Alfa 156 Challenge 1999-2001

Alfa 156 Challenge: Ondanks voortijdige titelbeslissing mooie finalerace

De allerlaatste race binnen de Pearle Alfa 156 Challenge werd voorafgegaan door een titelbeslissende uitspraak van het CAR (College Autosport Rechtspraak). Van kampioenschapskandidaat Boy Zentveldt werden namelijk alsnog de punten afgenomen, die hoorden bij een eerder verreden race. Punt van discussie was in die zaak was de al dan niet uitgevoerde modificatie van de achteras bij zijn wagen. Iets waar naar het oordeel van Zentveldt en zijn team geen direct voordeel uit naar voren kwam. Toch werd door het CAR anders beslist en de Noordhollander in het ongelijk gesteld. Daarmee werd zijn achterstand op Sandra van der Sloot te groot om in één race met alle bijbehorende punten goed te maken. Zodoende mocht Sandra van der Sloot, uitkomend voor het Cable 1 Team, zich bij aanvang van de trainingen al de winnares van de allerlaatste Pearle Alfa 156 Challenge noemen.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg

Sportief
Zentveldt en het Pearle Automotive Team kweten zich vervolgens wel bijzonder sportief van hun taak. Zij bonden de strijd aan met de overige deelnemers en plaatsen met Boy Zentveldt en teamgenoot Thomas Bangma twee auto's op de eerste startrij. En ook tijdens de race reed dit tweetal van start tot finish aan de leiding. De enige die aanvankelijk nog kon volgen was Cable1 rijder Michel Schaap, maar die moest in de slotfase toch echt zijn meerdere in de beide groene wagens erkennen.

Direct na de kwalificatietraining was het echter al duidelijk dat de plannen om alle Cable 1-rijders in dienst van Gesman te laten rijden tot mislukken gedoemd waren. Een foute strategie in die kwalificatietraining was daar debet aan. De Cable 1-rijders bleven lang in de pits staan om vervolgens op de valreep toe te slaan. Maar toen was de baan al nat. Het Cable 1-team is het enige team ter wereld dat wacht met kwalificeren tot het regent, werd in het rennerskwartier gegrapt.

Ook Jacco Valentijn manifesteerde zich als beste Privateer in de Olympische klasse weer op uitzonderlijke wijze met een vierde plek. Achter dit kop groepje ontbrandde in alle hevigheid een strijd tussen Rory Bertram, Berend Gesman, Roger Ciapponi, Melvin de Groot en Dirk Wagner. In dit rijtje ontbrak uiteindelijk de naam van Sandra van der Sloot. Zij manifesteerde zich aanvankelijk wat verder naar voren, maar kampte met een slecht draaiende motor en viel steeds wat verder terug. "Daarnaast werd ik nogal wat keren door andere rijders geraakt. Soms koos ik er voor om mij niet gelijk helemaal van de baan te laten zetten en gaf dus wat tegengas.
Maar van het oorspronkelijke plan om Berend Gesman nog naar een tweede plaats in het kampioenschap te brengen kwam weinig terecht. De reden? Die lag in de training. We wilden op een zo laat mogelijk moment de baan op, om anderen geen kans te geven die tijden nog verder te verbeteren, maar alsof het zo moest zijn begon het toen wij op de baan waren te regenen en konden we de goede tijden wel vergeten", aldus de Alphense. Zij eindigde deze race als tiende. 

Tim de Leeuw bedankte zijn "jongens", die de Alfa weer als één complete auto op de baan kregen.

Uit de strijd achter de vier koplopers kwam Rory Bertram met zijn vijfde plaats als beste uit de bus. Hij wist daarmee Roger Ciapponi, Melvin de Groot en Berend Gesman voor te blijven. Dirk Wagner manifesteerde zich aanvankelijk ook sterk in dit groepje, maar viel twee ronden voor het eind stil in een grintbak, na een tik op de achterzijde van zijn bolide. Eerdere uitvallers waren Bas Friedericy, die in zijn vrije glijpartij semi-teamgenoot Anton Mets meenam. En twee ronden later meldde Henk de Boer zich met zijn wagen in dezelfde grindbak. Ook voor Oscar Middeldorp viel vroegtijdig het doek.

Eerherstel
De winst ging dus naar Boy Zentveldt, die daarmee nog enig eerherstel voor zich opeiste. Hij werd gevolgd door teamgenoot Thomas Bangma. Zentveldt verklaarde: "Het is een mooi eind van een bewogen seizoen. Eigenlijk had ik best nog wel wat problemen met de wegligging, iets dat ik anders niet had. Verder liep alles perfekt. Thomas dekte mij bij de start goed af en samen konden we vervolgens wegkomen. Op zich was dit een probleemloze race." Michel Schaap legde beslag op de derde podiumplaats: "Ik kon Jacco goed voorblijven en in de beginfase kon ik die twee aan de kop in het zicht houden. Naarmate de race vorderde moest ik meer en meer afhaken en heb genoegen genomen met de derde plaats."

Titel voor Valenteijn
Beste rijder in de Olympische klasse werd deze keer wederom Jacco Valenteijn, die daarmee ook de titel naar zich toe trok. Tweede in het dagklassement werd Henk Tappel, die zich telkens buiten het strijdgewoel rond de tiende hield en zo uiteindelijk een negende plek scoorde. Derde werd Willy Welles die de training al afsloot met een zesde plaats, maar in de race net wat geluk ontbeerde om binnen de top tien te rijden.

Achter kampioene Sandra van der Sloot en vice-kampioen Boy Zentveldt is Berend Gesman als derde in het kampioenschap geeindigd, voor Michel Schaap en Melvin de Groot. Achter Valenteijn legde Akbar Wagner beslag op de tweede plaats in de Olympische klasse en bleef daarmee Michel Gort voor.

Uitslag achtste Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Boy Zentveldt, 24.38.074, gem. 125.677 km per uur.
2. Thomas Bangma op 0.742
3. Michel Schaap op 3.304
4. Jacco Valenteijn op 4.045
5. Rory Bertram op 11.667
6. Roger Ciapponi op 11.870
7. Melvin de Groot op 14.367
8. Berend Gesman op 14.910
9. Henk Tappel op 22.615
10.Sandra van der Sloot op 24.979

Snelste ronde: Jacco Valenteijn 2.01.935, gem. 126.953 km per uur

Uitslag Olympische klasse:
1. Jacco Valenteijn;
2. Henk Tappel;
3. Willy Welles;
4. Akbar Wagner;
5. Michel Gort
6. Wilbert van den Burg;
7. Tim de Leeuw;
8. Piet Dobbe;
9. Harry Nijenhuis

Eindstand Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Sandra van der Sloot 131 punten;
2. Boy Zentveldt 115;
3. Berend Gesman 94
4. Michel Schaap 79 ;
5. Melvin de Groot 77 ;
6. Roger Ciapponi 75;
7. Rory Bertram 70;
8. Thomas Bangma 68;
9. Jacco Valenteijn 53;
10. Cees Doorakkers 37

Eindstand Olympische klasse:
1. Jacco Valenteijn 82 punten;
2. Akbar Wagner 71 ;
3. Michel Gort 59;
4. Henk de Boer 40;
5. Willy Welles 40;
6. Dion Beekman 38;
7. Piet Dobbe 34;
8. Wilbert vd Burg 26;
9. Rene vd Putten 13;
10. Henk Tappel 12

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet