Formule 1

Formule 1: Verbod op rijdershulpmiddelen pas in 2004

In een brief aan alle teams heeft de FIA laten weten dat het ingaat. De Federatie wil wachten met de benodigde investeringen in controlesystemen tot na de uitslag van de arbitragezaak die Frank Williams en Ron Dennis tegen de FIA aanspanden. De bekendmaking komt overigens daags nadat de FIA, Williams en Dennis overleg hebben gehad. Mogelijk heeft de FIA dan ook een ander doel voor ogen met het uitstel.

FIA meldt uitstel verbod in brief aan alle teams

De Internationale Automobielfederatie (FIA) heeft alle Formule 1-teams in een brief laten weten dat het verbod op de zogenaamde rijdershulpmiddelen pas in 2004 van kracht wordt. De FIA wil de uitslag van de gerechtelijke procedure met Frank Williams en Ron Dennis afwachten voordat ze flink investeren in de controlemiddelen. Zij is zich kennelijk bewust van de kans dat zij die procedure kan verliezen. Het was de bedoeling dat de teams vanaf de Britse Grand Prix van dit seizoen niet meer met tractie- en startcontrolesystemen en automatische versnellingsbakken mochten rijden.  

FIA wil wachten met investering tot na arbitrage

De brief aan de teams luidde: "De technische controlemiddelen die moeten vaststellen dat geen rijdershulpmiddelen (in het bijzonder startcontrole, tractiecontrole en automatische versnellingsbakken) worden gebruikt, vereisen een wezenlijke investering. De FIA aarzelt om de noodzakelijke middelen daarvoor vrij te maken voordat de daadwerkelijke of dreigende arbitraire procedures zijn opgelost. Dienovereenkomstig zal de volledige handhaving van het sinds lang gevestigde verbod op rijdershulp in de auto tot de eerste race van het seizoen 2004 worden uitgesteld. Als de huidige onzekerheden niet zijn opgelost vóór de uiterste termijn voor het bestellen van de technische middelen voor 2004, zullen de deelnemende teams bij elke race van 2004 en volgende Wereldkampioenschappen het ontbreken van rijdershulp tot de volle tevredenheid van de stewards moeten aantonen." 

Brief daags na overleg " mogelijk ander doel FIA

De bekendmaking volgde twee dagen na een overleg tussen FIA-President Max Mosley, Frank Williams en Ron Dennis. Williams en Dennis waarschuwden de Federatie nadat de regelwijzigingen werden doorgevoerd dat zij gerechtelijke stappen zouden ondernemen. Echter, de kans is groot dat de verhoren daartoe het eerstkomende jaar nog niet zullen plaatsvinden, laat staan een uitspraak. Mocht de arbitragezaak inderdaad zo lang op zich laten wachten, zo zegt de FIA dus, zijn de teams schuldig van het gebruik van hulpmiddelen, totdat zij hun onschuld hebben bewezen. Het lijkt erop dat de FIA met het uitstellen van het verbod een ander doel nastreeft, maar welk doel dat is, is niet bekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet