Clio Cup

Clio Cup: Zege voor Phil Bastiaans op TT Circuit Assen

De tweede race van de Fly You Clio Renault Sport Cup is geëindigd in een zege voor Phil Bastiaans (Kroon Racing). Phil profiteerde van een uitglijder van pole-man Jeroen Bleekemolen en vervolgens van het onderlinge gevecht van de rijders van Team Bleekemolen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg


In tegenstelling tot de eerste race op Circuit Park Zandvoort, toen de oneven en even startnummers ieder hun eigen startrij kregen, werd de startopstelling ditmaal samengesteld op de 'gewone' manier, dus naar aanleiding van de trainingstijd. Het ging dit keer goed; de beide groepen (even en oneven startnummers) trainden onder dezelfde omstandigheden. Jeroen Bleekemolen, snelste in de eerste training voor rijders met een even startnummer, volgde de daaropvolgende training voor oneven nummers met grote belangstelling. "Als één coureur een bandenstapel in een bocht een stukje opschuift, dan duiken er diverse rijders onder mijn tijd", vertelde hij waar hij bang voor was. Een dergelijke actie bleef uit, waardoor Jeroen het extra puntje voor de pole bij zijn 20 punten uit de eerste race kon tellen.

Jeroen maakte vlak voor het Pioneer e-motion Race Festival bekend dat hij nagenoeg het hele seizoen in de Fly You Clio Renault Sport Cup zal uitkomen. In de eerste race tijdens de Pinksterraces nam hij 'slechts' deel als gastrijder. Jeroen wordt gesteund door hoofdsponsor Carpetland.
In de top tien van de training troffen we enkele verrassende namen naast Phil Bastiaans (tweede), Jeroen Reijntjens (derde), Sebastiaan Bleekemolen (vierde), Michael Bleekemolen (zesde) en Pim van Riet en John de Vos (zevende en achtste). Mario Bik, uitkomend in de Michelin Junior Cup, reed de vijfde tijd, de compleet onbekende Dolf Dekking liet de negende tijd noteren en Danny van Dongen zat er met een tiende tijd ook goed bij.

Acht rondjes
De organisatie van het Race Festival had een op papier prachtig tijdschema in elkaar gezet, met vijf minuten ruimte tussen iedere race. De Union Toyota Yaris Cup zou aldus precies om zes uur klaar zijn. In tegenstelling tot het Circuit Park Zandvoort gaat de 'stekker' er om zes uur zonder pardon uit op het Circuit van Drenthe. Het tijdschema liep tijdens de dag compleet in het honderd, met dank aan onder meer de Castrol Belcar.
De rijders in de Fly You Clio Renault Sport Cup moesten hierdoor genoegen nemen met een race van slechts acht ronden.
In de eerste bocht ging het al meteen fout, toen diverse rijders elkaar raakten en de achteropvolgende coureurs veelal via het gras probeerden de chaos te ontwijken. Korte tijd later ging Mark Kroes (Kroon Racing) over de kop.

Ook de aanvankelijke koploper Jeroen Bleekemolen ging iets te hard op nog niet compleet opgewarmde banden. Hij gleed even van zijn lijn, wat hem drie plaatsen kostte. Phil Bastiaans nam de kop over en kon een gaatje slaan, niet in de laatste plaats omdat de achtervolgende rijders annex teamgenoten Sebastiaan Bleekemolen, Jeroen Reijntjens en Jeroen Bleekemolen elkaar flink in het vaarwater zaten. "Ik had de race kunnen winnen, maar ik kon niet langs Sebastiaan komen", vertelde de jongste van de familie Bleekemolen nadat hij als vierde over de streep was gekomen. Sebastiaan op zijn beurt was tevreden met zijn derde plek. "Er werd veel met geel gezwaaid, mede waardoor mijn achtervolgers mij niet konden passeren." Reijntjens (derde) werd ook geremd door de vele gele vlaggen. "Inhalen was daardoor heel moeilijk."

Inhaalraces
Marcel van Vliet reed een mooie inhaalrace, hij klom op van de zestiende naar de zesde plaats achter Pim van Riet. Marcel Kesseler, vorig jaar kampioen in de Renault Mégane Trophy, verruilde zijn 23ste startpositie voor de achtste plaats in de race. Michael Sanstra kwalificeerde zich met zijn 29ste tijd nipt direct voor de race op zondag, in deze wedstrijd eindigde hij als elfde. Peter van Merksteijn sr. was de beste vertegenwoordiger van Team Transscope, hij werd zestiende nadat hij vanaf de 43ste plek gestart was. De titelkandidaat van het team Joost Koenders had geen goed weekeinde. Op vrijdag had hij veel problemen met de afstelling van zijn Clio, die na de aanrijding met Roger Mengini tijdens de Pinksterraces meteen van een andere carrosserie voorzien moest worden. 

Koenders vertelde na de race luid en duidelijk aan alle aanwezigen in het Media Center hoe hij over de gang van zaken tijdens de race dacht. "Het was levensgevaarlijk, met onder meer een tractor die de gestrande auto van Mark Kroes ging bergen terwijl iedereen op volle vaart langs stoof. Er had een safety car situatie of een code rood moeten komen."
De wedstrijd ging echter door, voornamelijk omdat het letterlijk een race tegen de klok was. Er stond immers nog een race van de Union Toyota Yaris Cup op het programma, die ruwweg vier minuten voor zes van start ging. Joost zei wat velen dachten.

Kwalificatierace
Eigenlijk was het hele evenement op het TT Circuit Assen voor de mindere goden een 'kwalificatierace', hetzelfde geldt voor de eerste race van de Fly You Clio Renault Sport Cup op Circuit Park Zandvoort. De rijders moesten immers goed presteren in de trainingen en de races om zich te kwalificeren voor de Marlboro Masters, waar alleen de best geklasseerde rijders doorgaan omdat er tijdens de Masters geen ruimte is voor een kwalificatierace. Rijders die zonder meer mogen rijden op 5 augustus zijn Mario Bik, Michael Sanstra en Bas Koeten, zij vormden namelijk het podium van de Michelin Junior Cup. Bik is de Veronica-coureur van 2000, Koeten is zijn opvolger.

Uitslag:
1. Phil Bastiaans, 8 ronden in 12:49.764
2. Sebastiaan Bleekemolen, op 2,402
3. Jeroen Reijntjens, op 2,873
4. Jeroen Bleekemolen, op 3,382
5. Pim van Riet, op 11,665
6. Marcel van Vliet, op 11,862
7. Michael Bleekemolen, op 12,180
8. Marcel Kesseler, op 14,778
9. Mario Bik, op 19,500
10. Fred Hehl, op 22,860

Stand na twee races:
1. Jeroen Bleekemolen 34 2. Phil Bastiaans 29 3. Pim van Riet 28 4. Jeroen Reijntjens 26 5. Marcel van Vliet 25

Uitslag Michelin Junior Cup:
1. Mario Bik, 8 ronden in 13:09.264
2. Michael Sanstra, op 4,615
3. Bas Koeten, op 21,848
4. Chris van Marwijk, op 24,195
5. Arie Dekker, op 25,865

Stand:
1. Michael Sanstra 17 2. Mario Bik 10 3. Yvonne Vlogtman 9 4. Bas Koeten 5 4. Danny van Hal 5Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet