NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth wint Daytona 500 - of Daytona 380?

kenseth_480
Matt Kenseth, de winnaar van de 51e editie van de Daytona 500

Hij leidde maar één ronde onder normale raceomstandigheden, maar dat was genoeg voor Matt Kenseth om de 51e editie van de Daytona 500 op zijn naam te schrijven. De rijder van de DeWalt-Ford in het Roush-Fenway-team werd na 152 van de 200 geplande ronden, ofte wel 380 mijl, tot winnaar uitgeroepen. De race werd voortijdig gestaakt vanwege regenval. Voor Kenseth was het de 17e overwinning in zijn loopbaan, Ford won voor de tiende keer de Daytona 500 en voor het eerst sinds 2000.


Tekst: René de Boer
Foto's: Ed Heuvink, Autostock
, Rebocar Automotive Productions


Van tevoren was het lange tijd de vraag of er vandaag wel geracet kon worden, want op zondagochtend kwam er al een flinke regenbui naar beneden en de weersverwachting voor de racedag was verre van positief. De opluchting was dan ook groot toen om half vier in de middag het verlossende “Gentlemen, start your engines” gesproken werd en een kwartier later de race werd vrijgegeven, na drie ronden achter de pacecar, een Chevrolet Camaro, die werd bestuurd door “Days of Thunder”
acteur Tom Cruise.

cruise__march_480
Tom Cruise met de Earl of March (r.), de eigenaar van Goodwood en organisator van het Festival of Speed en de Goodwood Revival

Weinig plezier van pole

Pole-sitter Martin Truex jr. had weinig plezier van zijn goede uitgangspositie: hij had te kampen met handlingproblemen en werd al in de eerste ronde door tal van rijders voorbijgestoken. Smaakmakers in de beginfase van de wedstrijd waren Kyle Bush en Mark Martin, die vooraan het veld het tempo bepaalden. Na 26 ronden was er een zogeheten “Competition Caution”, die de rijders in de gelegenheid stelde om hun auto’s aan de veranderde omstandigheden te laten aanpassen. Door de regen in de ochtend was de baan immers geheel anders dan in de laatste trainingssessie van zaterdag.

Dale Earnhardt jr. had tal van problemen: in de vierde neutralisatie, die vanwege een spin van Travis Kvapil werd uitgeroepen, reed hij zijn pitbox voorbij en moest zo nog een ronde rijden. Aanvankelijk was Earnhardt tweede achter Stewart, maar toen de race weer werd vrijgegeven was hij nog maar 35e. Ook voor de winnaar van vorig jaar, Ryan Newman, waren er problemen: bij de pitstop viel zijn auto van de krik en hij verloor een ronde.

Logano valt uit na aanrijding

Voor de jongste rijder in het veld, Joey Logano, was de race in de 80e ronde voortijdig ten einde. Hij werd geraakt door Scott Speed en knalde in de muur. Halverwege de race leidde Kyle Busch voor Jeff Gordon, Denny Hamlin, Carl Edwards en Tony Stewart. Dat was voor Busch niet bepaald een goed voorteken: de laatste rijder die halverwege leidde en daarna de Daytona 500 won, was Davey Allison in 1992. Positief: een ronde later was de voorgeschreven minimale afstand afgelegd, zodat de race in ieder geval geldig zou zijn wanneer deze voortijdig zou worden gestaakt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet