Advertorials

Advertorial: TOYO in de autosport, volgende stap: slicks voor GT’s

TOYO slicks
TOYO werkt momenteel aan de ontwikkeling van een slick en een regenband voor GT’s. Het ontwikkelingswerk vindt plaats in Japan, met ondersteuning vanuit Europa. Van Beusekom is vanwege zijn grote autosportervaring en –kennis bij het testwerk betrokken. “Het testwerk wordt uitgevoerd door Tom Coronel”, vertelt hij. “De bandentests vinden plaats met Porsches. Een Porsche 911 is een moeilijke auto om een goede band voor te ontwikkelen. Een andere reden waarom TOYO voor Porsche kiest is de enorme hoeveelheid Porsches waarmee wereldwijd op alle mogelijke niveaus wordt geracet. Een band die populair is onder Porsche-coureurs, is ook commercieel interessant.”

480_testsessie_slicks
Tom Coronel voert het testwerk voor de TOYO slicks uit.

Overigens zijn slicks allesbehalve een onbekend fenomeen voor TOYO. De Japanse fabrikant was onder meer actief in het Japans GT-kampioenschap, waar sportauto’s zoals de Nissan Skyline op TOYO slicks reden. Het profielloze TOYO-rubber wordt ook ingezet tijdens onder meer enduranceraces, zoals de TOYO TIRES 24H of Dubai. “Deze race is in korte tijd uitgegroeid tot een groot evenement”, stelt Van Beusekom vast. “Met 75 auto’s aan de start is de TOYO TIRES 24H of Dubai bijna het grootste race-evenement voor toerwagens en GT’s. Alleen de 24 uur van de Nürburgring is groter.”

TOYO Proxes R1R
De Proxes-familie is sinds jaar en dag de topsporter in het TOYO bandenprogramma voor gebruik op de openbare weg. De Proxes T1-S werd opgevolgd door de huidige T1-R, die op zijn beurt volgend jaar een opvolger krijgt. De Proxes T1-R is leverbaar in tientallen maten, variërend van de modale 195/55 R14 tot en met exotische maten zoals 315/25 ZR20 en 295/25 ZR22. Geschikt tot 300 km/h!
De absolute topper uit het Proxes-programma luistert naar de naam R1R. Dat is een band die een duidelijke uitleg behoeft, benadrukt Van Beusekom. “De TOYO Proxes R1R is een ultrasportieve band. De R1R noemen wij ook wel een EHP-band: extreme high performance, als onderscheid met ultra high performance-banden zoals de Proxes T1-R. De R1R heeft nagenoeg hetzelfde rubbercompound als de R888, maar dan voorzien van extra profiel. De R1R lijkt qua opbouw op een raceband, met als gevolg onder meer een erg directe respons op stuurbewegingen. Comfort is minder belangrijk. Als sportieve automobilist moet je bewust voor de R1R kiezen.”

Renault Mégane R26.R
De Renault Mégane R26.R is een hot hatchback vol Spaanse pepers. De extra toevoegde letter R is niet voor niets de afkorting van ‘Radicale’. Renault monteert onder de mega-Mégane af-fabriek naar wens een set TOYO R888 semi-racings. De TOYO R888 is streetlegal, maar vraagt om snelle reflexen en een meer dan gemiddelde wagenbeheersing. Om deze reden levert TOYO de R888 in Nederland alleen via gespecialiseerde autosportdealers.
TOYO heeft ook afspraken met andere autofabrikanten. Audi is voornemens om af-fabriek banden uit de TOYO Proxes-familie onder de sportieve S6 te monteren. TOYO heeft daarnaast fabrikanten zoals Donkervoort, Toyota, Lexus, Nissan en Mazda als klant.

Het complete programma TOYO Proxes vindt u op www.toyobanden.nl en bij uw bandenspecialist.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet