Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Michael Mason loopt sterk in

Daar waar Haarlemmer Michael Mason in de eerste races van het Formula Arcobaleno seizoen nog geplaagd werd door pech, gaat het nu voor hem als de bekende speer. Na de 17 punten die hij in juli op Assen, sloot hij het NAV weekend op Zolder af met een overwinning en een extra punt voor de snelste raceronde.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra


Daarentegen moest hij het ene puntje voor de pole position aan Ron Marchal laten. Marchal die deze race vrijwel direct te maken kreeg met een afgebroken deel in de achterwielophanging en net na de openingsronde uitviel.

Saaie Race
Mason verklaarde achteraf dit ook al tijdens de opwarmronde gezien te hebben. "Ik zag dat er iets met zijn wagen was toen ik er achter reed. Maar wat het precies was kon ik niet vaststellen." Zelf had hij een slechte start en viel daardoor gelijk terug naar een derde plek. "Toch kon ik de rust opbrengen en dat bleek later ook maar het beste. Ron Marchal viel immers kort daarna uit en toen was er alleen nog de strijd met Vincent Broertjes. Maar alsof het zo moest zijn, kreeg ook hij een technisch defect en moest naar de pits. Zonder spannende inhaalactie's reed ik aan de leiding en heb die per ronde verder uitgebouwd. Eigenlijk was het daarna een saaie race", aldus Mason die na deze overwinning met een mooie voorsprong aan de leiding van het kampioenschap gaat.

Een kampioenschap waar nog wel wat over te doen is. Zo blijkt er nog steeds geen duidelijkheid over de eerste verreden race op het Circuit van Spa. Een race waar volgens de rijders een Nederlandse TC-er van de NAV bij aanwezig was, maar die desondanks niet meetelt voor het kampioenschap. Afhankelijk van wie je het vraagt (en het succes wat daar geboekt is) krijg je antwoorden als: "Die race moeten ze echt wel of juist niet mee laten tellen."

Verder resteert er in principe nu nog één race, alhoewel er nog een keer op Spa en nog een keer op Zandvoort wordt gereden. Terwijl die eerste race in het ons beschikbaar gestelde wedstrijdschema niet is opgenomen. Zaken die de duidelijkheid niet ten goede komen, maar zeker voor het eind van de competitie nog tot een goed eind komen. Overigens stonden er voor deze race slechts tien auto's ingeschreven en dat was voor het mooie van de strijd net iets te weinig.

Mede door het uitvallen van Marchal en (de overigens later weer in de race terugkerende) Vincent Broertjes eindigden Rogier Jongejans en Roderick v/d Kimmenade op de beide overige podiumplaatsen. Voor Jongejans natuurlijk een prachtig resultaat: "Ik ben als zevende gestart en als tweede geëindigd. De start was goed, ik verloor, maar won ook niets. Daarna heb ik rondenlang een gevecht met John Wilbrink gehad. Nadat hij zich verremde had ik vrij baan en het geluk dat er hier en daar nog wat rijders uit- of verder terugvielen. Dit is mijn eerste podiumplaats, dus zeker iets om trots op te zijn." Als lid van het Roc Aventis HTS Team nam Roderick van den Kimmenade de door Vincent Broertjes verloren podiumplaats weer in. "Een lekkere race waarin ik goed naar voren ben gekomen. Ook ik profiteerde van het foutje dat John Wilbrink maakte. Mijn auto was prima afgesteld en dan zie je gelijk dat het beter en dus harder gaat." Wilbrink eindigde als vierde voor Jeremy Yzarelli en Joel Dhouailly.

Zuur waren de druiven na afloop voor Vincent Broertjes. In zijn gevecht om de leiding brak op een derde van de race-afstand een uniball in de achterwielophanging. "Ondanks de continu uitbrekende achterkant wist ik nog in de pits te komen, waar de monteurs met alles wat zij hadden het probleem opgelosten.

Nadat ook de TC er naar gekeken had mocht ik weer weg. Op flinke achterstand dat wel, maar ik reed weer", aldus Broertjes, die als zevende over de meet kwam. Dit onder het motto: "Ieder punt kan straks beslissend zijn." Maar beslissend voor kampioenschapspunten is ook de race-afstand die de betreffende rijder heeft afgelegd. En met zijn 7 ronden voldeed Broertjes net niet aan de 75% norm, die daarvoor in het reglement is opgenomen. "Met recht balen dus voor iedereen binnen het team. Althans waar het mij aan gaat, want Roderick heeft het natuurlijk super gedaan."
Pech was er ook bij Dennis van Putten. "Ik stond op de vierde startplek, maar kwam niet weg door een koppelingsprobleem. Wat ik ook deed ik kreeg echt geen snelheid in die auto. Ik heb het nog een ronde of drie geprobeerd, maar toen was het echt voorbij. Een absolute ramp dus weer. Ja, ik behoor tot de groep die zegt laat de race op Spa maar meetellen. Ik ben er sowieso voor om nog een raceje extra te rijden."

Uitslag:
1. Michael Mason 12 ronden in 20.39.808,
2. Rogier Jongejans op 02.953;
3. Roderick v/d Kimmenade op 10.198;
4. John Wilbrink op 14.016;
5. Jeremy Yzarelli op 41..008 en
6. Joel Dhouilly op 44.637.

Snelste ronde: Michael Mason 1.40.247.

Stand na vijf wedstrijden:
1. Michael Mason 60 punten;
2. Ron Marchal 51;
3. Vincent Broertjes 50;
4. John Wilbrink 50;
5. Dennis van Putten 43;
6. Rogier Jongejans 38;
7. R. Izzarelli 35;
8. Roderick v/d Kimmenade 25;
9. Mark Koebolt 25 en
10. Sebastiaan Dhouailly 20.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet