Formule 1

Achter de schermen wordt gewerkt aan Amerikaans Formule 1-team

De Amerikaanse miljardair John Menard en de oud-Formule 1-coureur Eddie Cheever nemen samen een aantal delen van het failliete Tom Walkinshaw Racing over. Er wordt gespeculeerd dat ook Red Bull daarbij betrokken is, gezien de banden met Cheevers IndyCar-team. De kans bestaat dat een nieuwe, Amerikaans Formule 1-team in de maak is, waarvoor General Motors zelfs de motoren zij willen 'badgen'. 

Tekst: Christiaan W. Lustig

Amerikaanse miljardair en coureur nemen delen TWR over

De curators van de TWR Group (Tom Walkinshaw Racing) hebben de ontwerp- en ingenieursafdeling van het bedrijf onlangs verkocht aan Menard Cheever Engineering. Vorig maand kocht hetzelfde bedrijf ook al de racetak van TWR. Menard Cheever Engineering is eigendom van de Amerikaanse miljardair John Menard en oud-Formule 1-coureur en IndyCar-teambaas Eddie Cheever. Menard verdiende zijn sporen in de doe-het-zelf-branche " hij heeft 170 winkels, 7200 man personeel en een jaaromzet van 4,5 miljard dollar. Cheever reed Formule 1 voor onder andere Renault en Tyrrell, won in 1998 de Indy 500 en runt nu zijn eigen IndyCar-team. 

Ook Red Bull betrokken bij overnames door Menard Cheever?

Volgens speculaties zijn niet alleen Menard en Cheever betrokken bij de overnames van onderdelen van het ter ziele gegane TWR. Omdat het IndyCar-team van Cheever flink gesponsord wordt door Red Bull, werd de naam van de frisdrankfabrikant al snel genoemd. Red Bull-directeur Dietrich Mateschitz koestert sinds enkele jaren de droom een Formule 1-team te bezitten. Maar dan wel één met een Amerikaans tintje én ondersteuning van een autofabrikant. In 2001 was de Oostenrijkse miljardair dichtbij toen hij TWR, Arrows Grand Prix en General Motors (dat een Chevrolet-sticker op Ferrari-motoren had willen plakken) bij elkaar wilde brengen, maar dat lukte uiteindelijk niet. Zowel John Menard als Eddie Cheever heeft nauwe banden met GM. 

General Motors wil motoren Amerikaans team wellicht 'badgen'

Het is onwaarschijnlijk dat General Motors van plan is een volledig Formule 1-programma te financieren. De grootste autoproducent ter wereld staat echter nooit onwelwillend tegenover het 'badgen' van succesvolle motoren die door kleine motorbouwers zijn geconstrueerd. Het kan dus zijn dat we het begin zien van een nieuw, Amerikaans Formule 1-team. Of het moet toeval zijn dat een Oostenrijkse miljardair met de wens om een Amerikaans getint Formule 1-team gelieerd aan een autofabrikant te bezitten gaat samenwerken met een Amerikaanse miljardair met een sterke link naar GM die zojuist een Formule 1-fabriek heeft gekocht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet