Formula Ford

Formule Ford: Nelson van der Pol debuteert met zege in Van Uitert Formule Ford (lang)

De race van de Van Uitert Formule Ford, verreden tijdens de Paasraces op een zonnig Circuit Park Zandvoort, is gewonnen door de in de klasse debuterende Nelson van der Pol. Nelson werd gevolgd door Helmert-Jan van der Slik, zijn teamgenoot bij het Van Uitert Ford Junior Team. Het was dus feest bij Geva Racing, het team dat als vanouds het Van Uitert Ford Junior Team runt. De Paasraces trokken 12.000 toeschouwers.

Tekst: Roy van der laan
Foto's: Boudewijn Pieters en Gerrie Hoekstra
 De opening van het seizoen van de Van Uitert Formule Ford trok vijftien deelnemers. Dat is nog wat mager, maar op korte termijn moet het veld gaan groeien: de Formula Ford Club Holland verwacht dit seizoen circa achttien auto's.

De grootste verandering binnen de Van Uitert Formule Ford is de klassenindeling. Voorheen stond de klasse First Division open voor auto's van twee jaar en ouder, dat is nu veranderd in drie jaar en ouder. Voor First Division-toppers als Helmert-Jan van der Slik en regerend kampioen Marijn van Kalmthout betekende dit dat ze met hun auto's van vorig jaar (Mygale 2000 respectievelijk Van Diemen 2000) kunnen blijven rijden.

In de A-klasse zijn er twee nieuwe auto's: de Mygale 2003 van Nelson van der Pol (Van Uitert Ford Junior Team) en de Ray 2003 van Michael Mason.

De klasse kent vijf debutanten. Naast Van der Pol zijn dit de 16-jarige Mike Stoffels, de 17-jarige jongedame Miranda van Middendorp, haar teamgenoot Leon van Munster en Dennis Maat.

Routinier op pole

Tijdens de enige kwalificatietraining was good-old Michel Florie de snelste met zijn Mygale 2001. Hij werd gevolgd door Ardi van der Hoek (MP Motorsport Mygale 2001), die met de trotse nummer 1 rijdt. MP Motorsport is immers regerend kampioen in de A-klasse met de naar de Formule Volkswagen doorgegroeide Jaap van Lagen. Nelson van der Pol reed de derde tijd. De 20-jarige ex-karter was niet tevreden. "De motor kwam niet boven de 5.500 toeren."

Jong talent op pole

Helmert-Jan van der Slik, dit jaar de favoriet voor de titel in de First Division, stelde de pole position veilig in zijn klasse (vierde algemeen). Echt tevreden was de jonge coureur niet, hij wil zich met zijn Mygale 2000 nadrukkelijk ook met de strijd om de algemene titels bemoeien. Marijn van Kalmthout reed de tweede tijd (vijfde algemeen). De Hoofddorpse Ford-dealer maakte bijna traditioneel een hectische start van zijn raceweekeinde mee. "Op donderdag had ik opeens een flinke ontsteking in mijn rechterbeen, dankzij mijn fysiotherapeut en goede medicijnen was dit gelukkig van korte duur. Op vrijdag heb ik weinig kunnen trainen, ik vloog in de tweede ronde al hard van de baan. De voorzijde van mijn auto was zwaar beschadigd."  


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet