Clio Cup

Clio Cup: Jeroen Bleekemolen - Phil Bastiaans nu 2-2

De Fly You Clio Renault Sport Cup heeft een zeer competitief startveld, met in de gelederen vele voormalige kampioenen. Toch steken twee rijders tot nu toe duidelijk boven de rest uit; Jeroen Bleekemolen en Phil Bastiaans hebben de overwinningen in de vier tot nu toe verreden races netjes verdeeld. Op het TT Circuit Assen tijdens de Rizla+ Racing Day ging de zege naar de jongste telg van de familie Bleekemolen

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Marco Miltenburg


De Rizla+ Racing Day II op het TT Circuit Assen was een groot Renaultfestijn. Nadat de motoren en karts hun races hadden gereden stonden races van de Fly You Clio Renault Sport Cup (kwalificatierace en 'hoofdrace'), de Renault Sport Clio V6 Trophy en de Renault Sport Clio Elf International Cup op het programma. De laatstgenoemde klasse is de Europese versie van de Fly You Clio Renault Sport Cup, met dezelfde auto's. In de Fly You Clio Renault Sport Cup was het gewichtsreglement veranderd. Voorheen werd een minimumgewicht van de auto exclusief de rijder gehanteerd, dat was nu (gelijk aan het Europese reglement) gesteld op 990 kilo inclusief rijder. Na de race op Assen wordt dit verhoogd naar 1010 kilo.

Op vrijdag, tijdens de vrije trainingen, deed Roger Menghini in negatieve zin van zich spreken. Hij reed op een snel gedeelte van het circuit hard aan de achterkant bij Evert Kroon naar binnen, wat voor de voormalige Renaultdealer leidde tot een viervoudige koprol. Menghini kon vervolgens, na een gesprek met de wedstrijdleiding, naar huis; hij mocht niet meer starten. Meer nieuws bij Kroon Racing: Bert Ploeg is gestopt bij het team in de Fly You Clio Renault Sport Cup.

Donny Crevels is de nieuwe man in het team, ook Francoise Loogman bestuurt een Kroon Clio. Donny kwalificeerde zich in zijn eerste race in de Clio op de vijfde rij, naast bijna-voornaamgenoot Danny van Dongen. Francoise Loogman had meer aanpassingsproblemen, zij diende de kwalificatierace te rijden en werd uiteindelijk achttiende. De strijd met zus Debbie besloot ze wel in haar voordeel, Debbie bleef op de negentiende plek steken.

Pole voor Jeroen
Jeroen Bleekemolen was de snelste in de training, zijn teamgenoot bij Team Bleekemolen Jeroen Reijntjens reed de tweede tijd. De tweede startpositie was echter voor Phil Bastiaans, die de snelste tijd zette in de groep voor oneven startnummers. Na een afwijkende procedure eerder dit seizoen, waarbij de startopstelling werd bepaald door de gereden rondetijden, kreeg dit keer iedere groep (even en oneven) weer z'n eigen startrij.

Jeroen Reijntjens dus op de tweede rij, met naast hem Sebastiaan Bleekemolen. Pim van Riet vertrok van de derde rij, geflankeerd door de snelste Michelin Junior Mario Bik. Na de droge trainingen werden de races in de regen verreden. Het eerste podium werd bemand door Hans Dekker, Tom Meylink en Yvonne Vlogtman, de eerste drie in de kwalificatierace.

Jeroen van start tot finish op kop
Bij de start van de race nam Jeroen Bleekemolen de kop, voor Phil Bastiaans en de zeer snel vertrokken Pim van Riet. Laatstgenoemde moest zijn gewonnen plaatsen echter al weer snel inleveren bij Jeroen Reijntjens en Sebastiaan Bleekemolen, die in de beginfase derde en vierde lagen. In deze volgorde kwamen deze rijders ook over de finish, met Pim van Riet op de vijfde plaats. De achterstand van Phil Bastiaans op Jeroen Bleekemolen was weliswaar klein (twee seconden op de finishlijn), maar toch voldoende om ervoor te zorgen dat Jeroen zich in het tweede deel van de race geen al te grote zorgen hoefde te maken. "In het begin moest ik alles geven om de leiding vast te kunnen houden, maar ook in het tweede deel van de race heb ik het allesbehalve rustig aan kunnen doen", verzekerde de winnaar. "Naast de dreiging van Phil moest ik zeer alert blijven voor de verraderlijke omstandigheden op de baan."

Phil Bastiaans wees erop dat Jeroen al in de regen had kunnen 'oefenen'. "Hij heeft net de EK-race van de Clio Cup gereden, hij heeft dus aan de baan kunnen wennen." Phil merkte al snel dat er voor hem niet meer dan een tweede plaats in zou zitten. "Ik zag al snel dat ik tekort kwam", vertelde hij. "Ik heb de schade redelijk beperkt gehouden." Voor derde man Jeroen Reijntjens was het weekeinde op het TT Circuit Assen een bijzonder evenement. Hij reed voor de eerste keer in een weekeinde met twee (totaal) verschillende auto's. Naast de Fly You Clio Renault Sport Cup startte hij ook in de Renault Sport Clio V6 Trophy. Tevens reed hij voor de eerste keer op 'Assen' in de regen. "De overstap van de V6 naar de Clio RS viel mij mee", vertelde hij.

Remmende spoiler
Sebastiaan Bleekemolen greep met de vierde plaats net naast het podium. Vader Michael leek op weg naar een plaats in de top zes, tot het moment dat de achterklep van zijn auto openschoot. "Dat kostte mij enorm veel snelheid", aldus de routinier. "In de snelle stukken waar ik normaal in de zesde versnelling rijd, kwam ik nu niet eens in Œvijf¹. Dit kostte mij ruim drie seconde per ronde." Michael werd uiteindelijk elfde. Achter vijfde man Pim van Riet werd Hugo Charles zesde, gevolgd door de sterk en foutloos rijdende Danny van Dongen. De achtste plaats, plus de zege in de strijd om de Michelin Junior Cup, was voor Mario Bik. Het is nog maar de vraag of Bik het seizoen af kan maken. "Mijn budget is op, dus misschien kan ik de laatste races van het seizoen niet rijden", vertelde hij.

Achter gastrijder Jurgen van den Goorbergh eindigde Yvonne Vlogtman op de derde plaats in de strijd om de Michelin Junior Cup, waardoor de jongedame voor de tweede keer die dag op het erepodium mocht klimmen. Veel rijders vielen, door toedoen van anderen of door een eigen fout, uit op de spekgladde baan of verloren door een uitstapje vele plaatsen. Marcel van Vliet gleed van de baan, hetzelfde gold voor zijn teamgenoot Roeland Voerman. Joost Koenders kreeg bij de start een zet en verloor tien plaatsen, ook Donny Crevels viel in de beginfase ver terug. Gastrijder Paul van Splunteren moest al in de eerste ronde de pijp aan Maarten geven.

Veel rijders vielen, door toedoen van anderen of door een eigen fout, uit op de spekgladde baan of verloren door een uitstapje vele plaatsen.

Van twee naar vier wielen
Grand Prix 500 cc-coureur Jurgen van den Goorbergh kwam dit keer op vier wielen in actie. De motorcoureur nam als gastrijder deel aan de Fly You Clio Renault Sport Cup, zijn eerste autorace ooit. Jurgen bleek ook gezeten in een auto supersnel. In de training ging het nog niet helemaal super met de 28ste startpositie (wel direct gekwalificeerd!), in de regenrace deed hij het uitstekend. In de eerste ronde passeerde hij al dertien tegenstanders, om vervolgens op te klimmen naar de twaalfde plaats. Net als vele anderen schoof ook Van den Goorbergh even van de spekgladde baan, waardoor hij enkele plaatsen verloor. Uiteindelijk werd hij heel netjes zestiende.

Grand Prix 500 cc-coureur Jurgen van den Goorbergh kwam dit keer op vier wielen in actie.

Uitslag:
1. Jeroen Bleekemolen 12 ronden in 21:14.420
2. Phil Bastiaans, op 1,945
3. Jeroen Reijntjens, op 8,652
4. Sebastiaan Bleekemolen, op 13,383
5. Pim van Riet, op 24,071
6. Hugo Charles, op 24,688
7. Danny van Dongen, op 25,223
8. Mario Bik, op 29,581
9. Coen Vink, op 32,410
10. John de Vos, op 34,787

Uitslag Michelin Renault Junior Cup:
1. Mario Bik
2. Jurgen van den Goorbergh
3. Yvonne Vlogtman
4. Danny van Hal
5. Michael Sanstra

Stand na vier races:
1. Jeroen Bleekemolen 75
2. Phil Bastiaans 66
3. Pim van Riet 54
4. Jeroen Reijntjens 54
5. Sebastiaan Bleekemolen 41
6. Michael Bleekemolen 34
7. Marcel van Vliet 33
8. Marcel Kesseler 19
9. Danny van Dongen 18
10. Mario Bik 15


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet