Formule 1

Formule 1: Mercedes op pole op ‘eigen’ Hockenheim met Räikkönen

Dat coureurs altijd iets meer geven tijdens hun thuisrace is bekend. Voor sommigen loopt dat positief af, zoals bijvoorbeeld Schumacher. Hij wist al meerdere malen zijn thuisrace te winnen. Voor anderen brengt het veel extra druk met zich mee. Senna had in het verleden veel moeite in Brazilië te winnen. Door de gigantische publieke druk bezweek de Brazliaan dan ook vaak. Ook in 1994 nog, tijdens zijn laatste thuisrace. In een ultieme jacht Schumacher in te halen spint hij en slaat zijn motor af. Maar niet alleen coureurs kennen de druk van een thuisrace. Ook motorleveranciers proberen altijd iets extras uit de kast te halen. Mercedes slaagde daar vandaag prima in. Door de pech van Montoya staan niet beide McLarens op kop, echter de McLaren Mercedes lijkt oppermachtig in Hockenheim.

Tekst: Pieter de Boer

Het Duitse publiek heeft niets te klagen. Met drie coureurs en twee motorleveranciers zijn de Duitsers prima vertegenwoordigd in de Formule 1. Echter geen van drie coureurs strijdt om de wereldtitel en ook BMW heeft het zwaar dit seizoen. Alleen Mercedes doet dit seizoen serieus mee, hoewel ook hun achterstand op Renault aanzienlijk te noemen is. Vandaag kwamen echter de Renault’s er niet aan te pas als het ging om de pole position. Raikonen kende geen genade en zet de Renault van Alonso, die morgen als derde start, op maarliefst zes tiende achterstand. Daarachter staat Fisichella die slechts een fractie tekort kwam op zijn teamgenoot. Verrassing van de kwalificatie mag Button genoemd worden. De BAR’s zijn duidelijk weer in een stijgende lijn en zetten dat om in prestaties. De Brit start morgen van de voorste startrij, terwijl zijn teamgenoot als achtste start.

Beste Duitser werd vandaag Michael Schumacher. Hij start morgen als vijfde, terwijl zijn teamgenoot pas als twaalfde vertrekt. Of dat nu betekend dat Schumacher zijn wagen ultralicht van start laat gaan, daar wou de Duitser geen uitspraken over doen. Echter lijkt dit wel aannemelijk. Een andere verrassing mag Williams genoemd worden. Na de debacles van afgelopen raceweekenden zetten ze zich zowaar weer een stukje verder naar voren neer. Webber en Heidfeld starten morgen als zesde en zevende.

De strijdt tussen Albers en Doornbos is zoals verwacht gewonnen door Albers vandaag. Hij zette zijn team en landgenoot op acht tiende van een seconde, echter staan beide wagens wel opnieuw voor de Jordan’s gekwalificeerd, iets waar ook Doornbos best trots op mag wezen. Als laatste start morgen Montoya. Na twee goede sectortijden die slechts een fractie langzamer zijn dan de tijd van Räikkönen, vliegt hij in de laatste sector in de banden. De Colombiaan start morgen daardoor als laatste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet