IndyCar

Champcar: Historische overwinning Adrian Fernandez

De Mexicaan Adrian Fernandez behaalde op Portland zijn negende Champcar overwinning en zijn allereerste als eigenaar/coureur. De Amerikaan Bobby Rahal was de laatste eigenaar/coureur die op Nazareth 1992 een Champcar wedstrijd won.

tekst en foto Willem J. Staat "Ik mag dan bijna 40 zijn, maar in mijn hart ben ik nog steeds 20" vertelde een dolgelukkige Adrian Fernandez na afloop op Portland. De Mexicaan wist Paul Tracy op een magistrale manier uit te remmen en veroverde daarmee definitief de leiding in de wedstrijd. Een eerder opgelopen 5 secs. penalty voor de Canadees stelde Fernandez in staat snel in te lopen. "Ik zette hem nogal onder druk, en ik besloot wanneer hij begon te remmen, ik het nog veel later zou doen. Ik zou mezelf voor de rest van mijn leven gehaat hebben als ik het niet gedaan zou hebben. Het was een alles of niets poging in de eindfase van de race!"

kon de Mexicaan zijn voorsprong tot 2.273 secs. uitbouwen, terwijl Alex Tagliani met de Lola van Rocketsports derde werd. Aanvankelijk had de Mexicaan Michael Jourdain met de Lola van Team Rahal de eerste fase van de wedstrijd aangevoerd, maar werd bij het uitrijden van de pitlane door Tracy geblokkeerd. Tracy kreeg voor die actie een penalty van 5 secs.Op koude banden wist Jourdain Tracy van de eerste plaats te verdringen, maar de Canadees gaf zich niet gewonnen. "We waren beiden op koude banden en hij ging iets eerder van zijn gas af, ik dook in het gat, het was nogal gemakkelijk, maar hij raakte de achterzijde van mijn sidepods en hij bleef maar duwen totdat hij mij omdraaide. "Ik dacht wel dat ik hem op een vrij cleane manier inhaalde" verdedigde de Mexicaan zich. "Buiten het circuit is het best een aardige vent, maar op het circuit is toch iedereen je vijand!"" bromde de Mexicaan.Tracy had echter zijn visie op het gebeuren: "Ik zag hem komen, gaf hem genoeg ruimte, maar dat was het dan kennelijk toch wel...."
Overigens haalde Tracy de nodige kritiek op zijn hals. Tijdens qualifying had hij ook met de nodige collega's contact gehad.

Newman Haas rijder Sebastien Bourdais viel door een te lage bandenspanning in de beginfase terug, maar nadat hij zich naar de derde plaats had opgewerkt moest de Fransman in de eindfase teleurgesteld met een gebroken vleugel in de eindfase opgeven. 

UITSLAG:
1. A. Fernandez(Mex)  Lola Cosworth   100 ronden 1.56.16.626 (163.513 km/u)
2. P.Tracy(CDN)  Lola Cosworth   100 ronden
3. A. Tagliani(CDN)     Lola Cosworth   100 ronden
4. B. Junqueira(BR)   Lola Cosworth   100 ronden
5. O.Servia(ESP) Lola Cosworth   100 ronden
6. D.Manning(GB) Reynard Cosworth   100 ronden
7. J. Vasser(USA)   Reynard Cosworth   100 ronden
8. M. Haberfeld(BR)   Reynard Cosworth   100 ronden
9. R. Moreno(BR)   Lola Cosworth 100 ronden
10.M. Dominquez(Mex)Lola Cosworth 100 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet