Clio Cup

Bleekemolen-feestje sluit Clio Cup-seizoen af tijdens Finaleraces

Jeroen Bleekemolen heeft weer flink huisgehouden in de Fly You Clio Renault Sport Cup. De jongste telg van de racende familie had de titel al op zak, maar zijn honger naar meer bekers en zijn dorst naar meer champagne was nog niet gestild. Jeroen leidde de laatste race van de Fly You Clio Renault Sport Cup, verreden tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort, van start tot finish. Sebastiaan Bleekemolen vergrootte de feestvreugde bij Team Bleekemolen door tweede te worden, voor Marcel van Vliet. De titel in de Michelin Renault Junior Cup werd gewonnen door Mario Bik.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Peter van Egmond, Marco Miltenburg en Gerrie Hoekstra


Het al langer lopende conflict tussen Team Bleekemolen en Jeroen Reijntjens leidde de vrijdag voor de Finaleraces tot een scheiding tussen de beide partijen. Reijntjens nam op die dag afscheid van Team Bleekemolen en reed de laatste race van het seizoen voor Equipe Verschuur.

Ander nieuws voorafgaande aan het raceweekeinde was een wijziging in het technisch reglement. Omdat de Clio's teveel geluid produceren voor Circuit Park Zandvoort, werd er een ander luchtfilter en een gewijzigde uitlaat voorgeschreven. Tevens ging de raceafstand terug van twaalf naar tien ronden. Ook dit keer waren er weer enkele gastrijders. Paul Meijer reed net als op Spa-Francorchamps, hetzelfde gold voor Rory Bertram. Rob Karst reed, na twee jaar afwezigheid in de autosport, een race in de Clio van Team Transscope. Het team heeft een Clio 'over' nu Debbie Loogman door budgetproblemen haar seizoen niet af kan maken. Tijdens de Europese Renaultfinales op Estoril zal de Clio waarschijnlijk door niemand minder dan Cor Euser bestuurd worden.

Pole voor Jeroen
In de beide trainingen (voor even en oneven startnummers) was Jeroen Bleekemolen de snelste. In de training voor de oneven startnummers reed Phil Bastiaans de beste rondetijd. De Clio van de Limburger werd na de training illegaal bevonden door de Technische Commissie, maar Bastiaans ging tegen deze beslissing in protest en mocht toch van de eerste startrij vertrekken. De tweede startrij was voor de rest van de racende tak van de familie Bleekemolen. Robert van den Berg zat er goed bij met zijn plaats op de derde rij, hij stond op de grid naast Pim van Riet.
Ook op de vierde rij stonden twee verrassingen, gezien hun beperkte ervaring in de Fly You Clio Renault Sport Cup: Patrick Andriessen en Rory Bertram. De beide Marcels (Kesseler en Van Vliet) deelden 'gebroederlijk' de vijfde rij. Rory Bertram was de snelste Junior, Mario Bik was de tweede rijder met minder dan twee seizoenen ervaring. Hij stond op de zevende startrij. Jeroen Reijntjens kwam niet verder dan de twaalfde startrij, hij was daarmee eigenlijk al kansloos om zijn derde plaats in het klassement met succes te verdedigen.

Chaos
De kwalificatierace was een echte chaos. De race werd op zondagochtend vroeg verreden, bij een lage buitentemperatuur en een nog wat vochtige baan. Het kon dus bijna niet anders dan dat de rijders moeite hadden om het Michelinrubber voldoende op te warmen, en dat het dus helemaal fout zou gaan. Rob Daamen remde bij de start veel te laat voor de Tarzanbocht, hij nam enkele Clio's met zich mee het grind in. Her en der spinden de Clio's van het asfalt, wat al snel resulteerde in de interventie van de safety car. Eduard Peters won de race, voor Frank Scholten en Simon Frederiks.

Voorbeeldklasse
Waar de rijders er in de kwalificatierace nog een zootje van maakten, viel de schade in de hoofdrace op zondagmiddag alleszins mee. Natuurlijk gebeurde er wel het nodige, onder meer met Robert van den Berg die zijn Clio hardhandig verbouwde. De Clio Cup deed zijn naam en faam verder qua schade geen eer aan. Phil Bastiaans had eieren voor zijn geld gekozen en besloot toch maar om vanaf de achterste startrij te beginnen. Dat betekende dat voor de familie Bleekemolen letterlijk de weg vrij lag om er een mooi familiefeestje van te maken. Bij de start nam Jeroen de kop, voor Sebastiaan en Michael. Jeroen, al zeker van de titel, liep bijna meteen weg. "Het was een makkelijke race. Ik zat bijna de hele race in mijn achteruitkijkspiegel te kijken waar de rest nou bleef", aldus de 19-jarige kampioen nadat hij als winnaar was gehuldigd.

Het was zijn vijfde zege in zeven races. Sebastiaan en Michael Bleekemolen speelden het team-spelletje met verve. In de beginfase zag Pim van Riet kans om Michael te passeren, maar Sebastiaan hield de Stokvis-coureur vervolgens dusdanig op dat Bleek sr. toch weer kans zag om de derde plek terug te pakken. Niet veel later werd Michael Bleekemolen echter het slachtoffer van een aanrijding met Van Riet, waardoor Michael enkele plaatsen terugviel. Sebastiaan Bleekemolen liet zich de kaas niet van het brood eten en werd, met de Clio waarmee Jeroen Reijntjens dit seizoen uitkwam, netjes tweede achter zijn jongere broer.

Marcel van Vliet derde
Marcel van Vliet slaagde er al in de eerste helft van de race in om Pim van Riet van de derde plaats te verdrijven. Marcel werd aldus derde, Pim vierde. Rory Bertram reed een sterke race, die hem op de vijfde plaats deed belanden. Niet slecht voor een coureur die pas aan zijn tweede (gast)race in de Fly You Clio Renault Sport Cup deelnam!
Zesde werd Danny van Dongen, die een zeer fraaie inhaalrace reed nadat hij van de vijftiende startpositie was vertrokken. De coureur uitkomend voor Van Marwijk Passion powered by Kroon Racing werd gevolgd door zijn teamgenoot Phil Bastiaans, die het onmogelijke presteerde door als 47ste te starten en tien rondjes later als zevende over de finish te komen! Phil stelde daarmee de tweede plaats in het eindklassement veilig, en gezien het verloop van het seizoen is dat ook terecht.

Groot talent
Bastiaans en Jeroen Bleekemolen hebben de Fly You Clio Renault Sport Cup het hele seizoen immers met z'n tweeën gedomineerd. Michael Bleekemolen werd achtste, voor Mario Bik die de Michelin Renault Junior Cup won. De strijd om de titel was eigenlijk al na één rondje beslist, want toen viel mede-titelkandidaat Michael Sanstra uit. Jeroen Reijntjens maakte de top tien vol. Paul Meijer werd dertiende algemeen en tevens derde Junior. De pas 16-jarige coureur bewees daarmee weer eens een groot talent te zijn, iets wat hij ook al liet zien in de race van de Union Toyota Yaris Cup die hij op zijn naam schreef.

De reacties
Jeroen Bleekemolen vond het jammer dat zijn vader in de race terugviel. "Als mijn vader achter mij had gereden, dan had ik hem laten passeren om hem aan de derde plaats in het eindklassement te helpen", aldus de coureur die de race domineerde. Sebastiaan Bleekemolen kampte met technische problemen in de slotfase. "In de laatste vier ronden liep mijn motor minder goed, daardoor kon Marcel van Vliet op mij inlopen", vertelde hij. Sebastiaan had genoten van de race. "Het begin van de race was prachtig, toen we met z'n drieën op kop lagen", blikte hij terug. "Helaas konden we de show niet afmaken met een volledig Bleekemolen podium. Dit was hoe dan ook een mooie afsluiting van het seizoen."

Voor Marcel van Vliet was het dubbel feest. "Ik ben vandaag jarig, mijn podiumplek is een mooi verjaardagscadeau", vond de Versatel coureur. Het seizoen is niet verlopen zoals Marcel het graag gezien had, de erelijst van dit seizoen telt slechts twee derde plaatsen. "We hebben het in de trainingen laten liggen", analyseerde Van Vliet zijn seizoen. "We hebben het hele seizoen met afstelproblemen gekampt." Mario Bik vertelde dat het hem totaal was ontgaan dat Michael Sanstra was uitgevallen, en dat de titel in de Michelin Renault Junior Cup dus al vanaf de tweede ronde van hem was. "Ik heb een ingehouden race gereden, met de nadruk op uitrijden. Ik ben echt heel erg blij met deze titel", aldus de met zware budgetproblemen kampende, 22-jarige coureur.

Tevreden gezichten
Ook Danny van Dongen toonde zich zeer tevreden. De 18-jarige Fast Company protégé reed een sterke inhaalrace. "In de eerste ronde pakte ik al vijf plaatsen, in de Nissanbocht remde ik twee tegenstanders in een keer uit", vertelde hij. "Ik was bijna nog vijfde geworden, ik kon Rory Bertram net niet meer passeren voor de finish. Ik ben ook erg blij met mijn snelste rondetijd, die maximaal 0,2 seconde langzamer is dan de tijden die de top drie in de race heeft gereden." Danny eindigde als negende in het eindklassement. "Voor mij staan bijna alleen maar grote merkencup-coryfeeën. Ik heb een goed seizoen achter de rug", concludeerde hij.
Paul Meijer eindigde als derde Michelin Junior. "Mijn doel vandaag was om op het Junior-podium te komen, dat is gelukt", constateerde het jonge talent met genoegen. Volgend seizoen wil hij doorgroeien naar een formulewagenklasse. Het Clio-seizoen wordt afgesloten met de (niet voor het Nederlands kampioenschap meetellende) Europese Renaultfinales op Estoril in het eerste weekeinde van november.

Tot slot
Terugkijkend op het eerste seizoen Fly You Clio Renault Sport Cup kunnen we niet anders dan constateren dat de cup een groot succes is. Het immense startveld is natuurlijk bijzonder, hetzelfde geldt voor het grote aantal coryfeeën dat aan de start verscheen en dat de klasse tot de meest competitieve merkencup en toerwagenklasse van Nederland maakte. Wat wij, mede gezien het grote aantal grote namen, niet verwacht hadden was dat slechts twee rijders (Jeroen Bleekemolen en Phil Bastiaans) een dusdanige klasse apart zouden zijn dat zij de zeges onder elkaar zouden verdelen.
Wat dat betreft is de strijd om de titel minder competitief uitgevallen dan op basis van het lijstje met prominente deelnemers (zoals de Bleekemolens, Phil Bastiaans, Pim van Riet, John de Vos, Jeroen Reijntjens, Marcel van Vliet, Mégane-kampioen Marcel Kesseler) verwacht mocht worden.

Uitslag zevende race Fly You Clio Renault Sport Cup:
1. Jeroen Bleekemolen, 10 ronden in 19'44"643
2. Sebastiaan Bleekemolen op 2"208
3. Marcel van Vliet op 3"319
4. Pim van Riet op 4"674
5. Rory Bertram op 9"520
6. Danny van Dongen op 9"729
7. Phil Bastiaans, op 12"239
8. Michael Bleekemolen, op 14"324
9. Mario Bik, op 14"350
10. Jeroen Reijntjens, op 14"746

Uitslag Michelin Renault Junior Cup:
1. Rory Bertram, 10 ronden in 19'54"163
2. Mario Bik in 19'58"993
3. Paul Meijer in 20'01"101
4. Roel Oudendijk in 20'02"809
5. Patrick de Jong in 20'10"866
6. Danny van Hal in 20'15"345
7. Jordy Dost in 20'22"487
8. Wim van Genderen in 20'24"312
9. Daniel Reintjes in 20'29"259
10. Georgio Garritsen in 20'30"341

Eindstand Fly You Clio Renault Sport Cup:
1. Jeroen Bleekemolen 139 2. Phil Bastiaans 94 3. Pim van Riet 82 4. Jeroen Reijntjens 75 5. Michael Bleekemolen 70 6. Sebastiaan Bleekemolen 68 6. Marcel van Vliet 68 8. Mario Bik 48 9. Danny van Dongen 42 10. Hugo Charles 26

Eindstand Michelin Renault Junior Cup:
1. Mario Bik 51 2. Michael Sanstra 38 3. Patrick de Jong 20 4. Danny van Hal 17 4. Rory Bertram 17 6. Yvonne Vlogtman 16 7. Roel Oudendijk 11 8. Jordy Dost 9 9. Bas Koeten 7 9. Arie Dekker 7Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet