Formule 1

Formule 1: Ferrari blijft tot 2012 in Formule 1

Ferrari, de mondiale autosportfederatie FIA en de Formule 1-organisatie FOM hebben een overeenkomst getekend, waarin is vastgelegd, dat de Italiaanse renstal tot 2012 in de Formule 1 blijft. Dat werd door de betrokken partijen woensdagmiddag bekendgemaakt. Daarmee deelt Ferrari een gevoelige slag uit aan collega-autofabrikanten, waarmee het merk samenwerkte in de GPWC-organisatie. Die had als doel het opzetten van een alternatief kampioenschap vanaf het jaar 2008, wanneer de huidige Concorde-overeenkomst, die de basis vormt voor de Formule 1, afloopt. Naar nu blijkt heeft Ferrari dus tegelijkertijd met FIA en FOM onderhandeld en er voor het merk de best mogelijke deal uitgesleept. Welke gevolgen deze stap heeft voor de eventuele opzet van een GPWC-serie, valt op dit moment nog moeilijk te zeggen.

Tekst: René de Boer

"Het komt ook voor ons als een verrassing, ik kan er verder niets over zeggen", verklaart de Nederlander Xander Heijnen, die namens de internationale consultancy-firma CNC AG nauw betrokken is bij de opzet van de GPWC-serie. Ferrari-topman Luca de Montezemolo zei: "Het is verheugend dat de FIA, de FOM en Ferrari, dat als enige team sinds het begin van het wereldkampioenschap in 1950 zonder onderbreking actief is in de Formule 1, nu een overeenkomst hebben bereikt, die de stabiliteit van de Formule 1 op lange termijn garandeert. Deze overeenkomst is datgene waarop Ferrari al lange tijd hoopte."

Tevoren was het juist en met name Ferrari dat kritische geluiden liet horen over de hoeveelheid geld die Bernie Ecclestone als houder van de commerciële rechten uit de Formule 1 haalt. Hoewel verdere details nog ontbreken, mag het als zeker worden verondersteld dat Ferrari in de toekomst meer zal krijgen dan het huidige aandeel in de opbrengst van de televisierechten. Zoals de zaken nu liggen, worden 47 procent van deze opbrengsten verdeeld onder de Formule 1-teams. Van de overige gelden die de Formule 1 oplevert, zoals toegangskaarten, reclame- en verkooprechten, de Paddock Club en andere inkomsten, krijgen de teams niets. Natuurlijk uitten Bernie Ecclestone en FIA-voorzitter Mosley zich uiterst tevreden over de nu gesloten overeenkomst. "Deze overeenkomst is belangrijk, omdat hij bepalend is voor de toekomst van het belangrijkste kampioenschap van de FIA", aldus Mosley.

Recentelijk ontstond er al onvrede tussen Ferrari en de andere teams, omdat de Italiaanse renstal niet wilde meewerken aan een beperking van het aantal testdagen in de Formule 1. Wat de andere teams en de betrokken fabrikanten in de Formule 1 nu gaan doen, wordt door velen met spanning afgewacht.  

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet