IndyCar

Tweede IRL zege Scott Dixon

De Scott Dixon boekte tijdens de wedstrijd van Pikes Peak, die onder neutralisatie na een ongeval van de Amerikaanse Japanner Roger Yasakuwa moest worden afgebroken zijn tweede seizoenszege voor het team van Chip Ganassi. 

tekst Willem J. Staat

De pas 22 jarige Nieuw Zeelander Scott Dixon boekte zijn tweede IRL zege op de baan van Pikes Peak.Dixon verdrong in de 142e ronde Indy winnaar Gil de Ferran van de eerste plaats, terwijl de man die de stand in het kampioenschap leidt, de Braziliaan Tony Kanaan, de Penske rijder in de 149e ronde wist te verschalken.

Dixon bouwde snel een voorsprong van ruim 6 secs. op Kanaan op. In de 215e ronde kwam één van de weinige neutralisaties voor een spin van AGR rijder Daniel Wheldon. Juist nadat de race weer hervat werd crashte de Amerikaanse Japanner Roger Yasukawa zwaar in de eerste bocht. De Fernandez rijder bleef ongedeerd.Door de actie van Yasukawa, die toegaf "hem gewoon kwijt te zijn" kwam er geen re-start meer, waardoor Dixon zijn tweede seizoenszege moeiteloos binnenhaalde."Ik vond dit eigenlijk helemaal niet leuk" sprak Dixon " het is veel leuker om nog een sprintje van 1 ronde te trekken!" gaf hij eerlijk toe.Ook AGR Tony Kanaan legde zich bij de feiten neer.

"It s just racing" Voor het eerst dit seizoen kon tweevoudig IRL kampioen de pace met de leiders bijhouden. Het team verspeelde een mogelijke overwinning door Hornish van te weinig methanol te voorzien.Hij werd uiteindelijk vijfde.Gil de Ferran finishte als derde. Tomas Scheckter en Felipe Giaffone zorgden voor het nodige spektakel door in de pits tegen elkaar te rijden. De Zuid Afrikaan finishte uiteindelijk als 8e.De Schot Dario Franchitti die na een motorongeluk zijn come-back maakte na 10 weken afwezigheid finishte keurig als vierde voor het team van AGR.  

De IRL organisatie deelde overigens voor de race een flinke waarschuwing uit aan de Japanner Tora Takagi, die op Texas voor de nodige crashes verantwoordelijk was.Takagi mag zijn prijzengeld van Texas behouden, alsmede de derde plaats, maar verspeelde al zijn punten.De Japanner werd roekeloos, en buitensporig aggressief rijden ten laste gelegd, geen rekening houdend met de veiligheid van andere deelnemers.Brian Barnhart waarschuwde de Japanner, indien hij dit seizoen nog meer bij dit soort acties betrokken raakt, hij terug mag keren naar het land van de rijzende zon.

UITSLAG:
1. Scott Dixon(NZ) G-Force Toyota 225 ronden
2. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda    225 ronden
3. Gil de Ferran (BR)  Dallara Toyota   225 ronden
4. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 225 ronden
5. Sam Hornish(USA)   Dallara Chevrolet   225 ronden
6. Tora Takagi(J) G Force Toyota   225 ronden
7. Kenny Brack(S)    Dallara Honda     224 ronden
8. Tomas Scheckter(ZA) G Force Toyota  224 ronden
9. Buddy Rice(USA)   Dallara Chevrolet    223 ronden
10. Buddy Lazier(USA) Dallara Chevrolet    224 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet