Alfa 147 Challenge 2001-2004

Alfa 147 Challenge: Beloftevolle start Pearle Alfa 147 GTA Challenge (lang)

 De hooggespannen verwachtingen die er vooraf rond de eerste race van de nieuwe Pearle Alfa 147 GTA Challenge waren, zijn bewaarheid. De "met 20 pk opgepepte-  auto's bleken snel, de rijders aan elkaar gewaagd en het startveld letterlijk en figuurlijk 'dik'. Kortom een mooi en spannend begin van de nieuwe klasse, die een goede vervanger van het verloren gegane DTCC blijkt te zijn.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters
Phil Bastiaans verruilde zijn kampioens Clio voor een bolide van het Tempo Team en stelde zijn nieuwe broodheren niet teleur, door gelijk de eerste race op zijn naam te schrijven. In de trainingen maakte zijn teamgenoot Rory Bertram al naam door de pole (de tweede in zijn carriëre-red.) op zijn naam te schrijven. Indrukwekkend was verder de zwarte Cable1-CEB brigade. Naast Berend Gesman op de eerste rij, bezette "de uit het DTCC overgekomen- Jan Joris Verheul samen met de latere racewinnaar de tweede rij. Rij drie kwam in handen van Cable1 teamgenoten Sandor van Es en Oscar Middeldorp, terwijl rij vier werd ingenomen door Alfa nieuwkomer Tim Coronel en de immer enthousiaste privateer Vincent van der Valk. Tegenvallend was de zeventiende plaats van Sandra van der Sloot, zij kampte met de nodige technische problemen. "Allereerst was er de splitter, maar ik moest ook duidelijk wennen aan de nieuwe banden en remmen op de auto. Verder was er tijdens mijn snelle ronden telkens sprake van meerdere gele vlaggen".  Haar Dayzers teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen streed de eerste twee dagen van het weekend nog met een Porsche in de Supercup op Imola  en moest genoegen nemen met de laatste startplek. Daarmee stond hij achter de 'rookies' Pascal van Houten en André van Wonderen. De training

De trainingen werden deels beïnvloed door de sterk gedaalde buitentemperatuur. Sandor van Es; "Op vrijdag hadden we de auto helemaal afgesteld op de mooie weersomstandigheden van die dag. Zaterdag was het aanzienlijk kouder en bleken die afstellingen niet te werken. Ik kwam bij lange na niet op de tijden van de dag er voor." Een ander punt van aandacht bleken de splitters onder aan de voorbumper. Wie niet netjes met de curb stones of grasranden om ging, kon rekenen op schade aan dit onderdeel en dat leidde weer tot het uithangen van een materiaalvlag door de wedstrijdleiding. Iets dat de gemoederen op zaterdag duidelijk bezighield. Tim Coronel verklaarde zelfs de baan niet meer op te mogen, omdat de zaak niet in orde bleek. Een rondje door de pits leerde dat het probleem ook speelde bij Allard Kalff, Oscar Middeldorp, Paulien Zwart en anderen. Ondanks zijn pole position klaagde Rory Bertram over een probleem met de koppeling. Jan Joris Verheul reed zijn eerste ronden op zaterdag met een nieuwe motor en moest het dus in het begin wat rustiger aan doen.
 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet