IndyCar

IRL: Hornish wint zinderende Milwaukee Mile na crash met teamgenoot

Tweevoudig IRL kampioen Sam Hornish jr. boekte op Milwaukee zijn 14e IRL overwinning en is daarmee tevens recordhouder qua overwinningen. Toch werd het een race die nog lang bij het Penske Team in het geheugen gegrifd zal blijven.

Hornish zorgt voor opwinding en sensatie
Penske coureur Sam Hornish die voor de A.J. Foyt 225 mijlsrace op Milwaukee de pole pakte en de eerste 111 domineerde reed één van de meest opwindende races uit zijn carriere, maar enkele van zijn concurrenten en teamgenoot Helio Castroneves zullen er ongetwijfeld een andere visie op na houden.Pole sitter Hornish leidde de eerste 111 ronden met zijn Penske Dallara Toyota, en viel even terug naar de zesde plek.

De Penske crash
In de 186e ronde raakten beide Penske bolides elkaar waarbij Hornish zijn versnellingsbak licht beschadigde, terwijl een woedende Castroneves nog naar de pits teruggesleept en kon worden en met ronden achterstand zijn wedstrijd kon vervolgen. "Hij heeft me heel wat uit te leggen, hij moet op z"n minst het prijzengeld maar met me delen" bromde de Braziliaan, die door de actie van Hornish naar de vijfde plek in de stand van het kampioenschap daalde. Hornish betuigde zijn spijt, maar wilde eerst de videobeelden afwachten alvorens commentaar te geven. Anderzijds is teameigenaar Roger Penske gebrand op 1-2 overwinningen.

Strategische fout kost AGR de overwinning
Indy-winnaar Dan Wheldon reed kortstondig op kop, maar het AGR Team maakte een strategische fout door bij een neutralisatie zowel Dario Franchitti en Tony Kanaan buiten te houden. Het zou de Schot de overwinning kosten. Dario maakte zijn laatste stop in de 130e van de 225 ronden tellende wedstrijd. Franchitti greep na de veelbesproken Penske crash de leiding in de 187e ronde, maar was nauwelijks tegen Hornish opgewassen. In zijn poging om de leiding te behouden werd de Schot in de slotfase zelfs tweemaal door een aggressieve Hornish geraakt, terwijl Tomas Scheckter met rappe schreden naderde. "De crew wist me wel in de kopgroep te houden" zei Franchitti filosofisch na afloop.Voor het Team van Rahal Letterman was Milwaukee een dieptepunt. Danica Patrick crashte in de 126e ronde, terwijl haar teamgenoot Buddy Rice onder de neutralisatie hiervoor in de pitlane crashte en zichzelf uitschakelde. Ganassi coureur Ryan Briscoe zag na een trainingscrash op zaterdag van deelname af.

UITSLAG
1. Sam Hornish jr. (USA) Dallara Toyota 225 ronden
2. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 225 ronden
3. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Chevrolet 225 ronden
4. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 225 ronden
5. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 225 ronden
6. Bryan Herta USA) Dallara Honda 225 ronden
7. Patrick Carpentier (CDN) Dallara Toyota 224 ronden
8. Alex Barron (USA) Dallara Toyota 224 ronden
9. Vitor Meira (BR) Panoz Honda 224 ronden
10.Scott Sharp(USA) Panoz Honda 221 ronden

Stand kampioenschap

1.Dan Wheldon 377 pnt. 2. Sam Hornish jr. 309 pnt. 3. Dario Franchitti 309 pnt. 4.Tony Kanaan 306 pnt. 5.Helio Castroneves 274 pnt. 6. Scott Sharp 250 pnt. 7. Vitor Meira 241 pnt. 8. Tomas Scheckter 240 pnt. 9. Bryan Herta 238 pnt. 10. Patrick Carpentier 227 pnt.

In de Menard Infiniti Proseries support race werd Arie Luyendijk jr. zevende.

tekst Willem J. Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet