Clio Cup

Clio Cup: Solist Phil Bastiaans verslaat Bleekemolen ensemble

Op de startgrid van de Fly You Clio Renault Sport Cup tijdens de Marlboro Masters stonden drie rijders van Team Bleekemolen op de eerste vier startposities. Slechts Phil Bastiaans (Van Marwijk Passion powered by Kroon Racing) kon zich tussen het team van de racefamilie mengen. In een dergelijke situatie leken de kansen van Phil klein, maar niets bleek minder maar. De Limburgse coureur, die kort tevoren betrokken raakte bij de zwaarste crash van de dag met als ongewild hoofdrolspeler Tom Coronel, stuurde foutloos naar de zege.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg


Niet welkom
Niet iedere deelnemer aan de Fly You Clio Renault Sport Cup was welkom tijdens de Marlboro Masters. Omdat er geen ruimte was voor een kwalificatierace, mochten alleen de beste 57 deelnemers van de eerste twee races aan de tijdtraining deelnemen. De snelste 47 daarvan gingen door naar de 'finale' op zondag. De startopstelling liet weinig verrassingen zien. In de enige kwalificatietraining was Jeroen Bleekemolen de snelste. Hij werd op 0,018 seconde gevolgd door Phil Bastiaans, ook niet echt een verrassing.

De tweede rij was voor Jeroen Reijntjens en Sebastiaan Bleekemolen. Pim van Riet en Joost Koenders deelden de derde startrij. Koenders was 'vreselijk blij' met zijn zesde startpositie. "Onze auto¹s waren instabiel aan de achterkant, dat probleem hebben we nu opgelost. We hebben na de vrije training met succes de set-up van de auto flink veranderd", aldus de kopman van Team Transscope. Marcel van Vliet viel tegen met de achtste tijd, hetzelfde geldt voor Michael Bleekemolen met de negende startpositie. "Mijn motor hield in, het leek net alsof ik met te weinig benzine reed", verklaarde Michael. Na de training vertrok de familie Bleekemolen snel naar Spa-Francorchamps, waar de 24 uren van Francorchamps (meetellend voor het FIA GT kampioenschap) op het programma stond. De sterk rijdende Patrick de Jong was de snelste Michelin Junior met de vijftiende tijd algemeen, gevolgd door Mario Bik (achttiende) en Danny van Hal (twintigste). Tegenvallend waren de tijden van John de Vos (elfde). Marcel Kesseler (negentiende) en Bert Ploeg (27ste). Laatstgenoemde verlaat Kroon Racing.

Slapeloze nacht
Jeroen Bleekemolen maakte een hectisch weekeinde mee. Samen met onder meer Mike Hezemans bestuurde hij de eerste Chrysler Viper van Team Carsport Holland tijdens de 24 uren van Francorchamps. De auto viel na 22 uren uit. Vervolgens vloog Jeroen snel per helikopter naar Zandvoort om deel te nemen aan de race van de Fly You Clio Renault Sport Cup. Vader Michael en broer Sebastiaan konden 'rustig' per auto naar Zandvoort rijden, want hun Viper raakte al na een kleine vier uur racen flink beschadigd.

Bij de start nam Jeroen Bleekemolen de kop, voor Phil Bastiaans. De teamgenoten Sebastiaan Bleekemolen en Jeroen Reijntjens gingen met z'n tweeën van de baan (!) in de Gerlachbocht, waardoor Pim van Riet de derde plek kon innemen. De later teruggevallen Roger Menghini, Marcel van Vliet en Michael Bleekemolen volgden.

Parkeerproblemen voor Clio rijder
Wim van Genderen uit de Fly You Clio Renault Sport Cup nam de Cup sponsor wel erg letterlijk. Gelukkig kon de rijder uit Krimpen aan de IJssel het thuisfront geruststellen. Ongedeerd zwaaide hij naar het klappende publiek om aan te geven dat hij OK was. Dat konden wij echter niet van de Clio zeggen.

'Jeroentje' wist de aandringende Phil lang achter zich te houden, maar halverwege de race moest hij toch echt zijn meerdere erkennen in de coureur van Van Marwijk Passion powered by Kroon Racing. Pim van Riet lag de hele race onopvallend, maar wel goed, op de derde plaats. Achter het drietal op kop vocht de 'Bleekemolen trein' zich naar voren. Na het incident in de Gerlachbocht waren Jeroen Reijntjens en Sebastiaan Bleekemolen naar een plaats nipt binnen de top tien teruggevallen, maar zij vochten zich sterk terug. Jeroen werd uiteindelijk vierde, voor Sebastiaan en Michael die als zesde over de streep kwam. Dennis Nieuwenhuis zat er erg goed bij met de zevende plaats, voor Marcel van Vliet en Joost Koenders op de plaatsen acht en negen.

Tevreden
Jeroen Bleekemolen was tevreden met zijn tweede plaats. "Ik ben niet topfit, gezien mijn gemis aan nachtrust. Bovendien heb ik in hectische tijd na de race op Francorchamps te weinig gedronken, ook dat brak mij op. Mijn tweede plaats is een mooi resultaat, ik houd de schade ten opzichte van Phil beperkt omdat ik de extra punten voor pole en de snelste raceronde heb gepakt." Voor Bastiaans was zijn tweede zege op rij in de Fly You Clio Renault Sport Cup een mooie opsteker nadat hij uitviel in de race van het Libertel-Vodafone DTCC. "Jeroen en ik hebben goed samengewerkt", vond hij. "We hebben de strijd om de overwinning netjes en fair uitgevochten." Bij Team Bleekemolen zal er nog flink gesproken worden over deze race. Het team stond immers met drie man op de eerste twee startrijen, maar uitgerekend 'einzelgänger' Bastiaans pakte de zege.

Uitslag:
1. Phil Bastiaans 12 ronden in 23:33.845
2. Jeroen Bleekemolen op 0,145
3. Pim van Riet op 2,669
4. Jeroen Reijntjens op 7,946
5. Sebastiaan Bleekemolen op 10,943
6. Michael Bleekemolen op 11,180
7. Dennis Nieuwenhuis op 12,453
8. Marcel van Vliet op 13,468
9. Joost Koenders op 14,193
10. Marcel Kesseler op 14,743

Stand na drie races:
1. Jeroen Bleekemolen 53
2. Phil Bastiaans 49
3. Pim van Riet 43
4. Jeroen Reijntjens 39
5. Marcel van Vliet 33

Uitslag Michelin Renault Junior Cup:
1. Patrick de Jong 12 ronden in 23:53.295
2. Michael Sanstra op 0,954
3. Danny van Hal op 2,314
4. Mario Bik op 4,515
5. Daniel Reintjes op 34,827

Stand na drie races:
1. Michael Sanstra 24
2. Mario Bik 14
3. Patrick de Jong 10
4. Danny van Hal 10
5. Yvonne Vlogtman 9

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet