Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: 1e training Le Mans: Bentleys bepalen het tempo

 

Racing for Holland (hier John Bosch in de auto) staat vijfde na de eerste training

Bentley bezet de eerste twee plaatsen na de eerste tijdtraining voor de 71e editie van de 24 Uur van Le Mans. Tom Kristensen realiseerde met 3.32,843 minuten de snelste tijd, voor zijn teamgenoot Johnny Herbert (3.35,222). Jan Lammers, John Bosch en Andy Wallace staan met de Racing for Holland-Dome vijfde (3.37,316). In de GTS-klasse leidt de Prodrive-Ferrari met Peter Kox, Jamie Davies en Tomas Enge (3.53,278). De Pagani Zonda van Mike Hezemans, Anthony Kumpen en David Hart zit daar ver achter, met de 46e plaats overall en de tiende en laatste plaats in GTS na allerlei problemen. Ook bij Spyker liepen de zaken niet geheel naar wens, met elektronica- en wegliggingsproblemen. De bolide uit Zeewolde staat op de 48e plaats algemeen en op twee na laatste in de GT-klasse. 

Tekst: René de Boer  
Foto: Rebocar Automotive Productions

In de eerste helft van de vier uur durende sessie was het Johnny Herbert die met zijn Bentley de snelste tijd neerzette in 3.35,321 minuten, gevolgd door zijn Deense teamgenoot Tom Kristensen met 3.35,572. De Japanse Audi (Ara/Magnussen/Werner) bezette de derde plaats voor de Racing for Holland-Dome. Jan Lammers had in het begin van de sessie wat pech: hij spinde in de Dunlop-bocht na problemen met de brandstofpomp en verloor veel tijd, maar uiteindelijk kreeg hij toch nog goede rondetijd op de klokken. De Prodrive-Ferrari met Peter Kox bezette de tweede plaats in de GTS-klasse, achter de Corvettte van Gavin/Pilgrim/Collins. De Pagani Zonda met Mike Hezemans, Anthony Kumpen en David Hart stond aan het begin van de sessie een uur lang in de box vanwege problemen met de stuurinrichting. Toen er eenmaal kon worden gereden, kwam de Italiaanse bolide niet verder dan de laatste plaats in de GTS-klasse. Ook bij Spyker waren er problemen, vooral met de wegligging. Daardoor kwam de Nederlandse auto niet verder dan de 47e plaats.

In de tweede helft van de training, die om 22.00 uur van start ging, lag het tempo vanwege de duisternis en de lagere temperaturen een stuk hoger. Tom Kristensen knalde met de Bentley nummer 7 een tijd van 3.32,843 minuten op de klokken, terwijl de nummer 8-Bentley met 3.35,222 slechts een fractie harder ging. Jan Lammers reed 3.37,350 en was daarmee vijfde. Om 23.12 uur was er een rode vlag voor bijna 20 minuten vanwege het feit dat de Pilbeam van het Amerikaanse Bucknum-team tussen Mulsanne en Indianapolis met een technisch defect op de baan stond. Aan de tijden veranderde niets meer, de rangorde in de kop van het veld bleef ongewijzigd. In de GTS-klasse bleef de Prodrive-Ferrari aan de leiding (3.58,278 minuten), met de Pagani op de laatste plaats (4.19,885 minuten), de Spyker kwalificeerde zich als 48e overall (4.21,473 minuten).



 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet