Formule 1

Formule 1: Williams stop met roken met sponsor NiQuitin

Williams-BMW heeft een unieke deal voor Formule 1 gesloten. Het team contracteerde namelijk de eerste anti-rooksponsor in de geschiedenis van de sport. Het merk, eigendom van multinational GlaxoSmithKline, hoopt rokers via de overeenkomst met Williams te inspireren om te stoppen. 

 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: BMW Williams F1 Team


Williams sluit unieke deal voor Formule 1

BMW Williams F1 Team heeft vandaag (dinsdag) de eerste anti-tabaksponsor in Formule 1 gecontracteerd. Het team sloot een overeenkomst met GlaxoSmithKline om haar merk NiQuitin CQ op de auto's te voeren. Daarmee gaat Williams tegen de trend van concurrenten Ferrari, McLaren en Renault in. "Met het komende verbod op tabakssponsoring is het hoogst passend dat een belangrijk stoppen-met-rokenmerk haar plaats opeist," zei Sir Frank Williams, Directeur en mede-eigenaar van het team. "Deze deal bevestigt dat er een toekomst is voor Formule 1 na tabakssponsoring." De unieke overeenkomst treedt komend weekeinde in werking. NiQuiting CQ vervangt het Duitse biermerk Veltins. Het contract met GlaxoSmithKline kan na 2003 verlengt worden.  

NiQuitin hoopt rokers tot stoppen te inspireren

Tabaksfabrikanten pompen nog steeds het op één na grootste bedrag aan sponsorgeld in Formule 1, namelijk zo'n 250 miljoen euro. Simon Pulsford, de Algemeen directeur en Vice-president van GlaxoSmithKline, hoopt het tij te keren. Hij denk dat de overeenkomst met Williams "ons in staat stelt honderden miljoenen rokers, die in Formule 1 gedurende tientallen jaren werden gebombardeerd met pro-tabakboodschappen, te kunnen inspireren om met roken te stoppen". Op het moment vecht de Internationale Automobielfederatie (FIA) een verbod op tabaksreclame in de Europese Unie per 2005 aan. De FIA heeft zich wel geconformeerd aan een verbod per 2006.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet