Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Dagzege voor Paul Meijer; titel voor Christiaan Frankenhout

Door vanaf de start eendrachtig samen te werken met Avaya teamgenoot Paul Meijer heeft Christiaan Frankenhout tijdens de finalerace de eerste Union Toyota Yaris titel veiliggesteld. Nadat zij de snelste trainingtijd heel verrassend voor zich had opgeëist, verliep de start voor Nicolette van den Hoek Ostende duidelijk minder dan verwacht. Zij kegelde nog op het rechte eind richting vangrail en kon daarna aan haar inhaalrace beginnen.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's:Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg


Dit was tevens het moment waarop Paul Meijer en Christiaan Frankenhout aan hun winnende race begonnen. Door het optimaal benutten van elkaars slipstream en het regelmatig wisselen van positie wist het tweetal te ontkomen aan de groep volgers onder aanvoering van de andere titelkandidaat Erik Struijlaart. Naarmate de 12 raceronden vorderden werd de voorsprong van het leidende tweetal groter en werd tevens duidelijk dat Meijer voor de dagzege mocht gaan, omdat Frankenhout zich verzekerd wist van de titel.

Paul Meijer verklaarde na afloop: "Aan het eind van de race liep mijn wagen net wat beter, maar moest ik oppassen met mijn remmen. Het was natuurlijk zaak om elkaar niet te raken, want daar hadden we alle twee niets aan. Ik ben blij met de overwinning. Hiermee heb ik de eerste en de laatste race van het seizoen gewonnen en dat is toch ook wel heel apart." Teamgenoot en kersvers kampioen Frankenhout sprak van een mooi gevecht. "In het begin was het zaak om bij die groep volgers weg te komen. Samen met Paul is dat prima gelukt. Hij fungeerde min of meer als een buffertje. Toen de voorsprong eenmaal groot genoeg was en wij samen op kop reden hebben we nog een keer stuivertje gewisseld en uiteindelijk bleek Paul sneller en heeft de race gewonnen. Ik was blij genoeg mij de titel."
Nadat zij eerder de Ladies titel op haar naam wist te schrijven ging Paulien Zwart nog eens zitten voor een mooi slotakkoord aan haar zo succesvolle seizoen. Maar daarin moest zij serieus strijd leveren. Samen met Patrick Borst was zij tot aan de achterbumper van het tweetal Eric Struijlaart-Quint Engel gekomen. Beiden reden in dezelfde teamkleuren en gelet op de goede uitgangspositie in het kampioenschap van Struijlaart, stortte Engel zich op de verdediging van zijn kopman. Met name richting Paulien Zwart en in mindere mate Patrick Borst. Het werd een rondenlang gevecht waarin de dame uiteindelijk de winst aan haar kant kreeg en vervolgens de achterstand op de iets weggelopen Struijlaart per ronde verkleinde. "Het ging niet gemakkelijk, maar op enig moment ben ik Erik ook voorbij gegaan en Patrick volgde direct. Daarmee had ik bereikt wat ik wilde. Die twee aan de leiding waren niet meer terug te pakken en derde in de laatste race was voor mij een mooi resultaat. Ik was dik tevreden", aldus Paulien Zwart na afloop. Borst eindigde als vierde voor Struijlaart en Georgio Garrtisen. Terwijl Quint Engel door de falende techniek terugviel naar een 21ste plaats.

Paulien Zwart was dus weer de beste dame in het veld en werd gevolgd door Saskia Brink en Carlijn Bergsma. Laatstgenoemde opende het woord: "Ik ben als 22ste gestart en wilde zo snel mogelijk naar voren zien te komen, om op die manier nog kans te maken op een derde plaats in het Ladies kampioenschap. Om dat te halen moest ik als tweede dame eindigen. Het werden mooie gevechten, maar ik heb het net niet gehaald. Saskia eindigde in het algemeen en het dagklassement een plaats voor mij en daarmee werd ik vandaag derde en algemeen vierde. Jammer, ik heb het geprobeerd en was er dichtbij."
Saskia Brink vertelde dit seizoen in ieder geval enorm veel geleerd te hebben en zich de komende maanden op te maken voor het komend seizoen. "Dan wil ik in het algemeen en damesklassement proberen hoger te eindigen. Alles overziend ben ik dik tevreden met de manier waarop dit seizoen is afgelopen. Zeker wanneer je daarbij kijkt naar de problemen die ik ook gekend heb."

Tijdens haar inhaaljacht naar voren stuitte Nicolette van den Hoek Ostende op de zestiende plaats achter Jeff Hagelen. Daarmee kwam haar tweede plaats in de Ladies Cup niet in gevaar, maar we kunnen ons voorstellen dat de Huizense zich - getuige haar uitgangspositie bij de start- betere kansen had toegedicht. In het overall kampioenschap eindigde Struijlaart als tweede met een totaal van118 punten en Patrick Borst legde door zijn goede resultaat beslag op de derde plek met 112 punten. Naast beste dame werd Paulien Zwart vierde algemeen met een totaal van 99 punten.

Uitslag 8e ronde Union Toyota Yaris Cup:
1. Meijer, 12 rnd. in 26:24.917 (117.205 km/uur); 2. Frankenhout, op 0,975;
3. Zwart, op 11,260;
4. Borst, op 11,449;
5. Struijlaart, op 12,328;
6. Garritsen, op 26,387.

Uitslag Ladies Cup:
1. Zwart;
2. Brink;
3. Bergsma.

Snelste ronde: Zwart, 2:11.360 (117,844 km/uur)

Eindstand kampioenschap:
1. Frankenhout 130;
2. Struijlaart 118;
3. Borst 112;
4. Zwart 99;
5. Meijer 85;
6. Engel 71.

Eindstand Toyota Ladies Cup:
1. Zwart 76;
2. Van den Hoek Ostende 52;
3. Brink 39.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet