Formula Ford

Formule Ford: Race op Spa reclame voor autosport (lang)

440fordspa13

De derde race van de Van Uitert Formule Ford, verreden op Spa-Francorchamps, was een hoogtepunt uit de recente Formule Ford-geschiedenis. De wedstrijd was erg spannend, leuk om naar te kijken en tevens fair. Jaap van Lagen won zijn derde race op rij, gevolgd door het Geva Racing-duo Tristan te Pas en Xavier Maassen. Michael Koel won de klasse First Division. De race telt alleen mee voor het Benelux-kampioenschap.

Tekst: Roy van der Laan en Remco Scheelings
Foto's: Gerrie Hoekstra, Boudewijn Pieters, Chris Schotanus


In de enige tijdtraining was Tristan te Pas de snelste, op slechts 0,03 seconde gevolgd door zijn teamgenoot Xavier Maassen. De beide rijders hadden goed samengewerkt (elkaar slipstreams gegeven), met dit voor Geva Racing fraaie resultaat als gevolg. Jaap van Lagen reed de derde tijd, de eerste keer dit jaar dat hij niet van pole position mocht vertrekken. Toch waren de resultaten iets vertekend; Van Lagen reed in de training namelijk slechts vier ronden vanwege een defecte motor.
Hoe dan ook, de Mygale 2002 lijkt thans dusdanig verder ontwikkeld te zijn dat de achterstand die de auto begin dit seizoen op de 2001-versie had, ingelopen is. De drie rijders van Geva Racing (allen met een 2002 Mygale) reden voor de eerste keer met een verbeterde voorwielophanging, nadat de vorige race op Zolder al het decor was geweest van het debuut van de nieuwe achterwielophanging.

De achterzijde van de Mygales 2002 van Geva Racing is tevens versterkt met enkele ingelaste delen, waardoor het chassis stijver is geworden. De rijders Te Pas, Maassen en Ton Strous jr. alias Junior Strous waren goed te spreken over de wijzigingen. Jaap van Lagen en Ben Jamini (nette vierde tijd) vertrouwden op hun Mygale 2001. De KNAF Talent First-winnaar zal pas na de Pinksterraces met zijn Mygale 2002 aan de start verschijnen, zo vernamen we op Spa-Francorchamps. Na de Pinksterraces rijdt de Van Uitert Formule Ford pas weer op 14 juli, zodat Ben Jamini en Van Amersfoort Racing voldoende tijd hebben om deze auto geheel naar wens op te zetten en door te ontwikkelen.

440fordspa14
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet