Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Paulien Zwart eerste kampioen!

Nadat hij de snelste trainingstijd voor zich had opgeeist schoof Christiaan Frankenhout ook als eerste de Tarzanbocht in. Direct gevolgd door zijn grootste concurrent Erik Struijlaart en Paul Meijer. Maar in de Gerlachbocht ging het stevig mis voor de koploper. Hij spinde op de spekgladde baan en zorgde daarmee voor een domino-effect.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's:Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg

Waterloo
Het aanstormende veld zeilde als het ware over de baan en meerdere deelnemers vonden hier letterlijk hun Waterloo. Onder hen naast Frankenhout, Bas Friedericy, Evert-Jan Ebus en Tim Buijs. Bij de tweede doortocht van start-finish wachtte de safety car het veld op voor twee ronden op aangepaste snelheid. Na hervatting van de race nam Patrick Borst al snel de leiding over voor Struijlaart. Paul Meijer nam genoegen met een derde plek. Daarachter ging de strijd met name om de hoogste klassering in de Ladies Cup. Nicolette v/d Hoek Ostende verspeelde haar leidende positie bij dames in de vierde ronde bij het aanremmen van de Nissanbocht. Paulien Zwart schoof een plekje op. Als derde meldde zich in dit groepje Quint Engel, deze keer uitkomend met een bolide van de Match Racing en in dezelfde kleuren rijdend als Struijlaart.
Georgio Garritsen reed daar net achter en volgde het gevecht. Voor Wilco Wijdekop eindigde de race in ronde vier na een uitstapje in de grintbak. Vanaf de zesde ronde verkleinde Meijer zijn achterstand op Struijlaart en zette meerdere aanvallen op de tweede plek in. Het bleef echter bij pogingen. Dit tweetal streed zelfs zo stevig dat Paulien Zwart snel dichterbij kwam aan beide kemphanen. Struijlaart kampte met bandenproblemen en was iedere bocht in gevecht met zijn overstuur. Borst reed een flink eind vooruit en vergrootte zijn voorsprong om onbedreigd naar de zege te rijden.

In zijn gevecht om de tweede plaats werd Meijer in de achtste ronde verschalkt door Paulien Zwart. Meijer won in de voorlaatste ronde, net voor de chicane, weer een plek en leek zich daarmee van een podiumplaats te verzekeren. Zeker nadat Paulien Zwart in de Renaultbocht zich verkeek in de aanhoudende gladheid en vol driftend het gras in schoof. Even later, in de Nissanbocht, liet Meijer zich echter weer bijna verrassen door de gele vlag situatie daar. Hij bedacht zich tijdig en behield zijn derde plek. Maar niet voor lang, want Quint Engel meldde zich na een fraaie actie achter Struijlaart en bezette daarmee de derde plek. Ten koste van Paul Meijer die van alles ondernam om zijn zojuist verloren gegane podiumplek weer terug te pakken.

De voorsprong van Borst bedroeg bijna 10 seconden op Struijlaart en Engel. Meijer, zoals gemeld net buiten het podium met een vierde plek en Paulien herstelde zich sterk met een vijfde plaats algemeen en een overwinning in de Ladies klasse. Die haar tevens de titel Ladies opleverde. Nicolette van de Hoek Ostende eindigde deze keer als tweede dame voor Saskia Brink.

Na afloop verklaarde Struijlaart dat de spanning in het kampioenschap hiermee weer voor een deel terug is. "Ik dacht dat Christiaan 'm in de Gerlach zou houden en koos zelf gelukkig voor het juiste gaatje. Tijdens de race had ik de nodige problemen met de afstelling van de achterbanden. Daardoor gleed de auto niet alleen, maar moest ik in de strijd met de anderen steeds opletten dat ik niet te dwars kwam te staan. Het verschil in punten is hiermee terug gebracht tot 6. Natuurlijk staat er voor mij nog een Car zaak op de rol, maar heb daar nog geen datum gehoord, wanneer ik daar moet verschijnen. Afwachten dus!"

Winnaar Patrick Borst meldde bij de start al direct te merken dat hij sneller was dan de rest. "In het begin had je de situatie met Frankenhout die spinde, waar ik gelukkig goed omheen kon. Vervolgens hield Erik goed af, maar toen het harder begin te regenen ben ik hem voorbij gegaan. Iedere ronde was anders, want de baan droogde ook weer op en je moest dan weer een boven- en dan weer een benedenlijn rijden. Ik heb vroeger aan Autospeedway gedaan en de nodige ervaring met gladde banen opgedaan. Die kwam mij deze keer goed van pas."

" De kersverse kampioene Paulien Zwart erkende een slechte start gemaakt te hebben." Nicolette was deze keer heel goed weg. Ik heb mij niet gek laten maken en probeerde buiten de klappen te blijven. Klom weer op naar een derde plek en had voldoende strijd. Toch ging ik er in de Bocht Zonder Naam nog bijna af en moest tot de laatste bocht geduld hebben om de leiding weer van Nicolette over te nemen. Quint Engel benutte de hem door Match Racing en Erik Struijlaart geboden kans en legde achter zijn kopman beslag op de derde plek. En eindigde daarmee voor Paul Meijer, die lange tijd zicht had op deze podiumplaats. Voor Nicolette v/d Hoek Ostende vormde dit de kennismaking met een regenrace in de Yaris Cup. "Paulien was snel, maar toch lukte het om haar in het begin voor te blijven. Later kwam ze voorbij om in de Bocht zonder Naam bijna van de baan te spinnen. Ik kon er weer voorbij, maar tijdens de laatste keer in de Arie Luyendijk bocht kwam zij binnendoor en die aanval kon ik niet pareren. Ik ging voor een goede klassering in de Ladies Cup en dat is gelukt", aldus Nicolette na afloop.

De als derde eindigende dame, Saskia Brink, kende een race met hoogte- en dieptepunten. " Bij de start had ik gelijk vijf man te pakken, maar verloor die plekken weer in de Gerlachbocht. Ik reed in een vuik achter de auto van Frankenhout. Na wat heen en weer steken kon ik de race vervolgen. Gelukkig kwam de Safety Car in de baan en kon ik mijn achterstand weer inlopen. Maar ik lag op dat moment vijfde dame en moest dus wel het nodige doen om verder naar voren te komen. Door geconcentreerd rijden lukte het mij weer twee plekken terug te winnen en als derde in de Ladies Cup te eindigen. Op zich een goed resultaat, maar we zullen er de komende tijd aan moeten werken om ook de startplek nog verder verbeteren", aldus Brink na afloop. In de tussenstand bij de dames bezet zij ook de derde plaats.

Frankenhout gaat in de tussenstand nog steeds aan de leiding met 113 punten. Struijlaart staat tweede met 107 punten en Patrick Borst voegde 21 punten aan zijn totaal toe en bezet nu de derde plek met 99 punten.
In het Ladies kampioenschap is de strijd beslist met een eerste plek voor Paulien Zwart. Nicolette van de Hoek/Ostende kan de tweede plaats niet meer ontgaan nu er nog een race te rijden is. Daarentegen is de strijd om de derde plek nog open. Zowel Saskia Brink als Carlijn Bergsma hebben namelijk een totaal van 31 punten.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet