A1GP

A1GP: Nederland wint sprintrace Zuid-Afrika, vierde in hoofdrace

480_a1_za_podium_1a

Jeroen Bleekemolen is erin geslaagd om de poleposition voor de sprintrace om te zetten in een zege waarop niets is af te dingen. Bleekemolen was vanaf ronde één supersnel en voor de rest absoluut niet bij te benen. Na de probleemloze pitstop was zijn voorsprong op gegeven moment bijna 6,5 sec, toen er wat problemen met de brandstoftoevoer ontstonden. Jeroen Bleekemolen: "Er kwam plotseling helemaal niets meer en toen dacht ik dat het helemaal over was. Maar toen pakte hij toch weer en hoewel de brandstoftoevoer af en toe problemen bleef geven kon ik de race toch goed uitrijden en de overwinning binnenhalen."


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: A1GP.com


480_a1_za_start_1

Bij de start kan Bleekemolen de leiding vasthouden, maar de vanaf tweede plek gestarte Filipe Albuquerque ziet Neel Jani voorbij komen. De oranje bolide heeft een fantastische set-up, want de auto lijkt te vliegen en loopt ronde na ronde verder weg van zijn achtervolgers. Albuquerque was in elk geval onder de indruk, zo vertelde hij na de podiumuitreiking: “Het was ongelooflijk, Nederland reed gewoon van me weg en er was niets dat ik eraan kon doen.”

Pitstops
Bij de pitstops dook Bleekemolen direct naar binnen en daar maakte het team een prima stop. Anders verging het Neel Jani, die op zich een goede pitstop maakte, maar niet weg kon omdat de auto van Fairuz Fauzy voor hem zo scheef stond dat hij er niet langs kon sturen. De Zwitser verloor zo zijn tweede plek weer terug aan Portugal.

Comfortabel aan de leiding
Nadat de pitstop window weer dicht was lag Nederland comfortabel aan de leiding met een voorsprong van ruim 6,4 sec. Toen de rondetijden van Bleekemolen plotseling verslechterden keek iedereen bij Team Nederland elkaar angstig aan, wat was er aan de hand? Portugal naderde met rasse schreden, de voorsprong slonk zienderogen. Het probleem zat hem in de brandstoftoevoer, de auto kreeg gewoon af en toe even geen brandstof.

480_a1_za_team_blij

Gelukkig naderde de finish en was de voorsprong van Jeroen groot genoeg om de verdiende zege veilig te stellen. Nederland heeft nu drie zeges op haar naam, waarvan twee van Jeroen en één van Jos Verstapen, ook in Zuid-Afrika.

480_a1_za_podium_1b

Uitslag sprintrace Kyalami, zondag 22 februari 2009
1 Jeroen Bleekemolen - Nederland, 21:35.105
2 Filipe Albuquerque - Portugal, op 4.407
3 Neel Jani - Zwitserland, op 10.600
4 Adam Caroll - Ierland, op 12.925
5 Clivio Piccione - Monaco, op 14.363
6 Narain Karthikeyan - India, op 18.474
7 Adrian Zaugg - Zuid-Afrika, op 21.178
8 Earl Bamber - Nieuw Zeeland, op 26.539
9 Fairuz Fauzy - Maleisië, op 26.925
10 Nicolas Prost - Frankrijk, op 28.101
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet