Formule 1

Formule 1: Mercedes-motoren beschikbaar voor andere teams

Mercedes biedt haar Formule 1-motoren vanaf volgend seizoen te koop aan voor 'slechts' 10 miljoen dollar. Dat vertelde Norbert Haug, die verwacht dat meer fabrikanten het voorbeeld van het Duitse merk zullen volgen. Vooralsnog leveren alleen Ferrari en Ford aan meer dan één team. Bij hen krijg je tegen een hoger bedrag echter 'oude' motoren. 

 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: Mercedes-Benz


Mercedes-motoren te koop voor 'slechts' 10 miljoen

Mercedes-Benz is van plan volgend seizoen andere teams van motoren te voorzien, naast het 'eigen' McLaren. Dat wil de Duitse fabrikant doen tegen flink lagere kosten dan andere merken dat nu doen, aldus Norbert Haug, Mercedes' Vice-president en Sportdirecteur. "Op dit moment kost het leasen van motoren zo'n 20 tot 25 miljoen dollar per jaar," zei Haug, "en wij bieden de motor in de toekomst, te beginnen met volgend jaar, voor 10 miljoen dollar per jaar."  

Norbert Haug verwacht dat meer fabrikanten volgen

"Ik denk dat het een goede stap voorwaarts is," zei Norbert Haug verder. "We hebben dit initiatief gestart en andere fabrikanten zullen meedoen. Het is gemakkelijker voor een team om 10 te betalen dan nu 25 en we hopen met teams te kunnen spreken die voor volgend jaar interesse hebben." De teams die in eerste instantie in aanmerking komen voor klanten-Mercedes-motoren, zijn Sauber, Jordan en Minardi. Op de vraag of Mercedes al met één van die teams onderhandeld, antwoordde Haug negatief. 

Ferrari en Ford voor hoger bedrag 'oude' motoren
Mercedes is feitelijk sinds 1994 (weer) actief in Formule 1. Dat jaar leverde het Duitse merk aan Sauber. In 1995 stapte men over naar McLaren, waarin men inmiddels een belang van 40 procent heeft. Andere fabrikanten die nu aan meer dan één team leveren, zijn Ferrari en Ford, die respectievelijk Sauber en Jordan en Minardi van klantenmotoren voorzien. Die laatste leggen daarvoor zo'n 15 miljoen dollar voor op tafel " Sauber zelfs 25. Bij beide merken gaat het om tenminste één jaar oude motoren. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet