Retro diversen

Retro: Oud-coureur Karl Kling overledenPrachtig beeld van de Grand Prix van Berlijn in 1954: Mercedes-Benz-coureur Karl Kling leidt op de Avus voor merkgenoten Juan-Manuel Fangio en Hans Herrmann 

In zijn huis aan de Bodensee in Zwitserland is de Duitse in de leeftijd van 92 jaar. Kling was de oudste nog levende Grand Prix-coureur, een jaar ouder dan de eveneens onlangs overleden Manfred von Brauchitsch. In tegenstelling tot von Brauchitsch boekte Kling zijn meest aansprekende successen in de autosport echter na de oorlog. Hij kwam jarenlang uit voor Mercedes-Benz en won ondermeer de Carrera Panamericana, de loodzware race door Mexico, met een Mercedes-Benz 300 SL in 1952. Ook startte hij voor het merk uit Stuttgart in de Formule 1 in de jaren 1954 en 1955.


Tekst: René de Boer
Foto: Archief DaimlerChrysler


Echt grote successen in de Formule 1 behaalde hij niet, vooral omdat hij vaak uitviel. "Kling was een echte pechvogel", schreef Alfred Neubauer, de legendarische sportdirecteur van Mercedes-Benz, in zijn memoires, getiteld "Männer, Frauen und Motoren". Klings beste resultaat was de tweede plaats in de Franse Grand Prix in Reims op 4 juli 1954, waar hij op een tiende seconde achter winnaar Juan-Manuel Fangio tweede werd. Of moest worden, maar dat terzijde... Als "goedmakertje" mocht Kling wel de niet voor het WK meetellende Grand Prix van Berlijn op de Avus winnen, gevolgd door Mercedes-merkgenoten Fangio en Herrmann. Ook in 1955, het laatste jaar van de Mercedes-Benz "Silberpfeile" in de Formule 1, stond Kling eenmaal op het podium: bij de viervoudige zege van het merk tijdens de Britse Grand Prix op Aintree werd hij derde achter Moss en Fangio en voor Taruffi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet