DTM

DTM: Eerste DTM-zege voor Christijan Albers op AdriaChristijan Albers heeft op de Adria International Raceway nabij Venetië de tweede race van de DTM gewonnen. De Mercedes-Benz-coureur zorgde daarmee voor de eerste Nederlandse overwinning in de historie van het prestigieuze Duitse toerwagenkampioenschap. Merkgenoot Patrick Huisman werd al in de eerste ronde uitgeschakeld na buiten zijn eigen schuld betrokken te zijn geraakt bij een startcrash. Jeroen Bleekemolen eindigde na een keurig gereden wedstrijd als elfde.

Tekst: René de Boer  
Foto: ITR Presse/Jürgen Tap

Een perfecte auto, een geslaagde strategie en een sterk gereden race leverden voor Christijan Albers zijn eerste DTM-overwinning op. "Het ging echt super", zei de Larense rijder na afloop van de 47 ronden lange race, die in de bijna tropische hitte voor alle deelnemers bijzonder zwaar was. In de auto's liep de temperatuur op tot rond de zeventig graden, hetgeen van de deelnemers het uiterste vergde.

Albers hield echter het hoofd koel. Bij de start van de race vond hij aansluiting achter zijn beide Mercedes-collega's Schneider en Fässler. De Zwitser verloor eerst de nodige tijd bij de eerste van de twee verplichte pitstops, Schneider verdween vervolgens uit de kopgroep toen hij, evenals merkgenoot Jean Alesi, door wedstrijdleider Roland Bruynseraede naar binnen werd gehaald voor een zogeheten "drive through penalty", een straf voor het overschrijden van de toegestane maximumsnelheid van 60 km/u in de pitstraat. Op het moment dat Schneider de pitstraat instuurde, kon Albers de eerste plaats overnemen. Ook hij moest nog eenmaal de pits in voor een verplichte bandenwissel, maar gelukkig leverde die geen problemen op en zo werd de Larenaar de eerste Nederlander in de historie van de DTM die een race in dit prestigieuze kampioenschap wist te winnen.Norbert Haug was zeer ingenomen met het succes van zijn Nederlandse protégé

"Een fantastisch gevoel, heerlijk dat het nu eindelijk is gelukt", aldus een lichtelijk emotionele Albers aan de finish. "Dit heb ik ook te danken aan mijn team, de monteurs en vooral aan Mercedes-Benz, Norbert Haug en Hans Werner Aufrecht, die mij twee weken geleden toch maar mooi het vertrouwen hebben gegeven en mij in een nieuwe auto van het HWA-team hebben gezet." Diezelfde Norbert Haug was op zijn beurt opperbest te spreken over het resultaat van Albers. "Christijan heeft vandaag super gepresteerd, hij heeft aangetoond dat hij het waard is om met actueel materiaal te rijden."

Patrick Huisman was met zijn Service 24h AMG-Mercedes minder fortuinlijk. Hij raakte al bij de start buiten eigen schuld betrokken in een crash. "Thomas Jäger reed vanaf de rechter kant zo bij mij naar binnen. De ophanging was kapot, het stuur stond scheef en er was niet meer met de auto te rijden. Jammer, want mijn start was fantastisch, er had zeker een goed resultaat ingezeten", zei Huisman. Ook Opel-rijder Jeroen Bleekemolen raakte betrokken in de chaos. Hij verloor hierdoor een aantal plaatsen, reed daarna echter weer naar voren. Verder dan de elfde positie kwam hij echter niet meer. "Ik zat te lang vast achter Bernd Mayländer, daar kwam ik niet meer voorbij en zo kon ik me niet verder verbeteren", zei hij. "Niettemin ben ik tevreden over het weekend, je ziet dat het steeds beter gaat." Een bijzondere vermelding verdienen ook Abt-Audi-rijders Mattias Ekström en Laurent Aiello, die door eendrachtig samenwerken eerst Bernd Schneider en toen Marcel Fässler voorbijstaken en zo een al bijna zekere drievoudige Mercedes-overwinning verhinderden. In de tussenstand van het kampioenschap staan Albers en Schneider nu ex-aequo aan de leiding. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet