Formule 1

Formule 1: Analyse over US F1: Wordt ‘The American Dream’ realiteit?

usf1_logo

Ken Anderson en Peter Windsor zijn ervan overtuigd dat het USF1 project alle kans van slagen heeft. Maar kan deze ‘American Dream’ wel realiteit worden?

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Archief Willem J. Staat, Ford Motor Company Indianapolis Motorspeedway, Sports Illustrated

Aanpak
USF1 is eigenlijk voortgekomen uit het HAAS CNC Nascar Team dat eind vorig jaar opgegaan is in het Stewart Haas Nascar Team van Tony Stewart. De aanpak van USF1 verschilt totaal met die van andere teams. Men wil zich in Charlotte vestigen. Charlotte is de “Technische Hoofdstad” van NASCAR. Vrijwel alle grote NASCAR-teams zijn daar gestationeerd. In crisistijden aan gekwalificeerd personeel zeker geen gebrek. Ook wil men een satellite workshop in Europa vestigen en er zijn hooglopende contacten met Epsilon Euskadi om van hun faciliteiten gebruik te kunnen maken. Volgens Ken Anderson en Peter Windsor is het niet direct noodzakelijk meer om zich in Europa te vestigen want volgens de 2010-kalender vinden de meeste wedstrijden buiten dit werelddeel plaats. Een benadering die nogal sterk afwijkt van wat men in de Formule l gewend is. Toyota zit immers ook niet in Tokyo maar in Keulen toch? Wie in een crisisperiode een Formule l team lanceert moet enorm van zichzelf overtuigd zijn of een enorme “dreamer” zijn.

Startkapitaal
Het Startkapitaal van de firma USF1 racing bedraagt ongeveer 50 miljoen dollar. Volgens “The Los Angeles Times” bedragen de budgetten voor een Formule l seizoen tussen de 150 en 445 miljoen dollar. Windsor is inmiddels in het bezit van de nodige fondsen en is ervan overtuigd dat hij het voor minder dan de gemiddelde F1 teams kan doen.

danica_si_2009_9

Rijders
In de media zijn de namen van Danica Patrick, A.J. Allmendinger, Marco Andretti, Conor Daly en Scott Speed genoemd. Inmiddels schijnt NASCAR-coureur Kyle Busch ook al op het verlanglijstje van USF1 te staan. Een zeer getalenteerde rijder maar hij heeft een andere school doorlopen. Het contract van 'hot shot' Danica Patrick (zie foto uit Swimsuit Edition van Sports Illustrated 2009) met Andretti Green Racing loopt in 2010 af. Zij voelde zich zeer gevleid door de benadering van USF1 en lijkt er wel naar oren naar te hebben. Danica gaat niet alleen hard op de ovals, maar ook op de gewone circuits. Ze won ooit bijna het Formule Ford Festival en veel van haar toenmalige tegenstanders hebben inmiddels hun sporen in de Formule l verdiend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet