Toyota Yaris Cup

Winst voor Christiaan Frankenhout in Toyota Yaris Cup

De verzoeken van de organisatie ten spijt, verliep de vijfde race van de Union Toyota Yaris Cup tijdens het Marlboro Masters Weekend toch nog hectisch. De training en race werden een prooi voor Christiaan Frankenhout. De Zaankanter kende feitelijk alleen in de eerste ronde enige tegenstand van formaat. Met name Erik Struijlaart meldde zich direct aan zijn zijde in de Tarzanbocht.

Tekst: Jakob Dekker
Foto's:Gerrie Hoekstra / Marco Miltenburg

Erik Struijlaart was na afloop niet blij met de actie van Frankenhout.

"Tot aan het Scheivlak hebben we naast elkaar gereden. Daar pakte Erik (Struijlaart-red.) de leiding, maar liet twee bochten later een gaatje vallen." Frankenhout bedacht zich geen moment en vulde de opengevallen ruimte aan de binnenzijde van Struijlaart's bolide. Beide zijkanten raakten elkaar en Stuijlaart moest maximaal corrigeren. Om vervolgens door een van de volgende rijders nog een tik na te krijgen. Naar later bleek de genadeklap, want de voorwielen van de blauwe Struijlaart Yaris stonden ieder een eigen kant op en luidden een voortijdig einde van zijn race in. Frankenhout daarentegen kende vanaf dat moment geen enkele tegenstand en ging op een onbedreigde overwinning af. Met ruim 14 seconden werd hij als winnaar afgevlagd.

De strijd om de tweede plaats ging tussen Paulien Zwart en Paul Meijer. Dit tweetal liet zich echter verrassen door de doctorsauto, die met ontbrande zwaailichten op de baan reed. Beiden dachten aanvankelijk dat het om de Safety Car ging en verminderden snelheid. De als vierde rijdende Patrick Borst profiteerde en verkleinde zijn achterstand. "Ik werd verrast door het remmen van Paulien en Paul, maar ze kwamen er voor mij net te vroeg achter, waardoor ik geen voordeel kon pakken." Dit in tegenstelling tot de slotronden van de race.

Daarin vergrootte de achterstand van Meijer op Paulien Zwart terwijl Borst steeds meer op hem inliep. Borst: "Bij het opgaan van de Hunzerug verloor Paul steeds wat snelheid. Op andere punten was hij weer wat sneller, maar het lukte me om er langs te komen." Zo eindigde Borst als derde en de zichtbaar teleurgestelde Meijer als vierde.

Startcrash
Niet alleen de beide koplopers hadden zo hun problemen tijdens de eerste ronde. Georgio Garritsen, als zesde gestart, verremde zich voor de Tarzanbocht. Hij raakte daarbij Nicolette van de Hoek Ostende, die op haar beurt terugviel naar een vijftiende plaats. Garritsen elimineerde hiermee ook zijn kansen op een goede klassering. Slachtoffer van de spinnende Struijlaart werd even later ook Quint Engel, die zijn race in de openingsronde zag eindigen. Ondanks een stevige flankschade wist Tim Buijs, de eerste ronden goed door te komen, maar viel in de vierde ronde uit. Voor hem kwam de doctorswagen in de baan, omdat de onfortuinlijke rijder klaagde over nek- en hoofdklachten.

Later liet hij zich door een doctor laten onderzoeken, maar deze kon geen 'gekke dingen' ontdekken. De strijd aan de kop was al vrij snel beslist, maar daarachter streden vele rijders om iedere plaats winst.

Winnaar Frankenhout voor het oog van de kamera.

Waterloo
In de kersverse Arie Luyendijk-bocht vond in ronde 5, Hagenaar Ivo Berger zijn Waterloo. Hij stevende recht op de daar aanwezige baanpost af, maar werd hard door de vangrails gekeerd. Naarmate de ronden vorderden schoof Nicolette v/d Hoek Ostende verder door naar voren. En een geslaagde inhaalpoging op Robert Heuser eindigde in een vijfde plaats algemeen en tweede plaats in de Ladies Cup. Een klassering die na afloop werd omgezet in een diskwalificatie, vanwege het inhalen onder een bewogen gele vlag.
Hierdoor schoof Carlijn Bergsma op naar de tweede plaats in het dagklassement bij de dames. De aanvankelijk door haar behaalde derde plek was al een beste resultaat, de nu veilig gestelde tweede plek gold als een nog beter resultaat. Saskia Brink stond weliswaar niet op het podium maar eindigde op een keurige derde plaats.

Achter Paul Meijer eindigden Robert Heuser, William Kapteijns, Robert van Os en Mark Joest uiteindelijk op de plaatsen vijf tot en met acht. Naast de diskwalificatie van Nicolette v/d Hoek Ostende, waren er 30 seconden straffen voor Wilco Wijdekop en Madelon van der Vossen, wegens misdragingen tijdens de race.

Herziene uitslag race Union Toyota Yaris Cup Zaterdag 4 augustus 2001
1. Christiaan Frankenhout, 12 ronden in 26.21.2372
2. Paulien Zwart, op 14.2445
3. Patrick Borst, op 18.1380
4. Paul Meijer, op 18.8563
5. Robert heuser, op 22.9987
6. William Kapteijns, op 23.1789
7. Robert van Os, op 30.1655
8. Mark Jobst, op 33.2989
9. Carlijn Bergsma, op 35.992
10. Martin Trip, op 36.187

Uitslag Ladies Cup:
1. Paulien Zwart
2. Carlijn Bergsma
3. Saskia Brink

Stand kampioenschap (na 5 races):
1. Frankenhout 90
2. Struijlaart 77
3. Borst 63
4. Zwart 62
5. Engel 56
6. Van Os 38

Stand Ladies Cup:
1. Zwart 48
2. Van den Hoek Ostende 30
3. Bergsma en Brink 22
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet