DTM

DTM EuroSpeedway: Schneider wint PinksterprocessieAlledrie de merken op het podium na een vrij saaie race: vlnr Peter Dumbreck (Opel), Bernd Schneider (Mercedes-Benz) en Mattias Ekström (Abt-Audi)

Bernd Schneider won voor 62.000 toeschouwers op de EuroSpeedway Lausitz een relatief saaie DTM-race, die gezien de feestdag van vandaag gerust als Pinksterprocessie mag worden omschreven. De Mercedes-Benz-coureur startte vanaf pole position en leidde, afgezien van de twee verplichte pitstops, van start tot finish in de wedstrijd. De Schot Peter Dumbreck eindigde in de bijna tropische omstandigheden als tweede en behaalde daarmee eindelijk de zo lang verwachte podiumplaats voor Opel. Mattias Ekström kwam met zijn Abt-Audi TT-R als derde aan de finish, waarmee voor het eerst sinds 2 juni vorig jaar weer eens alle drie de merken in de DTM op het podium reden.

Tekst: René de Boer 
Foto's: ITR PresseDe start van de race, met Schneider direct op kop voor Dumbreck, Fässler en Ekström

Christijan Albers, die als negende van start ging, eindigde op de zevende plaats na een weinig enerverende wedstrijd. Hij zei: "Ik heb in ieder geval nog een paar punten gescoord, maar voor de rest zat er gewoon niet meer in. Inhalen is op dit circuit heel erg moeilijk, wat dat betreft was er ook weinig actie in de race."In de slotfase van de race vocht hij nog een aardig duel uit met Opel-rijder Alain Menu, maar hij kwam uiteindelijk niet meer voorbij de Zwitser. "Menu raakte van de baan na een aanrijding met Fässler. Daarna kwam hij vlak voor mij weer het circuit op. Ik dacht dat ik er misschien in de laatste ronde nog wel voorbij kon komen, maar dat lukte helaas niet. Hopelijk gaat het op de Norisring beter", aldus Albers.

Jeroen Bleekemolen viel vijf ronden voor het einde van de race uit, nadat een stekker van de computer die het motormanagement regelt was losgeraakt. "We weten nog niet of dat door de hitte of door een andere oorzaak komt, maar opeens hield de motor ermee op", vertelde Bleekemolen. Door de voortijdigde uitval werd hij dit weekend niet beloond, terwijl de vorm er toch in zat, getuige zijn tweede tijd in de vrije training op zaterdagochtend en de derde tijd in de warm-up van zondagmorgen. "Jammer alleen dat het in de qualifying en de race niet lukte", aldus de Opel-coureur.

  

Nieuwe recordhouder met 37 overwinningen in DTM en ITC: Bernd Schneider 

Bernd Schneider was dit weekeinde niet te kloppen. Pole position en een loepzuivere start-finish-zege brachten de Duitser terug aan de leiding n de tussenstand van het kampioenschap. Schneiders overwinning, zijn tweede van het seizoen, betekende tevens een nieuw record voor de in Monaco wonende Schneider: met 37 zeges uit DTM en ITC voert Schneider nu de erelijst van het kampioenschap aan. Is het jouw antwoord op de zeges van Christijan Albers, zo werd Schneider gevraagd. "Het is natuurlijk goed voor de DTM dat we ook andere winnaars hebben, zoals Christijan, maar ook Marcel Fässler en Peter Dumbreck, die het tempo kunnen volgen. Maar ze hoeven niet gelijk kampioen te worden", zei Schneider schalks lachend. Voor Opel was de tweede plaats van Peter Dumbreck het beste DTM-resultaat sinds eind oktober 2000 en de podiumplaats van de Schot werd dan ook gevierd als een overwinning. Het was het tweede succes voor Opel binnen een week, na de glorieuze overwinning tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring. Ook Timo Scheider (vierde) en Alain Menu (zesde) reden in de punten voor het merk uit Rüsselsheim. Bij Audi reed men met twee auto's minder nadat Laurent Aiello en Christian Abt hun bolides in de test op vrijdag op de oval total loss hadden gereden. Zij wisselden in de auto's van respectievelijk Martin Tomczyk en Peter Terting, die ditmaal dus werkloos moesten toezien. Aiello scoorde als achtste in ieder geval nog een kampioenschapspunt, terwijl Mattias Ekström op de derde plaats achter Schneider en Dumbreck de best heklasseerde Audi-rijder was. "Tijdens de volgende race op de Norisring zijn we weer voltallig aanwezig", beloofde teambaas Hans-Jürgen Abt. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet