Formula Ford

Formule Ford: Michel Florie eindelijk weer eens winnaar in Van Uitert Formule Ford (lang)

 Zelf dacht hij dat hij al sinds 2000 droogstond qua zeges in 'zijn'Van Uitert Formule Ford. Tijdens de Pinksterraces kon Michel Florie eindelijk weer een overwinning op zijn erelijst toevoegen. De routinier kreeg het niet cadeau, want hij streed vanaf de start tot op de finishlijn met voornamelijk Nelson van der Pol, die tweede werd. Marijn van Kalmthout won de klasse First Division.

Tekst: Roy van der Laan

Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters

Ardi van der Hoek heeft de smaak te pakken. De coureur uitkomend voor MP Motorsport vertrok enkele weken geleden op TT Circuit Assen van pole position en reed ook tijdens de trainingen voor de Pinksterraces de snelste trainingstijd. Michel Florie volgde, voor Nelson van der Pol. De rijder van het Van Uitert Ford Junior Team won de drie eerste races van het seizoen en voerde dus het klassement aan. "Mijn auto hield na mijn eerste snelle tijdronde in", verklaarde hij zijn 'tegenvallende' tijd. 
 Helmert-Jan van der Slik stelde de vierde startpositie veilig en was (dus) de snelste rijder in de klasse First Division voor auto's van drie jaar en ouder. "Het is eigenlijk een wonder dat ik vandaag rijd", aldus de klassementsaanvoerder in de First Division op zaterdag. "Gisteren (vrijdag, red.) tijdens de vrije trainingen brak een achterwiel af in het Scheivlak. Ik reed op dat moment 190 km/h en ik vloog wel twee meter hoog door de lucht. Het wiel lag een paar honderd meter verderop. Het mag duidelijk zijn dat de afstelling van mijn Mygale nog niet helemaal top is."

Jan Paul van Dongen verraste met de tweede tijd. "Ik heb mijn auto samen met de engineer van mijn teamgenoot Marijn van Kalmthout Hans Kitsz afgesteld, en het resultaat is ernaar", aldus de zeer tevreden Jan Paul. Van Kalmthout moest genoegen nemen met de derde tijd in de First Division. "Ik ben tevreden over mijn training", vond de Ford-dealer desondanks.Start voor Ardi
Ardi van der Hoek nam bij de start de leiding, voor Florie en Van der Pol. Op dat moment stond Helmert-Jan van der Slik al langs de kant van de baan te kijken. Voor de start van de opwarmronde hield zijn Mygale er opeens mee op met zware problemen in de aandrijflijn. Ardi kon het aandringende duo een paar ronden achter zijn Mygale houden, maar een foutje in de Kumhobocht leidde ertoe dat zowel Michel als Nelson hem konden passeren.Enkele ronden later veranderde de man op kop opnieuw, toen Van der Pol zijn tegenstrever passeerde. Florie kreeg de kop alweer snel en niet al te moeilijk terug, toen Nelson bij het aanremmen voor de Tarzanbocht de linkerkant koos en pardoes aan de rechterkant gepasseerd werd. Florie gaf de leiding vervolgens niet meer uit handen, al had hij zijn handen vol aan zijn achtervolger. Florie, gesteund door Peter de Bruijn, kampte met een wat 'losse'achterzijde van zijn Mygale. De achterwielen van zijn Mygale zetten zo nu en dan een flinke stap opzij.   

Op de finish bedroeg het verschil slechts 0,126 seconde.

Nadat hij gepasseerd was, viel Ardi terug omdat het gas bleef hangen. Hij werd op vier seconden achter de winnaar derde.
   

Faire strijd
De race was niet alleen spannend maar ook fair. Nelson en Michel waren beiden na afloop zeer goed te spreken over het prachtige duel dat ze hadden uitvochten, zonder dat ze elkaar raakten. Nelson vertelde zelfs dat hij de zege aan Michel gunde. Het is opmerkelijk dat Geva Racing, in de persoon van Nelson van der Pol, met 'eigen' wapens werd verslagen. De Mygale 2001 van Florie is immers een ex-Geva auto!  

Achter het leidende drietal werd er een felle strijd uitgevochten om de vierde plaats tussen de beide Ray-coureurs Michael Mason en Mark Nachtegeller. Mason won dit duel met een voorsprong van welgeteld 0,023 seconde!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet