Clio Cup

Jeroen Bleekemolen kampioen in Clio Cup op Francorchamps

Jeroen Bleekemolen heeft de titelstrijd in de Fly You Clio Renault Sport Cup voortijdig in zijn voordeel beslist. Jeroen was het hele weekeinde op Spa-Francorchamps oppermachtig: hij vertrok van pole, hij won de race en hij reed de snelste raceronde. Phil Bastiaans vergooide zijn kansen op het kampioenschap al bij de start, toen zijn Clio te vroeg ging rollen en Phil een stop & go penalty kreeg.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Peter van Egmond, FC

Het veld van de Fly You Clio Renault Sport Cup was uitgebreid met een flink aantal gastrijders. Christiaan Frankenhout bestuurde de Transscope Clio van de met budgetproblemen kampende Debbie Loogman. Rory Bertram probeerde het een keer met een Renault Clio, hetzelfde gold voor Paul Meijer, Patrick Andriessen en Michel Schaap.

Kwalificatie
De eerste training werd in de regen verreden, de tweede kwalificatiesessie werd onder droge omstandigheden afgewerkt. Jeroen Bleekemolen was in de beide sessies de snelste. In de beslissende training werd hij gevolgd door Pim van Riet en John de Vos, beide uitkomend voor Stokvis Racing. Vooral voor De Vos was dit een opsteker, na een teleurstellend seizoen tot nu toe.

'Slechts' vierde
Phil Bastiaans reed 'slechts' de vierde tijd. Het Versatel team was de weg kwijt, met de twintigste tijd voor Marcel van Vliet en de 23ste startpositie voor Roeland Voerman. Joost Koenders had dusdanig veel overstuur dat hij niet verder kwam dan de 35ste tijd. Roger Mengini, de 'vriend' van onder meer Michael Bleekemolen en Joost Koenders, kwam niet verder dan drie rondjes en reed de langzaamste tijd. Er waren ook rijders die positief opvielen. Mario Bik was (niet echt verrassend) de snelste bij de junioren (zesde tijd algemeen), Paul Meijer en Christiaan Frankenhout reden in hun eerste race met een Clio de tweede en derde tijd bij de Michelin junioren. Patrick Andriessen, Rory Bertram en Michel Schaap stonden als gastrijders netjes bij elkaar op de startgrid met de negende, tiende en elfde startpositie.

Chaos
Voorafgaande aan de Fly You Clio Renault Sport Cup gingen de Belgische tegenhangers van start. Dat werd een enorme chaos, met een forse klapper meteen na de start op het rechte stuk voor Eau Rouge en twee Clio's die tegelijk op het hoofd gingen liggen in de bus stop chicane. De Nederlandse race, die niet veel later volgde, liet een even chaotisch beeld zien. De belangrijkste gebeurtenis van de wedstrijd vond echter plaats op het moment dat de ruim 50 Renault Clio's stonden te wachten tot het licht op groen sprong. Phil Bastiaans liet zijn voet van de rem schieten, waardoor zijn auto een stuk naar voren schoot. Phil remde en stond stil op het moment dat het veld mocht vertrekken, maar de wedstrijdleiding bestrafte hem toch met een stop & go penalty. Dat betekende het einde van de titelkansen van de gelauwerde Limburger, mede omdat Jeroen Bleekemolen de race op zijn naam schreef.

Jeroen had het niet gemakkelijk, want John de Vos zat de eerste ronden continu in zijn slipstream. Daar kwam abrupt een einde aan toen De Vos er in Raidillon bovenaan Eau Rouge hard afging, over de kop ging en zijn auto afschreef. "John ging steeds harder door Eau Rouge, de voorlaatste ronde begon zijn auto al te glijden aan de achterkant, de volgende ronde ging hij eraf", aldus Michael Bleekemolen die erachter reed en dus op de 'eerste rang' zat. Bleekemolen sr. nam de tweede plaats over en vergrootte daarmee de feestvreugde voor Team Bleekemolen.

Chaos (2)
John de Vos was niet de enige rijder die met veel schade uitviel. Rory Bertram verremde zich fors voor Les Combes, waardoor diverse deelnemers door het gras moesten en/of spinden. Hierdoor konden Jeroen Bleekemolen en John de Vos een gaatje slaan met de rest van het veld. Robert van der Berg ging er in de eerste ronde hard af, ook Christiaan Frankenhout beëindigde zijn eerste optreden in de Fly You Clio Renault Sport Cup in de beginfase met veel schade. De wedstrijdleiding besloot niet onverstandig om de safety car in te zetten. Tijdens de rit achter de safety car zou Jeroen Reijntjens enkele deelnemers ingehaald hebben. Zelf was hij een andere mening toegedaan, maar de wedstrijdleiding bestrafte hem met een stop & go penalty. Dat betekende het einde van de kansen van de rijder uitkomend voor Team Bleekemolen.

Sterke race Mario Bik
Achter derde man Pim van Riet werd Mario Bik vierde, gekomen vanaf de zesde startpositie. De coureur was de snelste Junior, en voert het klassement om de Michelin Renault Junior Cup nu met een forse voorsprong aan. Michael Sanstra, die achter Rory Bertram als derde Junior eindigde, is de enig overgebleven tegenstander van Bik in de strijd om de titel. Overigens werd Paul Meijer na de race gehuldigd als tweede in het junior-dagklassement. De jonge coureur werd echter gediskwalificeerd omdat het zegel op de motor van zijn Renault Clio ontbrak.

Gelukkige winnaar
Jeroen Bleekemolen ging na de finish op de schouders bij de mannen van Team Bleekemolen. Alhoewel de titelstrijd eigenlijk al bij de start beslist was door de actie van Phil Bastiaans, merkte Jeroen pas veel later dat zijn enig overgebleven tegenstrever uit de kopgroep verdwenen was en hij dus op weg was naar de titel. "Ik ben erg blij met dit kampioenschap, zeker ook omdat de Renault Clio Cup een zeer groot startveld heeft en erg competitief is, met kleine onderlinge verschillen", vertelde de kersverse kampioen. Het is de eerste titel voor 'Jeroentje' sinds hij in 1998 de Nederlandse- en de Beneluxtitel veroverde in de Formule Ford. "Ik kan het in de laatste race rustig aan gaan doen", grapte de winnaar, die er natuurlijk alles aan gaat doen om op 7 oktober zijn vijfde zege van het seizoen te behalen.

Uitslag:
1. Jeroen Bleekemolen, 8 ronden in 26:51.301
2. Michael Bleekemolen, op 4.628
3. Pim van Riet, op 8.775
4. Mario Bik, op 9.347
5. Marcel van Vliet, op 11.409
6. Sebastiaan Bleekemolen, op 12.156
7. Rory Bertram, op 17.239
8. Roeland Voerman, op 20.889
9. Danny van Dongen, op 21.392
10. Hugo Charles, op 28.420

Stand na zes races:
1. Jeroen Bleekemolen 118 (kampioen)
2. Phil Bastiaans 84
3. Jeroen Reijntjens 69
3. Pim van Riet 69
5. Michael Bleekemolen 62

Uitslag Michelin Renault Junior Cup:
1. Mario Bik, 8 ronden in 27:00.648
2. Rory Bertram, op 7.892
3. Michael Sanstra, op 19.822
4. Jordy Dost, op 23.122
5. Paulien Zwart, op 26.394

Stand na zes races:
1. Mario Bik 44
2. Michael Sanstra 38
3. Patrick de Jong 17
4. Yvonne Vlogtman 16
5. Danny van Hal 15Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet