NASCAR

NASCAR: Gordon en Bush winnen Gatorade Duels

daytona_gatorade_start
De start van het tweede "Gatorade Duel" op de oval van Daytona

Jeff Gordon en Kyle Bush werden de winnaars van de beide Gatorade Duels, de traditionele twee 125-mijls-races op de donderdag voorafgaand aan de Daytona 500. Op het 2,5 mijl lange oval in de Amerikaanse staat Florida waren 75.000 bezoekers getuige van twee spannende wedstrijden. De eerste race werd vier maal geneutraliseerd, in de tweede wedstrijd waren er twee "cautions". Terwijl de zege van Gordon in de eerste race een vrij duidelijke aangelegenheid was, werd Bush' overwinning in de tweede wedstrijd zwaar bevochten. Hij won slechts nipt.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive ProductionsRace 1
De eerste neutralisatie was er in de vierde ronde nadat Robby Gordon Kurt Busch bij het uitkomen van de laatste bocht in de rondte duwde. De eerste leider in de wedstrijd was Martin Truex Jr., die vanaf de pole gestart was. De herstart volgde in de zevende ronde. De tweede ”yellow” was er in ronde 26, omdat de auto van Mike Skinner langzamer werd vanwege weggevallen benzinedruk. Korte tijd later viel ook Bill Elliott stil met een kapotte versnellingsbak. Terwijl alle auto’s de pitstraat binnenkwamen, raakte in de chaos een van de monteurs van Kirk Shelmerdine gewond aan de schouder, toen die nota bene door de auto van zijn eigen rijder geraakt werd. In de 30e ronde werd de race weer vrijgegeven. Truex leidde op dat moment voor Gordon, Stewart, Ragan en Kenseth. In ronde 49 ging het opnieuw mis, toen David Ragan bij het uitkomen van Turn 2 Martin Truex aantikte, die zo lang geleid had. Met nog tien ronden te gaan was er opnieuw een gele vlag. Gordon reed aan de leiding voor Stewart, Johnson en McMurray. Vrijwel alle rijders gingen een laatste keer de pits in voor vers rubber. Met nog negen ronden te gaan volgde de herstart. Na de pitstops leidde McMurray voor Keslowski en Gordon. Een halve ronde later was het wederom raak in Turn 2: Mears en Logano raakten elkaar na een aanrijding tussen Hornish en Kenseth en ook Andretti en Ragan liepen schade op. Daarmee was de vierde “caution” een feit. In ronde 56 werd de wedstrijd weer vrijgegeven met een sprint van vijf ronden tot aan de finish. Gordon won voor Stewart, Johnson, Logano, Almirola, Bush, Kahne en Riggs. Daarmee kwalificeerden Riggs en Regan Smith zich voor deelname aan de grote race van zondag.

Race 2
In de tweede race leidde Mark Martin van kop af, maar nog in de eerste ronde nam Dale Earnhardt Jr. tot groot enthousiasme van het publiek de koppositie over. Ryan Newman, die vanaf de eerste rij zou starten, vertrok achteraan, nadat hij in de training van gisteren een motor opgeblazen had. In ronde 14 was er de eerste neutralisatie, nadat Scott Speed en Boris Said met elkaar in aanraking gekomen waren. De herstart volgde in ronde 19. Halverwege de wedstrijd leidde Mark Martin voor Kyle Bush, Denny Hamlin, David Rutimann, Brian Vickers, Dale Earnhardt jr. Kevin Harvick en Jeff Burton. Paniek was er in ronde 44, toen Dale Earnhardt aan de achterkant van de baan opeens langzaam reed vanwege problemen met de rechter voor
en achterband. Dat leidde echter niet tot een neutralisatie. Een ronde later moesten Mark Martin en Brian Vickers de pits in. Nog een ronde later was er een flinke klapper voor Ryan Newman, die bij het uitkomen van Turn 2 de muur raakte, na zelf te zijn geraakt door David Rutimann. Dat zorgde voor de tweede neutralisatie van de wedstrijd, waarmee Dale Earnhardt weer een ronde kon terugpakken. De herstart volgde in ronde 53 met nog acht ronden te gaan. Vier ronden voor het einde maakten Hamlin en Bush een mooie move door in een treintje leider Mark Martin in te halen. In de laatste ronde pakte Martin de derde plek terug van Hamlin, die aan de finish zelfs nog een plek verloor aan Montoya. Bush won voor Martin, Vickers, Montoya en Hamlin. Mayfield, Almendinger, Kvapil en Smith waren daarmee gekwalificeerd voor de 500.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet