Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Avaya Yaris Team speelt met concurrentie

De race van de Union Toyota Yaris Cup op het circuit van Zolder werd gedomineerd door het Avaya Yaris Team van Cavallino Engineering. Christiaan Frankenhout en Paul Meijer waren in de trainingen en in de race niet bij te benen voor de rest van het veld. Patrick Borst werd 'best of the rest' en werd daarvoor beloond met de overgebleven podiumplaats.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's:Gerrie Hoekstra


Waren het de emoties of de champagne?

Tijdens de trainingen waren Frankenhout en Meijer al een stuk sneller dan de rest van het veld. Paul Meijer reed in de eerste training een rondetijd van 2:00,9, terwijl afgezien van zijn teamgenoot verder niemand onder de 2:02 kwam.
In de tweede kwalificatiesessie stelde Christiaan Frankenhout de pole veilig met een 2:00,490, hij werd op slechts 0,018 seconde gevolgd door zijn 16-jarige teamgenoot. De rest van het veld, aangevoerd door Patrick Borst, werd op een seconde gereden. Dat is een opmerkelijk grote marge voor een competitieve merkencup als de Union Toyota Yaris Cup.
Bij de dames was Nicolette v.d. Hoek Ostende de snelste (vijfde algemeen),één startplaats en 0,023 seconde voor Paulien Zwart die de titel bij de dames kon veiligstellen als ze haar rivale in de race voorbleef. Eric Struijlaart had zijn weekeinde niet. Op woensdag ging hij door zijn enkel, niet veel later kwam er een einde aan zijn relatie met mede-Yaris coureur Madelon v.d. Vossen.

Madelon v.d. Vossen hier in gesprek met Geert Vermeer stopte er mee.

Voor de jongedame betekende dit meteen het einde van haar seizoen in de Union Toyota Yaris Cup, zij stopte er na de eerste kwalificatietraining mee. In de trainingen reed Eric 'slechts' de vierde tijd.

Teambelangen
Wat doe je als je als team met twee rijders op de eerste startrij vertrekt, waarvan de ene het klassement aanvoert en de andere inmiddels kansloos is voor de titel? Het team vaardigde geen teamorders uit, al vochten de beide jonge talenten de race ook niet uit op leven en dood. Bij de start nam Paul Meijer de kop, gevolgd door Christiaan Frankenhout. Halverwege de race wisselden beiden van positie. "Ik heb het Christiaan niet moeilijk gemaakt toen hij mij voorbij wilde", aldus Paul na afloop. "Ik was in de slotfase sneller, waardoor ik de leiding over kon nemen", meldde Frankenhout. Hij kwam uiteindelijk als eerste over de streep, met op zijn achterbumper zijn teamgenoot. Toen kwam er een hele tijd niets; derde man Patrick Borst kwam zeven seconden later over de finishstreep.
Eric Struijlaart werd vierde en deed daarmee slechte zaken voor het kampioenschap. De jonge Christiaan Frankenhout heeft een indrukwekkende staat van dienst in de Union Toyota Yaris Cup. Na vier tweede plaatsen op rij heeft hij nu twee keer achter elkaar de volle 22 punten gepakt voor de pole position, de zege en de snelste ronde in de race. Met nog twee races te gaan en 22 punten voorsprong op rivaal Eric Struijlaart moet het lukken qua titelwinst voor de telg uit de bekende racefamilie. Voor Paul Meijer was het pas zijn tweede podiumplaats, nadat hij de eerste race van de Union Toyota Yaris Cup domineerde. "Het is een goed gevoel om weer eens op het podium te staan", aldus de door Habo DaCosta gesteunde coureur.

Nog even wachten
Paulien Zwart leek op weg naar de zege bij de Ladies en daarmee naar de titel, maar het mocht niet zo zijn. Door remproblemen verremde zij zich in de laatste bocht, waardoor Nicolette v.d. Hoek Ostende toch nog de zege kon pakken. Zij werd vijfde algemeen. Paulien werd tweede, de titel bij de dames kan haar bijna niet ontgaan. Bovendien is ze nog in de race voor de derde plaats (en heel misschien zelfs de tweede) in het algemeen klassement.

De Jacky Ickx bocht vlak voor de finish was voor vele deelnemers een niet zo gemakkelijk te nemen traject.
Hierbij enkele voorbeelden.

Uitslag:
1. Christiaan Frankenhout, 12 ronden in 24:32.565
2. Paul Meijer, op 0.471
3. Patrick Borst, op 7.155
4. Eric Struijlaart, op 8.348
5. Nicolette van den Hoek Ostende, op 12.648
6. Paulien Zwart, op 13,137
7. Robert Heuser, op 15.405
8. Georgio Garritsen, op 15.726
9. Wilco Wijdekop, op 26.046
10. Robert van Os, op 27.429

Stand algemeen:
1. Christiaan Frankenhout 112
2. Eric Struijlaart 90
3. Patrick Borst 78
4. Paulien Zwart 72
5. Quint Engel 56
6. Paul Meijer 52

Uitslag Ladies Cup:
1. Nicolette van den Hoek Ostende (vijfde algemeen)
2. Paulien Zwart (zesde algemeen)
3. Carlijn Bergsma (twintigste algemeen)
4. Renate Sanders (23ste algemeen)
5. Saskia Brink (26ste algemeen)

Stand Ladies Cup:
1. Paulien Zwart 56
2. Nicolette van den Hoek Ostende 40
3. Carlijn Bergsma 28
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet