Formula Ford

Formule Ford: Revanche voor Stefan de Groot op Zolder

Na de voor hem dramatisch verlopen race eerder dit jaar op Zolder, heeft Stefan de Groot (Geva Racing) zich netjes gerevancheerd door de zevende ronde van het Benelux-kampioenschap annex de zesde race van het NK Landis Formule Ford op zijn naam te schrijven. Jaap van Lagen, eerder dit jaar nog winnaar op Zolder, werd tweede, voor Xavier Maassen. Olivier Muytjens won de First Division, voor Jurgen van Hover en Jan-Paul van Dongen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra / Marco Miltenburg


In de enige, onder tropische omstandigheden verreden kwalificatietraining van de Landis Formule Ford was Stefan de Groot weer de snelste. Hij toonde zijn overheersing door al in zijn eerste geklokte ronde een tijd te zetten die (achteraf gezien) goed was voor pole. De Groot reed vijf ronden en wachtte vervolgens af of er iemand zijn tijd kon verbeteren. Dat bleek niet het geval. Tristan te Pas vergrootte het Geva-feestje door de overgebleven plaats op de eerste startrij veilig te stellen. Jaap van Lagen reed de derde tijd, gevolgd door de beide Van Kalmthout Racing rijders Bas Schothorst en Xavier Maassen.
In de First Division ging de pole position naar Olivier Muytjens, met klassementsaanvoerder Marijn van Kalmthout als tweede. De Hoofddorpse Ford-dealer was niet tevreden. "Ik spinde in de tweede ronde, het was mijn eigen fout. Dat deed mijn banden en mijn concentratie geen goed. Anders had ik de pole veilig kunnen stellen", meende Van Kalmthout. Jurgen van Hover, Jan-Paul van Dongen en Jean-Pierre Verhoeven reden de derde, vierde en vijfde tijd, met een onderling verschil van slechts 0,07 seconde!

Hectische start
Tijdens de eerste race dit seizoen op Zolder startten de rijders van Geva Racing ook van de eerste startrij, maar toen vielen beiden uit. Nu deed Stefan het een stuk beter, hij leidde de race van start tot finish. Van een afstand leek zijn race soepeltjes te verlopen, maar dat bleek schijn. "In de beginfase van de race lag er opeens olie in de chicane achter de pits, daar werd ik door verrast. Ik gleed van de baan, maar ik kon mijn race gelukkig voortzetten", aldus De Groot, die alweer zijn vijfde zege van het seizoen veiligstelde.

De start van de race verliep zeer hectisch. Tristan te Pas en Xavier Maassen kwamen erg slecht weg, aan de andere kant had Ho-Pin Tung een superstart. De KNAF Talent First winnaar schoof in één keer door van de zesde naar de tweede plaats. "Iedereen zat in de eerste bocht in de binnenbocht, ik ging er aan de buitenkant voorbij", aldus Ho-Pin. De voor Van Amersfoort Racing uitkomende coureur werd uiteindelijk vierde, nadat hij gespind was. Jaap van Lagen werd met een niet optimale Mygale tweede. Bas Schothorst en Van Lagen kwamen met elkaar in contact, wat voor Bas 'einde race' betekende en Jaap een enigszins kromme wielophanging opleverde.

Xavier Maassen kwam in de eerste ronde als vijftiende door, hij schoot in de race door naar de derde plaats. "Ik kampte bij de start met een slippende koppeling, daardoor kwam ik moeilijk weg", aldus de jonge coureur. "Mijn auto was verder subliem."
Tristan te Pas reed na zijn slechte start een inhaalrace, die strandde toen hij spinde en hij niet zonder hulp uit de grindbak kwam. Tussen de slecht wegkomende deelnemers en de overal op de gladde baan spinnende auto's reed Michael Koel vanaf de negende startpositie naar de uiteindelijke vijfde plaats. Hij bleef hiermee teamgenoot Ferdinand Kool voor, die met een beschadigde auto in de slotfase terugviel en zesde werd.

Muytjens wint First Division
In de First Division leidde Olivier Muytjens van start tot finish. Marijn van Kalmthout leek tweede te worden, tot hij naast de baan belandde en uitviel. "Ik werd de hele race vreselijk opgehouden, waardoor ik al meteen de aansluiting met Muytjens verloor. In mijn ijver om mij tussen de langzamere A-rijders door te werken kwam ik met één wiel in de grindbak terecht, waarna ik zonder hulp van de marshalls mijn race niet meer kon vervolgen. Dat betekende einde race." Marijn van Kalmthout, die al een reputatie heeft op te houden voor wat betreft het behalen van tweede plaatsen in de eindklassering, ziet de bui alweer hangen. "Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest, daar wilde ik dit jaar iets aan gaan doen. De kans dat het nog gaat lukken is na deze deceptie klein", aldus de Ford-dealer, die al wel een keer Benelux-kampioen is geweest.
Jurgen van Hover 'erfde' de tweede plaats, Jan-Paul van Dongen werd derde. Voor de Zandvoorter uit de bekende racefamilie betekende dit zijn derde derde plaats op een rij, op drie verschillende circuits.

De tekening van zijn dochter bracht Marijn van Kalmthout toch geen geluk.

Jaap Hekker werd ondanks een zeer uitgebreide voorbereiding slechts zevende. "Ik had nog nooit op Zolder gereden, daarom heb ik donderdag twintig rondjes op de fiets op de baan afgelegd om het circuit te leren kennen", vertelde hij. Hekker kampte met technische problemen in de training, waardoor hij op de elfde startpositie moest beginnen.

De volgende race van de Landis Formule Ford wordt alweer zes dagen na de hierboven beschreven wedstrijd afgewerkt, wederom op het circuit van Zolder. Deze wedstrijd, die alleen meetelt voor het Beneluxkampioenschap, vindt plaats op zaterdag in het voorprogramma van de '24 uren van Zolder'.

Tussenstand overallklassement Beneluxkampioenschap: (onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot 108
2. Jaap van Lagen 87
3. Ferdinand Kool 71
4. Tristan te Pas 67
5. Xavier Maassen 48
6. Bas Schothorst 48
7. Ho-Pin Tung 30
8. Michel Florie 30
9. Gregory Franchi 28
10. Michael Koel 14

Tussenstand overallklassement Nederlands kampioenschap: (onder voorbehoud)
1. Stefan de Groot 108
2. Jaap van Lagen 84
3. Ferdinand Kool 80
4. Tristan te Pas 72
5. Xavier Maassen 63
6. Ho-Pin Tung 55
7. Bas Schothorst 47
8. Michel Florie 40
9. Michael Koel 32
10. Gregory Franchi 31

Tussenstand klassement First Division Beneluxkampioenschap (onder voorbehoud)
1. Marijn van Kalmthout 90
2. Olivier Muytjens 84
3. Mark Nachtegeller 67
4. Jan-Paul van Dongen 56
5. Jean-Pierre Verhoeven 44
6. Jurgen van Hover 39
7. Helmert-Jan van der Slik 39
8. André van Hoof 33
9. Roel Mulder 22
10. Henk Vuik 22

Tussenstand klassement First Division Nederlands kampioenschap: (onder voorbehoud)
1. Olivier Muytjens 96
2. Marijn van Kalmthout 77
3. Mark Nachtegeller 69
4. Jan-Paul van Dongen 68
5. Helmert-Jan van der Slik 62
6. Jean-Pierre Verhoeven 59
7. Floris-Jan Hekker 43
8. André van Hoof 41
9. Jurgen van Hover 37
10. Roel Mulder 33
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet