IndyCar

Champcar: Historische overwinning Michael JourdainDe Mexicaan Michael Jourdain won de Milwaukee Mile, die voor het eerst in haar honderdjarige geschiedenis als avondrace werd verreden. Na 126 starts in de Champcar World Series behaalde de Mexicaan eindelijk zijn eerste overwinning. Eerder dit seizoen leek Jourdain op Long Beach de zege reeds in zijn bezit te hebben toen een kapotte versnellingsbak aan alle illusies een einde maakte. 

Tekst en foto:Willem J. Staat  

Jourdain neemt leiding in CART kampioenschap
Met zijn zege op Milwaukee nam de Mexicaan Michael Jourdain de leiding in het CART kampioenschap van de Canadees Paul Tracy over. Van de 250 durende race had de Mexicaan ruim 234 ronden de leiding in handen.Tracy verspeelde zijn derde plaats in de race na een mislukte pitstop, waarbij hij een wielmoer verloor, welke de aanleiding gaf tot een neutralisatie van de wedstrijd.Na de herstart vloog Rudolfo Lavin ook nog eens de muur in. Jourdain wist bij de 11 ronden durende eindsprint zijn naaste belagers, de Spanjaard Oriol Servia en de Canadees Patrick Carpentier op afstand te houden.Carpentier overleefde ternauwernood een aanvaring met zijn teamgenoot Tracy tijdens de reguliere pit-windows."Als ik hem geraakt had, had ik de boys in de pits niet meer onder ogen durven komen." vertelde een geemotioneerde Carpentier na afloop van de wedstrijd.

De Brit Darren Manning die door de Britse RAC wordt ondersteund begint zich in deChampcar World Series steeds beter thuis te voelen en finishte als vierde, nadat hij een potentiële derde plaats in de eindfase verspeelde door een spin in de pitlane-exit, veroorzaakt door koude banden.Overigens bestond er bij Bridgestone de vrees dat koude banden bij de lage avondtemperaturen tot veel problemen zou kunnen leiden.Gelukkig bleef die vrees ongegrond.Pole-sitter Alex Tagliani finishte met een slecht afgesteld chassis toch nog als vijfde Maar liefst 50.000 mensen waren op Milwaukee getuige van de eerste Champcar avondrace. De pas 26 jarige Michael Jourdain begon in 1996 als jongste Champcar rijder ooit zijn carriëre bij het team van Scandia, reed vervolgens voor diverse derderangsteams totdat hij in 2002 door Team Rahal werd gecontracteerd.Tijdens het seizoen 2002 zag Jourdain in 19 races 17 keer de finishvlag!"Ons doel was om dit seizoen voor de titel te strijden, ik geloof dat we op de goedeweg zijn, maar er moet nog veel binnen het team verbeterd worden" aldus Jourdain. 

Uitslag:
1. Michael Jourdain(MEX) Lola Cosworth 2U.16.m. 45.892 secs.(182.161 km/u gem).
2. Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 250 ronden
3. Patrick Carpentier(CDN)Lola Cosworth 250 ronden
4. Darren Manning(GB) Reynard Cosworth 250 ronden
5. Alex Tagliani(CDN)   Lola Cosworth 250 ronden
6. Adrian Fernandez(Mex)Lola Cosworth 250 ronden
7. Mario Haberfeld(BR)Reynard Cosworth   250 ronden
8. Mario Dominguez(MEX)Lola Cosworth   250 ronden
9. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth    250 ronden
10.Tiago Monteiro(P) Reynard Cosworth 250 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet