IndyCar

Champcar: Historische zege Sebastian Bourdais op Brands Hatch
Het team van Newman Haas behaalde op de traditionele Bank Holiday Maandag op het circuit van Brands Hatch een fraaie dubbeloverwinning bij de Champcars, waarbij de Fransman Sebastian Bourdais zijn na een aanloop van drie races eindelijk de volle winst kon pakken. Een historische overwinning, en nog wel op Europese bodem. De laatste maal dat een Fransman zegevierde in de Champcars is exact 90 jaar geleden.
De Fransman Julex Goux won toen de Indy 500...

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Mike Weston en Michael Kim/LAT Photographic
Pole-sitter Paul Tracy leek aanvankelijk op zijn vierde overwinning af te stevenen, maar een enorme blew-up betekende het voorlopige einde van de succesvolle campagne van de Canadees. "Ik wist dat ik versnellingsbakproblemen had, de bak veroorzaakte nogal wat s***t. Toen ik naar beneden rolde in Paddock Hill Bend, hoorde ik een vreemd geluid en dat was het dan wel. Dat andere rijders nog beter met sparen van methanol omgingen, is zeker iets, wat wij nauwkeurig moeten bestuderen"! De z.g. pitwindows kwamen ivm de nauwe pitsstraat in Brands Hatch te vervallen, wat betekende dat er slechts tweemaal methanol bijgevuld kon worden. Zowel Bruno Junqueira en Mario Dominquez uitten felle kritiek op de "economy run" Junquiera:

"Volgend jaar moeten we op het grote circuit rijden, dat is veel beter, bovendien ik vind het besparen van methanol een belachelijke zaak". Woorden waarbij de als derde geklasseerde Mario Dominquez zich aansloot: "Zo heb ik zelden gereden" Op de vraag of deze derde plaats meer betekende dan zijn eerste overwinning in Surfers Paradise antwoordde de Mexicaan volmondig "JA". Na het uitvallen van Tracy had Bourdais de race volledig onder controle, alleen zijn teamgenoot vormde nog een serieuze bedreiging, maar Junqueira bleef steken in een groepje gelapte deelnemers en was niet in staat om nog een sterke vuist te maken.

Er was slechts één safety-car fase voor een crash van Alex Yoong, terwijl Jimmy Vasser en Tracy door mechanische problemen aan de kant moesten. De eerste Europese CART race op Brands Hatch was een groot succes.  Volgens de eerste onofficiële cijfers passeerden gedurende de drie dagen ruim 58500 bezoekers de poort. Tijdens de wedstrijd dag werden bijna 40.000 bezoekers genoteerd. De Canadees Paul Tracy leidt het kampioenschap met 65 punten gevolgd door Junqueira en Jourdain met resp. 54 en 42. pnt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet