Dutch Touring Car Championship

DTCC: Tom Coronel: onwennig en dominant


480_dtcc-sliert

Tweede race Libertel Vodafone DTCC
De tweede race, over 19 ronden, werd beheerst door het duel tussen de twee teamgenoten van het Marlboro BMW Dealerteam Tom Coronel en Sandor van Es. Aanvankelijk eendrachtig samenwerkend konden de twee al snel een gaatje slaan, mede doordat Euser er niet in slaagde de Clio's van zich af te schudden. De kopman van het Renault Dealerteam, Donald Molenaar, slaagde er zelfs in de BMW van Euser te passeren, waardoor hij op de derde plaats terechtkwam.

480_dtcc_kroon01

Voor Team Kroon eindigde de tweede race al na één ronde: nadat Bert Ploeg nog voor de start door een kapotte benzinepomp was stilgevallen, kon Phil Bastiaans zich na de eerste ronde bij zijn oudere teamgenoot in de pits voegen. "Mijn auto zat in de eerste bocht meteen al vast in de vierde versnelling. Dit is een weekeinde om snel te vergeten", aldus Bastiaans.

Het feestje van die andere Clio-coureur, Donald Molenaar, duurde maar kort. Na vier rondes kreeg hij een motorprobleem, waardoor de derde plaats weer in handen kwam van Euser. Die werd echter meteen onder druk gezet door een andere Clio, deze keer met Frans Verschuur aan het stuur. Mede door dit duel konden de beide Marlboro-BMW's een groot gat slaan. In de Privateers Cup vond een soortgelijk duel plaats, tussen de beide Méganes van Coen Vink en Marcel Alderden. Nadat Verschuur halverwege de race zijn meerdere moest erkennen in Cor Euser, slaagde Sandor van Es er in de twaalfde ronde in om teamgenoot Tom Coronel te verschalken. "Ik zag twee dingen", zei Coronel. "Ik had geen koelingsprobleem, en Sandor wel. Dus besloot ik hem een gunst te verlenen. Die verwachtte ik echter wel terug, en dat ging iets minder soepel dan ik had verwacht. Hoewel ik beduidend beter kon wegaccelereren dan Sandor. Er is duidelijk een verschil tussen met en zonder strafgewicht, zowel op de computer als op de baan. Als ik naast de auto van Sandor kom, zie ik hem echt smoren. Ik zal er voortaan dus niet zo lang meer achter gaan hangen, maar hem proberen er eerder naast te zetten."

Het duurde tot de laatste ronde voordat Coronel zijn eerste plaats kon terugpakken. Als in een Michel Vaillant-verhaal zette hij zijn auto op het rechte stuk naast die van Van Es en had hij op de streep precies éénhonderdste voorsprong op zijn teamgenoot. Dat was voldoende voor een inhaalmanoeuvre in de Tarzanbocht. In de laatste ronde kwam Coronel niet echt meer in gevaar. "Ik ben niet teleurgesteld", zei Van Es na de race. "Zeker niet toen ik hoorde dat Donald uitgevallen was. Dit was het hoogst haalbare, met het extra gewicht aan boord. Mijn banden hadden er duidelijk van te lijden. Ik reed de laatste vijf ronden in de bochten echt op eieren." Euser, van wie de Marlboro-BMW's de komende races ongetwijfeld meer concurrentie kunnen verwachten, vond zijn twee derde plaatsen boven verwachting. "Het gat is te wijten aan het motorvermogen en de wegligging. Twee keer derde is het maximaal haalbare. Gelukkig gaan we de komende tijd veel testen, dus wellicht kunnen we het gat dichten."

Het magere deelnemersveld had één positief gevolg: voor het eerst sinds 1996, toen hij met een Ford Capri kampioen werd bij de Youngtimers, stond Jaap Kielman weer eens op het podium. Ondanks problemen met zijn tweede versnelling ("Ik heb nu zo'n spierbal op mijn rechterarm") en vreemde trillingen in zijn auto kwam Kielman als negende over de finish. "Ik heb, sinds ik in het DTCC rijd, nog nooit een bloemetje of een beker gehad. Dan is dit wel heel leuk. Maar ja, ik had liever echt gewonnen."

Uitslag tweede race Libertel Vodafone DTCC, 6 mei Zandvoort
1. Tom Coronel
2. Sandor van Es
3. Cor Euser
4. Frans Verschuur
5. Coen Vink
6. Marcel Alderden
7. Gaby Uljee
8. Jaap Kielman

Stand in het Libertel Vodafone DTCC na vier races
1. Sandor van Es 70
2. Tom Coronel 61
3. Donald Molenaar 54
4. Cor Euser 51
5. Frans Verschuur 48
6. Marcel Alderden 32
7. Bert Ploeg 29
8. Gaby Uljee 26
9. Jan Joris Verheul 26
10. Phil Bastiaans 23
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet