GT

FIA GT: Losse motorkap kost Zwaan?s Racing goede klassering

 

Dat de race op het circuit van Enna Pergusa op het Italiaanse eiland van Sicilië een zware zou worden met veel uitvallers stond op voorhand al vast. Het 4,95 km lange circuit dat gelegen is rond een uitgestorven vulkaan wordt gekenmerkt door lange rechte stukken en een aantal chicanes. Vooral deze chicanes met hun hoge curbstones zijn al meer dan eens de scherprechter geweest tussen succes en pech.Arjan en Rob van der Zwaan namen de kwalificatie voor hun rekening en besloten om, net als alle andere teams, ruw over de curbstones te gaan rijden. Een goede zet aangezien de rondetijden aanzienlijk verbeterde en dus ook de startpositie voor de race. Uiteindelijk bleek Arjan met een verschil van 0,1 seconde de snelste van de twee broers en kwalificeerde de auto op een verdienstelijke 11e plaats. Losse motorkap kost Zwaan's Racing goede klassering

Voor het eerst in het seizoen neemt Klaus Abbelen de start voor zijn rekening, een taak die hij tot volle tevredenheid uitvoert. Hij brengt de auto na een uur op de achtste positie binnen.

Arjan stapt na een snel en efficiënt uitgevoerde pitstop in de auto en gaat de baan op. Al snel blijkt dat de motorkap los is gaan zitten en zit er niets anders op dan binnen te komen voordat de wedstrijdleiding de zwarte vlag toont aan de #18 Viper. Vier belangrijke en uiteindelijk allesbeslissende ronden gaan verloren in de pits om het euvel te verhelpen. Een goede klassering is uitgesloten maar het team geeft niet op en consolideert. Rob en Arjan van der Zwaan weten in hun rij beurten lange tijd de zelfde rondetijden te rijden als de uiteindelijke top drie. Dit geeft eens te meer aan dat het aan de snelheid van het team uit Bergschenhoek niet ligt. Op een 12e plaats stuurt Rob na drie uur racen de auto onder het zwart-wit geblokt door. Na de race worden de Ferrari rijders Cappellari en Gollin gediskwalificeerd nadat ze als eerste over de finish waren gekomen. Dit geeft Zwaan's Racing de 11e positie algemeen en de 8e in de klasse. Al het harde werk wordt dus uiteindelijk beloond met een punt voor het kampioenschap.

Arjan van der Zwaan: "Het is frustrerend om wederom geconfronteerd te worden met domme pech. We verliezen vier ronden in de pits door de losse motorkap maar ik ben ervan overtuigd dat we rond een vijfde of zesde plaats hadden kunnen eindigen. We kiezen toch steeds de goede tactiek en dat moet een keer zijn vruchten gaan afwerpen".

Voorlopige uitslag Enna Pergusa
1) Ferrari #21 Biagi / Bobbi
2) Lister #14 Campbell-Walter / Kinch
3) Ferrari #23 Bryner / Calderari / Livio
4) Lister #6 Verdon-Roe / Zadra
11) Zwaan's Racing Viper
#18 R. & A. van der Zwaan / Abbelen

De volgende race is op 25 mei, Brno, Tjechië

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet