronde alle twee precies dezelfde rondentijd lieten klokken. Tot op het derde cijfer achter de komma waren de tijden identiek: 1.54.571. In tienduizendsten van een seconde gemeten bleek Bertram uiteindelijk 1-1000ste sneller, maar zo ver mag volgens het reglement niet gemeten worden en om die reden kregen beide rijders een punt voor die snelle ronde. Door zijn goede resultaat is Phil Bastiaans lijstaanvoerder Tim Coronel nu tot op drie punten genaderd en dat met een volgende race op Phil's favoriete circuit van Spa Francorchamps in het vooruitzicht.


Tim Coronel wist Rory Bertram te passeren, maar hield die positie niet vast.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet