Diversen

Div: See you in Zolder 2005

Het raceseizoen 2005 staat weer voor de deur. Op het circuit van Zolder, ook wel de Omloop van Terlaemen genoemd, wordt in 2005 weer een druk programma met Belcar, Touring Cup en Sprinters Cup verreden. Wat de Mediagroup Van Dyck Belcar betreft zijn er enkele kleine aanpassingen ten opzichte van het vorig seizoen. Zo start het seizoen met het Belcar New Race Festival op Circuit Zolder dit jaar een week eerder en sluit het met de Belcar Masters op Circuit Zolder een week later af dan in 2004. Dus een langer raceseizoen! Er zijn opnieuw zeven weekends en de buitenlandse trip gaat ditmaal voor het eerst over de plas, richting Engeland. De Belcar-karavaan slaat zijn tenten dan op op het circuit van Brands Hatch. In tegenstelling tot vorig seizoen (viermaal Zolder en tweemaal Francorchamps) worden de overige zes wedstrijden weer zoals vroeger  netjes verdeeld over de circuits van Zolder en Francorchamps.  

Tekst: Flor Schilte

De Spa Euro Race wordt dit seizoen verreden over zes uren wedstrijd. Enerzijds wordt deze zaterdagavondrace de generale repetitie voor de komende 24 urenwedstrijd van Zolder, anderzijds opent dit ook perspectieven voor  guest-teams bij hun voorbereidingen voor de etmaalraces van Francorchamps én Zolder. Ongetwijfeld wordt deze gezellige wedstrijd opnieuw een klapper van formaat met topteams aan de start. De Belcarmanche die vorig seizoen werd verreden in het kader van de World Series by Nissan op Circuit Zolder, verhuist naar het voorprogramma van de LMES 1000 km van Spa. Dit vanwege het feit dat de Mediagroup Van Dyck Belcar niet kon worden ingepast in de drukke timing van de Renault Days op 30 april en 1 mei op Circuit Zolder.

Tijdens het weekend van de LMES 1000 km van Spa worden de twee manches van elk 60 minuten verreden op zaterdag én zondag. Meteen is dit een adequaat antwoord op een verzoek van RACB Sport om minstens éénmaal dit seizoen twee races van één uur te organiseren in één weekend; een kwestie van het spektakel te verhogen. Zo vroeg op het seizoen kan over dit experiment een grondige evaluatie worden gedaan. Door de deelnemers van de Mediagroup Van Dyck Belcar tweemaal 60 minuten, viermaal 125 minuten, éénmaal zes uren en éénmaal 24 uren te laten racen, wordt een breed spectrum aangeboord. Zodoende moeten de deelnemende teams telkens hun strategie aanpassen. Na een méér dan geslaagd seizoen 2004 wordt 2005 opnieuw een uitdaging voor de teams, piloten en organisaties in de Belcar.
Aan het formaat van de regionale kampioenschappen Zolder Touring Cup en Sprinters Cup Zolder is dan weer weinig of niets gewijzigd. Het Uithoudingskampioenschap blijft zorgen voor vijf races van elk vier uren, vier op het Circuit van Zolder en één verplaatsing naar Francorchamps. Hoogtepunt is de Race Promotion Night met zijn race over 10 uren. Het sprintgebeuren voor moderne en klassieke wagens beperkt zich tot 5 races over 12 ronden op Circuit van Zolder.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet