Belcar

Belcar: Eurotech-Hadegro Racing tevreden na geslaagd Belcar debuut

Het debuut van Eurotech-Hadegro Racing in het Belcar-kampioenschap is boven verwachting verlopen. De beide Marcos Mantissen van het team waren pas vlak voor de eerste race van de Belgische raceklasse klaar. Ondanks een gebrek aan testkilometers en ondanks de zeer zware tegenstand maakte het team veel indruk door als vierde en zevende in hun klasse (zevende en elfde algemeen) te eindigen.

Tekst en foto's: P.R.Eurotech-Hadegro Racing, gevestigd in Venlo-Blerick, heeft de afgelopen weken dag en nacht doorgewerkt om de beide Marcos Mantissen van het team op tijd klaar te krijgen voor de eerste race van het Belgische Belcar-kampioenschap. De eerste Marcos reed anderhalve week voor de start van het seizoen op het circuit van Zolder (B) zijn eerste rondjes, de tweede auto was net op tijd klaar om gisteren (zaterdag) aan de kwalificatietrainingen deel te nemen.

Eurotech-Hadegro Racing debuteert dit seizoen in het ultracompetitieve Belcar, een Belgisch GT-kampioenschap met een groot, mooi startveld dat altijd volle tribunes trekt. Het Nederlandse team komt uit in de klasse GTA, de snelste klasse van Belcar, met twee meer dan 500 pk sterke, 1.100 kilo wegende Marcos Mantissen.

In de tijdtraining maakte de equipe Toon van de Haterd (Geffen) en Hans de Groot (Waalwijk) indruk door de achtste startpositie veilig te stellen in het veld vol krachtige, snelle GT's als de Chrysler Viper, de Porsche 911 en de Chevrolet Corvette. De Marcos Mantis van Danny van Dongen (Zandvoort) en Wim Noorman (Blerick) reed op zaterdag zijn eerste ronden en kwam daardoor niet verder dan de eenendertigste startplaats.

Het team begon aan de 125 minuten durende race met het doel om de race uit te rijden en ervaring op te doen met de auto's. Deze doelstelling werd tijdens de race al snel naar boven bijgesteld. Hans de Groot en Toon van de Haterd reden een bijna foutloze race, die hen in de voorhoede van het veld deed belanden. De equipe eindigde uiteindelijk als vierde in de klasse GTA (zevende algemeen). De Groot en Van de Haterd moesten in hun klasse alleen twee Chrysler Vipers en een Porsche 996 biturbo voor zich dulden.

De pas 20-jarige Danny van Dongen zag kans om in zijn vijf kwartier durende rijbeurt op te klimmen van de eenendertigste plek naar de vijfde plaats algemeen. Wim Noorman bracht de Marcos Mantis als zevende in de klasse GTA naar de finish (elfde algemeen)."Dit is een prestatie waarvoor ik van tevoren getekend had", aldus de tevreden teameigenaar Wim Noorman. "We hebben weinig testkilometers achter de rug. Als ik zie waar we nu al staan in het veld, dan belooft dat veel goeds voor de rest van het seizoen."

De meervoudig Nederlands kampioen Toon van de Haterd was ook zeer te spreken over de prestatie van het team. "We hebben een mooi resultaat neergezet. Daarbij komt dat onze auto's vanzelfsprekend nog lang niet uitontwikkeld zijn. Vooral op het gebied van de remmen kunnen we nog veel winnen. Daar gaan we de komende tijd aan werken."

Hans de Groot was na de race zichtbaar onder de indruk. "We zijn van de eerste divisie in de eredivisie terechtgekomen", omschreef hij de overstap van Eurotech-Hadegro Racing van de Dutch Supercar Challenge naar Belcar. "De snelheden liggen aanzienlijk hoger en de competitie is van een hoog niveau."

Danny van Dongen prees de monteurs van het team. "Gisteren reed ik de eerste rondjes met onze auto, vandaag rijden Wim en ik een race van 125 minuten zonder ook maar het geringste probleem.

Ik zie de rest van het seizoen zeer positief tegemoet."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet