IndyCar

IRL: Robert Doornbos tijdens oval-test: ‘Oh mijn God, waar ben ik in beland!’

r_doornbos_indycartest

Robert Doornbos heeft maandag op de Homestead-Miami Speedway voor het eerst met een Indycar op een oval gereden. "De eerste vijf rondjes dacht ik: ‘Oh mijn God, waar ben ik in terecht gekomen?’ Daarna was het fun’’, aldus Doornbos op zijn site. Ook vandaag en morgen zal de Rotterdammer op de Amerikaanse track testen voor zijn nieuwe team Newman/Haas/Lanigan.

Tekst: Marc Kok
Foto: robertdoornbos.com

Op de 1,5 mijl lange baan reed Doornbos met drie andere IndyCar Series rookies. In totaal kwam de 27-jarige Nederlander tot 111 ronden. Doornbos bestuurde een rode Dallara-Honda-Firestone wagen met het startnummer 6 en zijn Amerikaanse bijnaam Bobby D. op de zijkant gespoten.

'Eerste dag op nieuwe school'
"Rijden op een oval is zeker anders dan wat ik verwacht had’’, vertelde Doornbos na afloop. "Ik voelde alsof het mijn eerste schooldag was op een nieuwe school. Ik had vooraf veel informatie van het team gekregen, maar je moet op de baan wel zelf doen. De eerste vijf ronden dacht ik: ‘Oh mijn God, waar ben ik in terecht gekomen?’ Maar dat is omdat je een bepaalde snelheid moet rijden. Op het moment dat je die snelheid hebt bereikt, is het echt fun om te racen. We eindigden de dag dan ook met een goed gevoel. Ik kan straks naar bed met een lach op mijn gezicht.’’

'Steile leercurve'
"Ik wil vanaf nu ook sneller en sneller’’, vervolgt Doornbos. "Vandaag was zeker het snelste dat ik ooit met een racewagen ben gegaan. Ik ben best trots. Al heb ik nog totaal geen idee hoe het zal zijn om op een oval in verkeer te rijden. We zullen zien. Het is een steile leercurve, maar ik geniet ervan.’’

Verder testen
Vandaag tussen vier uur ‘s middags en tien uur ’s avonds plaatselijke tijd, is de eerste open testdag van de IndyCar Series. Dan zal naast Doornbos ook zijn ploegmaat Graham Rahal rijden. Milka Duno, die wordt genoemd als mogelijke derde rijder bij Newman/Haas/Lanigan, zal vandaag en morgen eveneens testen voor het team. Het seizoen begint op 5 april op het circuit van St. Petersburg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet