Diversen

Formule 1: Koni Racing - Nieuwe F1 demperIn 2003 is KONI al 45 jaar actief betrokken bij Formule 1. De geschiedenis van KONI en Formule 1 gaat terug tot 1958, toen Ferrari de eerste renstal was die KONI dempers gebruikte.

In de 45 jaar die daarop volgden hebben vele zij successen geboekt. Altijd speciaal blijft het eerste grote succes, de eerste rijder die wereldkampioen werd met KONI, te weten Sir Jacky Stewart in 1971. Hij reed destijds voor Tyrrell, een team die in de geschiedenis van KONI in de Formule 1 van groot belang bleek te zijn.

Onder de vele coureurs die met KONI reden in de Formule 1 vinden we ook legendarische namen als: Niki Lauda, James Hunt, Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna en Villeneuve. Ook Jos Verstappen heeft gereden met KONI dempers. Bij elkaar behaalden zij 226 Grand Prix overwinningen en 13 wereldkampioenschappen met KONI.

De F1 dempers begonnen als een stalen, dubbel afstelbare demper, welke al snel werd opgevolgd door een aluminium uitvoering. Door de veranderingen in de aerodynamica (ground effect), ontwikkelde KONI de dubbel afstelbare, hoge druk gasdempers, waarvan de laatste doorontwikkeling tot verleden jaar nog werd gebruikt. Voor het seizoen 2003 wordt een nieuw ontwikkelde versie gebruikt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet