Formule 1

Formule 1: Eerste zege Ferrari F2003-GA

Met zijn tweede opeenvolgende zege heeft Michael Schumacher duidelijk gemaakt dat hij absoluut nog niet mag worden afgeschreven. Zonder zichtbare problemen boekte hij in de Grand Prix van Spanje een afgetekende overwinning, met dank aan de nieuwe Ferrari F2003-GA. En dat is zeker niet het laatste wat we van de nieuwe Ferrari hebben gezien, verzekerde Schumacher na de race. "Eigenlijk ben ik een beetje verliefd op deze auto."

Eigenlijk kon alleen Renault-coureur Fernando Alonso bij Schumacher in de buurt blijven. De Spanjaard werd in zijn jacht op de koploper echter eerst gehinderd door een paar onwelwillende achterblijvers en vervolgens door de stugge Ralf Schumacher, die op een strategie met twee pitstops stond.

Tekst: Hans van der Klis

Van betrouwbaarheidsproblemen, waar de teamleiding van Ferrari lange tijd bang voor was, hadden Schumacher en zijn teamgenoot Rubens Barrichello geen enkele last. De twee Ferrari-coureurs, die elkaar in de tweede bocht even licht toucheerden, konden terugkijken op een bijna vlekkeloze race. Het enige smetje voor het Italiaanse team zal de derde plaats van Barrichello zijn geweest. De Braziliaan werd door Renault-coureur Alonso afgetroefd tijdens de eerste serie pitstops, maar kon afgezien van enkele snelle ronden nauwelijks een bedreiging worden genoemd.

Jos Verstappen werd twaalfde en laatste, nadat hij halverwege de race wel zijn teamgenoot Justin Wilson was gepasseerd. Hij werd echter ver teruggeworpen door problemen bij de derde pitstop, toen zijn Minardi afsloeg. Voor Cristiano da Matta en Ralph Firman betekende de race in Spanje dat zij eindelijk van de hatelijke 'nul' achter hun naam af zijn: Da Matta werd vlak achter Ralf Schumacher zesde, terwijl Firman zich met moeite Jenson Button van het lijf kon houden en achtste werd. Met zijn tweede zege van het seizoen heeft Schumacher het gat met Räikkönen, die bij de start bovenop Pizzonia knalde, bijna gedicht: de jonge Fin, die 32 punten heeft, houdt nog vier punten voorsprong over.

Uitslag Grand Prix van Spanje, 4 mei 2003
1. M.Schumacher  Ferrari  (B) 1h33:46.933
2. Alonso  Renault  (M) + 5.717
3. Barrichello  Ferrari  (B) + 18.001
4. Montoya  WilliamsBMW (M) + 1:02.022
5. R.Schumacher  WilliamsBMW (M) + 1 lap
6. da Matta  Toyota  (M) + 1 lap
7. Webber  Jaguar Cosworth (M) + 1 lap
8. Firman  Jordan Ford (B) + 2 laps
9. Button  BAR Honda (B) + 2 laps
10. Heidfeld  Sauber Petronas (B) + 2 laps
11. Wilson  Minardi Cosworth (B) + 2 laps
12. Verstappen  Minardi Cosworth (B) + 3 laps

Uitgevallen:
Fisichella Jordan Ford  (B) 44
Panis  Toyota (M) 42
Frentzen Sauber Petronas  (B) 39
Coulthard McLaren Mercedes (M) 17
Villeneuve BAR Honda  (B) 13
Trulli  Renault (M) 1
Pizzonia Jaguar Cosworth  (M) -
Raikkonen McLaren Mercedes (M) -

M = Michelin, B = Bridgestone

Stand in het WK Formule 1
1. Räikkönen  32
2. M.Schumacher  28
3. Alonso  25
4. Barrichello  20
5. Coulthard  19
6. R.Schumacher  17
7. Montoya  15
8. Fisichella  10
9. Trulli  9
10. Frentzen  7
11. Villeneuve  3
=   Button  3
=   da Matta  3
14. Webber  2
15. Heidfeld  1
=   Firman  1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet