Formula Ford

Tristan te Pas wint Landis Formule Ford tijdens Pinksterraces

Geva Racing-coureur Tristan te Pas heeft tijdens de Pinksterraces zijn slag geslagen. De coureur, gestart vanaf de vierde startpositie, won zijn eerste race in de Landis Formule Ford. Ferdinand Kool en Jaap van Lagen deden goede zaken voor de kampioenschappen, zij leiden respectievelijk het NK en het Beneluxkampioenschap. In de First Division ging de zege voor de eerste keer dit seizoen niet naar Marijn van Kalmthout. Olivier Muytjens was dit keer de snelste.

Tekst: Fred Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra / Rob Knotter / Marco Miltenburg


De trainingssessie van de Landis Formule Ford ging van start op een vochtig asfaltlint dat vervolgens gaandeweg opdroogde. Toch gaf het nog aanwezige wolkendek weinig hoop, waardoor veel teams op het verkeerde been werden gezet. Ferdinand Kool, uitkomend voor Multipromo, behaalde zijn eerste pole position van het seizoen. De uit Oud-Beijerland afkomstige student aan de Hogere Hotelschool in Rotterdam pakte hiermee alvast een extra kampioenschapspuntje en was dan ook zeer tevreden.
"We hebben veel aan de afstelling gesleuteld met als gevolg dat mijn Mygale 2001 nu een stuk stabieler is geworden." Stefan de Groot zat er goed bij met de tweede tijd, hetzelfde gold voor Jaap van Lagen (derde). Bas Schothorst was de beste Van Diemen-vertegenwoordiger met de vijfde tijd. Van Kalmthout Racing gokte op regen en had zachtere veren op de Van Diemens van Schothorst en Xavier Maassen (zesde tijd) laten monteren. Dat bleek achteraf de verkeerde keuze. In de First Division hadden de Belgische deelnemers een goede dag. Olivier Muytjens reed de snelste tijd, voor Jurgen van Hover en de grote pechvogel van de start van het seizoen André van Hoof. Marijn van Kalmthout, winnaar van de eerste drie races, kwam door remproblemen niet verder dan de vierde tijd. Hij was hiermee wel beste Nederlander.

Overgelukkig
Tristan te Pas was overgelukkig na zijn eerste zege. 'Mijn plannetje werkte goed. Ik heb eerst de kat uit de boom gekeken, want om mij heen gebeurde van alles en nog wat", aldus de uit Blaricum afkomstige Mygale 2001-coureur. Al snel wist hij zich vrij te rijden. Het eerste gaatje ontstond toen Ferdinand Kool zowel Jaap van Lagen als Tristan te Pas wilde uitremmen, een actie waar de latere winnaar het meest van profiteerde. Toen hij over de finish kwam had hij zijn voorsprong op nummer twee Xavier Maassen zelfs tot een kleine zeven seconden weten te vergroten. Maassen leek lange tijd vierde te worden, maar hij sloeg in de laatste ronde zijn slag door zowel Jaap van Lagen als Ferdinand Kool in één fraaie actie te passeren.
Voor Stefan de Groot stonden de sterren deze keer kennelijk wat minder gunstig. Hij maakte een ongelukkige start. "Normaal gesproken zijn mijn starts probleemloos, maar nu ging het faliekant fout. Toen ik mijn koppeling op liet komen hoorde ik een hoop lawaai en ik vermoed dat de tandwielen van mijn eerste versnelling er in een keer af zijn gevlogen, "aldus de onfortuinlijke Hillegomse student Lucht- & Ruimtevaart techniek. Onmiddellijk begon hij aan een inhaalrace, maar hij kon zijn voornemen om toch nog een ereplaats te behalen niet volbrengen. In de vijfde ronde belandde hij in de grindbak van de Tarzanbocht, wat het einde van zijn race betekende.
 
Klassementsaanvoerders
Voor zowel Jaap van Lagen als Ferdinand Kool had er meer ingezeten in de race dan de derde en vierde plaats. De inhaalactie van Xavier Maassen in de laatste ronde kostte hen belangrijke kampioenschapspunten en voor Kool zelfs een gang naar het podium. Een meer dan schrale troost voor beiden is echter dat zij thans klassementsaanvoerder zijn. Jaap van Lagen leidt het Beneluxkampioenschap, Kool voert na drie meetellende races het NK aan. Multipromo, het team van Kool, is tevens regerend Nederlands kampioen. Michel Florie klom in de race naar voren vanaf een achtste startpositie naar de uiteindelijke vijfde plaats. Bas Schothorst werd zesde, het gevolg van een stuk 'rallycrossen' door het grind dat voortkwam uit remproblemen waarmee de rijder van Van Kalmthout Racing kampte. Achter Ho-Pin Tung eindigde Gregory Franchi op de achtste plaats als eerste Belg. Franchi kwam als vijfde over de streep, maar hij werd vanwege een ongeoorloofde actie op de baan bestraft met een tijdstraf van tien seconden.

Vader en zoon Maassen: helemaal uit de bol na de prachtige tweede plaats van Xavier.

Debutantenbal
Debutant Christiaan Jorissen (Van Diemen 2001) die uitkomt voor het Legamaster DBR team, demonstreerde met overtuiging dat hij veel wedstrijdervaring in de kartsport heeft opgedaan en finishte op een knappe 15e plaats. Waarschijnlijk had daar nog meer ingezeten als Jorissen een scherpere trainingstijd had kunnen realiseren. Een defecte versnellingsbak weerhield hem daarvan. Een andere debutant is Jaap Hekker, de 21-jarige zoon van Van Diemen-coureur Floris-Jan. Jaap komt net als zijn binnen de Formule Ford-gelederen overbekende vader uit in de First Division. De enthousiaste CIOS-student bestuurt de Van Diemen uit 1996 waarmee zijn vader eerder uitkwam. In de training reed hij de negende tijd in de First Division. "Ik ben tevreden, ik sta voor diverse ervaren rijders", vertelde hij. "Bovendien rijd ik met de oudste auto van het veld, een reden om dubbel tevreden te zijn." In de race eindigde de door We-commerce gesteunde rijder op de elfde plaats in de First Division. "Ik had een redelijke start, het vervolg was minder succesvol", blikte hij terug. "Toen ik voor de Tarzanbocht aanremde ging ik over de wielen van een andere auto heen, mijn auto stuurde daardoor niet zo goed meer en ik moest eerder remmen voor de bocht." Jaaps hoofddoel, de race uitrijden, was gelukt. Bovendien eindigde hij voor zijn vader. "Maar dat was niet mijn hoofddoel", haastte hij te vertellen. Jaap hoopt volgend jaar door te groeien naar de A-klasse.

Winst voor Muytjens
De eerste twee podiumplaatsen in de First Division gingen naar de Belgische deelnemers Olivier Muytjens en André van Hoof. Beste Nederlander was Haarlemmer Mark Nachtegeller. Marijn van Kalmthout finishte als 17e overall, goed voor een vierde klassering in de First Division. "Mijn start was super, maar al snel lieten mijn remmen het compleet afweten. Ik neem geen enkel risico en laat het hele zaakje vernieuwen om verdere problemen op Assen te voorkomen," aldus de teleurgestelde teameigenaar. Marijn van Kalmthout voert de beide klassementen in de First Division nog aan, maar zijn voorsprong is wel teruggelopen. In het NK is Olivier Muytjens tot op twee punten genaderd, de dit seizoen doorgebroken Mark Nachtegeller staat tweede in de strijd om de Beneluxtitel met een achterstand van dertien punten op de Hoofddorpse Ford-dealer.

Goed initiatief
De Formula Ford Club Holland kreeg het afgelopen Pinksterweekeinde zo'n vijftien jongeren op bezoek die lijden aan een spijsverteringsziekte. Het was de bedoeling om de patiënten de dag van hun leven te bezorgen en in die opzet is de Maag Lever Darm Stichting zeer goed geslaagd. De speciale gasten van de Formula Ford Club Holland kregen volop de gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen, met voor sommigen als hoogtepunt zelfs een rit als passagier van Jan Lammers.

Uitslag 4e ronde Landis Formule Ford:
1. Tristan te Pas Mygale 2001 12 ronden in 21:41.924
2. Xavier Maassen Van Diemen 2001 op 6.855
3. Jaap van Lagen Mygale 2001 7.156
4. Ferdinand Kool Mygale 2001 7.397
5. Michel Florie Van Diemen 2001 8.041

First Division:
1. Olivier Muytjens (B) Van Diemen 1999 12 ronden in 22:05.264
2. André van Hoof (B) Van Diemen 1997 op 3.664
3. Mark Nachtegeller Swift 1998 5.878
4. Marijn van Kalmthout Swift 1999 8.346
5. Roel Mulder Swift 1997 21.450

Snelste ronde: Ferdinand Kool, 1:46.852

Tussenstand overallklassement Beneluxkampioenschap:
1. Jaap van Lagen 52
2. Ferdinand Kool 49
3. Stefan de Groot 43
4. Tristan te Pas 36
5. Bas Schothorst 32

Tussenstand overallklassement Nederlands kampioenschap:
1. Ferdinand Kool 47
2. Stefan de Groot 43
3. Jaap van Lagen 41
4. Tristan te Pas 37
5. Xavier Maassen 37

Tussenstand klassement First Division Beneluxkampioenschap
1. Marijn van Kalmthout 70
2. Mark Nachtegeller 57
3. Olivier Muytjens (B) 44
4. Jean-Pierre Verhoeven 25
5. Henk Vuik 22

Tussenstand klassement First Division Nederlands kampioenschap:
1. Marijn van Kalmthout 55
2. Olivier Muytjens (B) 53
3. Mark Nachtegeller 50
4. Henk Vuik 31
5. Jean-Pierre Verhoeven 29
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet