Alfa 156 Challenge 1999-2001

Zevende Alfa 156 Challenge: Beste papieren voor Sandra van der Sloot

De voorlaatste race van de Pearle Alfa 156 Challenge werd verreden tijdens de Radio 538 Trophy of the Dunes. Hier kreeg de tweestrijd tussen kampioenskandidaten Sandra van der Sloot en Boy Zentveldt een andere wending. Daar waar de jonge Noordhollander tijdens de afgelopen race op Zolder nog zo schitterende liet hij het nu in de openingsronde liggen. Schoof in de Gerlachbocht naast de baan, toucheerde een bandenstapel en vervolgde zijn race. En ondanks zijn wilskracht en talent lukte het hem niet om verder te komen dan een tiende plaats in deze race. Een race die een prooi werd van Sandra van der Sloot. Begeleid door haar Cable1 teamgenoten Berend Gesman (stond op pole) en Michel Schaap voegde zij nogmaals 20 kostbare punten aan haar totaal toe. In de Olympische klasse ging de winst deze keer naar Willy Welles voor Dion Beekman en Akbar Wagner.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg


Training
Tijdens de training bleek het Cable1/Rialto Team ongenaakbaar. Berend Gesman pakte de pole voor teamgenoten Michel Schaap en Sandra van der Sloot. Met zijn vierde plaats completeerde Oscar Middeldorp het Cable1 feestje. Nieuw binnen de gelederen van het team was Peter Gerhards, die volgens eigen zeggen voor de training door Cable1 werd benaderd om met hun reclame te rijden. "En niet zoals velen vervolgens weer beweerden in opdracht van het team", verklaarde de Amsterdammer.

Boy Zentveldt stond als vijfde op de startgrit en schoot als de bekende pijl uit de boog na het verkleuren van het startlicht. Bij het aanremmen voor de Gerlachbocht verspeelde hij echter kostbare kansen. "Ik verkeek mij in de temperatuur van mijn achterbanden en gleed van de baan, door het gras en weer door het veld heen naar de bandenstapel aan de andere kant. Dit was echt mijn eigen schuld", stelde Zentveldt na afloop vast. Desondanks liet de Pearle rijder zich niet van de wijs brengen en zette zijn inhaalrace in.

Crash Doorakkers
Die verliep aanvankelijk redelijk vlot, maar naarmate hij verder naar voren kwam werd het moeilijker. "Die gasten van Cable1 zaten mij echt dwars." Maar ook Cees Doorakkers maakte het Zentveldt allerminst makkelijk. Later in de race leidde dit zelfs voor de oud-motorracer tot een bijna total loss, op de plek waar eerder Zentveldt de bandenstapels had geraakt. Hiermee werd ook een Safety Car situatie ingeleid, die uiteindelijk zou bijdragen aan een inkorting van de race van 12 naar 11 ronden.

Escapades
De escapades van Zentveldt brachten Sandra van der Sloot geen moment in gevaar. Met voor zich Berend Gesman en in de rug gedekt door teamgenoot Michel Schaap reed het trio als een treintje over het circuit. Halverwege maakte Gesman keurig plaats om Van der Sloot voor te laten. De Alphense reed zo onbedreigd naar haar vierde overwinning van dit seizoen. Toch meldde zij achteraf als 'muts' gereden te hebben. Zowel Berend als Michel hadden duidelijk meer snelheid, maar in het kader van de teambelang en het kampioenschap hebben ze mij laten winnen. Het is natuurlijk schitterend om daar met twee andere teamgenoten op het podium te staan", vertelde Van der Sloot. In de tussenstand heeft zij nu een voorsprong van 16 punten op Zentveldt. Echter laatstgenoemde is nog in afwachting van een dubbele car-zaak en met name de beslissing daarop en met nog 1 race te gaan houdt hij de moed er in. Reëel bekeken mag de titel Sandra van der Sloot echter niet meer ontgaan, alhoewel dat pas zeker is wanneer de finishvlag van de finalerace is gevallen of het CAR een voor Zentveldt ongunstige uitspraak doet.

Sandra van der Sloot meldde na afloop van de race als 'muts' gereden te hebben.

Minder goed verliep de race voor gastrijder Arie Blokland van het blad Autoweek, die samen met Piet Dobbe nog voor de eerste bocht van de baan schoof en de auto met zware schade moest achterlaten.

De beide andere podiumgangers waren uiteraard dik tevreden met het resultaat en Gesman opperde zelfs nog voor een tweede plaats in de titelstrijd te willen gaan. Dit kan echter alleen wanneer het CAR een voor Zentveldt ongunstige uitspraak doet en daar kan en mag je niet op vooruitlopen. Na zijn hectische race op Zolder was Oscar Middeldorp blij met zijn vierde startplek en het verloop van de race met Roger Ciapponi dik tevreden. "Mooie race met een mooi resultaat" ,sprak de Alphenaar na afloop. Een mening die zeker gedeeld werd door Madeno rijder Ciapponi. "Na de vorige race en met name mijn uitsluiting had ik het allemaal wel gezien. Maar gelukkig heeft het team mij kunnen overtuigen dat ik verder moest en zij hebben ook deze keer een perfecte auto voor mij neergezet. Ik heb hun vertrouwen niet beschaamd en ben vierde geworden. Die drie aan de leiding waren ook voor mij niet meer terug te pakken."

Crash van de week
Minder goed verliep de race voor gastrijder Arie Blokland van het blad Autoweek, die samen met Piet Dobbe nog voor de eerste bocht van de baan schoof en de auto met zware schade moest achterlaten. Ook voor Dirk Wagner, net als Boy Zentveldt uitkomend voor het Pearle Automotive Team, duurde de race niet lang. Hij belandde met een pak schade in de grintbak.

Ook Jacco Valentijn kon zijn goed prestatie van Zolder niet evenaren en kwam na de eerste ronde binnen met een zwaar gehavende auto. Daarentegen verliep de race voor Thomas Bangma wat beter. Hij eindigde met zijn Pearle bolide als zesde. Hij meldde absoluut niet blij te zijn met het optreden van Peter Gerhards en weet dat mede aan het feit dat de Amsterdammer nu met Cable 1 reclame reed en dus in opdracht van het team het nodige afstopwerk verrichtte. "Dat is hem goed gelukt", aldus Bangma. Aan de andere kant meldde Gerhards dat hij alleen maar met zijn eigen race bezig was en net zo reed als anders. "Als je de achterkant van mijn auto ziet kom je allerhande kleuren tegen. Terwijl de voorzijde geen enkele schade heeft." Maar volgens ons past dat precies bij de verklaring die Bangma na afloop gaf. Rory Bertram verspeelde ook deze keer een goede klassering tijdens de training. Door het weer en andere omstandigheden begon hij de race vanaf een twaalfde positie. "Dan kom je vervolgens wel naar voren, maar mis je de aansluiting met de kop, die natuurlijk ook niet stilstaat. En zeker in die strijd om de plaatsen 6 tot en met 10 werd deze keer heel fel gestreden en moest je continu opletten om niets iets te verliezen in plaats van een plek te winnen." Bertram eindigde de race als zevende.

Olympische klasse
In de Olympische klasse ontbrak deze keer Henk de Boer en Michel Gort verspeelde kostbare punten door in de derde ronde te moeten opgeven. Dat was koren op de molen van de latere winnaar van de Olympische klasse, Willy Welles en Akbar Wagner. Wagner eindigde achter Dion Beekman als derde Olympiër en nestelde zich daarmee op de tweede plaats van de Olympische klasse. Die overigens nog steeds wordt aangevoerd door Jacco Valenteijn met 67 punten. Wagner, die zich overigens na afloop beklaagde over het wel heel defensieve rijden van Ben Mets, is de Friese lijstaanvoerder nu tot op 4 punten genaderd. "Ik heb hier vandaag dus hele goede zaken gedaan", aldus Wagner na afloop. En ook Dion Beekman was dik tevreden. "Ik winst bij de start gelijk drie plaatsen te winnen, maar moest tijdens de eerste passage van de chicane heel goed oppassen niet naast de baan te belanden. Dat ging nog goed maar in de tweede Nissanbocht ben ik er alsnog hard afgezet en kon alsnog achter aan starten. Daarna was het een kwestie van langzaam maar zkeer plaatsen binnen hengelen en proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Als laatste passeerde ik in die strijd Akbar Wagner en pakte daarmee ook de tweede plek in de Olympische klasse."

Uitslag 7e race Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Sandra van der Sloot 11 ronden in 23.37.686;
2. Berend Gesman op 0.211;
3. Michel Schaap op 0.875;
4. Roger Ciapponi op 7.750;
5. Oscar Middeldorp op 8.231
6. Thomas Bangma op 8.510.

Olympische Klasse:
1. Willy Welles; 2. Dion Beekman; 3. Akbar Wagner en 4. Wilbert v/d Burg.

Stand na 7 races:
1.Sandra van der Sloot 125 punten; 2. Boy Zentveldt 109; 3. Berend Gesman 86;
4. Melvin de Groot 66; 5. Roger Ciapponi 65

Olympische klasse na 7 races:
1.Jacco Valentijn 67; 2. Akbar Wagner 63; 3. Michel Gort 53; 4. Henk de Boer 40;
5. Dion Beekman 48 en 6. Piet Dobbe 31.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet